perjantai 9. joulukuuta 2011

Heikkouteni

Swot-analyysi; heikkoudet
- Liikkumaton, hiljainen kissan hahmo auringon lämpimässä nukkuen häntänsä veltto viikset maata viistäen. Mikä lie kissan noin väsyttänyt? kyselee Lassi.
- Huokaus, Leevi

Kelassa menee huonommin. Siellä maistavat omaa lääkettään. Kela nostaa muistinsa menettäneen istumaan, antaa kynän ja lehtiön käteen, mallin eteen ja sanoo.
- Piirrä ruusu jos muistat.

Näin kävi minulle kotona hoitamisen alussa. Kunnallinen kotihoidontuki vaihtui omaishoidontueksi. Tuki maksettiin minulle, otettiin verot ja loppu perittiin takaisin isältä palvelumaksuna. 

Tänään punkkipolilla sanoin lääkärille.
- Minulla on ollut lupa uupua unenpuutteesta aikana, josta kertyi 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta. En ollut masentunut, mutta juuri niin uupunut kuin Lassi sanoo kaveristaan Leevistä. Unen puutetta on tutkittu, mutta tulokset eivät vaikuta omaishoitajaan. Kelalla, päättäjillä ja turhanpuhujilla on totuus edessä. Rahamaailma tutisee, kun sen tutinat ovat kasautuneet pitkältä aikaväliltä sieltä 1900 -luvulta lähtien. On tapettu syntyperän mukaan, kun ensiksi on vaadittu luopumaan pyssyllä uhaten köyhästä syntyperästään. Se vetäistiin kurinpitotoimena sotilaita kohtaan syyttäen punakaartilaisuudesta viime sodassa.

Sitä mukaa kun vauhtini hidastuu muistini kirkastuu. Lääkäri ei löydä mitään hakemaansa sairautta. Palautetaan takaisin lähettäneelle polille. Näin minua pompotellaan punkinpureman aiheuttaman yleisen tulehdustilan takia. Sitä ei vielä tunneta, minä tiedän jotakin. Psykiatriselle osastolle on yritetty lähettää, mutta en ole niin luova kuin Bergman, joten kieltäydyn edelleen. 
On kuitenkin löytynyt vertaistukiryhmä syöpälasten vanhemmista ja isovanhemmista. He ovat kokeneet saman kuin minäkin, monet papat sota-ajan ja monilla on myös omaishoitokokemus. Palkitsemiseen omaishoidosta olisi riittänyt maksaa yhdistyksen jäsenmaksu, mutta ei tupata kun ei tykätä minunlaisesta omaishoitajasta. Lensin kuin leppäkeihäs omien sivuilta, kun uskalsin kirjoittaa omista kokemuksista kentällä. 

Enkä vielä ole aloittanutkaan sen kirjeenvaihdon perusteella, mikä minulla on tallessa. Kaksi presidenttikautta vilahti isän kuoleman jälkeen eikä mitään näkyvää tasa-arvoista tulosta ole syntynyt. Paluu tulevaisuuteen on edessä. Otapa kynä käteen ja piirrä ruusu mallin mukaan. Petolinnun perä on vaihtunut niin vihaiseen lintuun, että siitä on oksat pois kuin suutarin joulukuusesta.
Voima tulee vahvuudeksi heikkoudessa ja päinvastoin mahtavat menettävät voimansa ja tulevat heikoksi. Onhan sekin nähty ja koettu, kun "rakkaus kohtaa rahan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti