lauantai 31. joulukuuta 2011

Hymyilevä Apollo

Linkki Hymyilevän Apollon radioääneen ei toimi. Apollo on kuitenkin hymyillyt Uuden Vuoden yönä niin kauan kuin muistan. Ääninäyte oli vuodelta 1978. Myöhempiä viittauksia runoon on kätketty eduskunnan lisärakennuksen kivijalkaan. Sen viestistä on tullut käänteinen siihen verrattuna, mitä köyhä runoilija runoili.

Se talo, min portilla kilpi on:
"Tässä talossa tehdään työtä."
Se talo on pyhä ja pelvoton
ja pelkää ei se yötä.
Työs olkoon suurta tai pientä vaan,
kun vaan se työtä on oikeaa
ja kun sitä palkan et tähden tee!
Työ riemulla palkitsee.

Se raatajan riemulla palkitsee
ja tekijän terveydellä,
työ himoja huonoja hillitsee
niin puhtaalla sydämellä.
Oi, rauhaa päätetyn päivätyön!
Hyvät enkelit suojaavat työmiehen yön
ja nuorena, vankkana nousevi hän
taas uutehen päivähän.

Oi, antaos Herra sa armas sää,
kun raatajan ilta raukee!
Hyvät enkelit kauniisti hymyilkää,
kun työmiehen hauta aukee!
Oi, nouskosi kirkasna päivyt uus,
kun loppuvi raatajan rauhattomuus
ja päättyvi pitkä päivätyö!
Herra, valkaise vaivamme yö!

Tein itse päätökseni isän kertoessa muuttuneen tilanteen sairauden ja vanhuuden yllättäessä vanhempani. Äiti ei hyväksynyt päätöstä, vaan joka hetki pakotti lähtemään takaisin ja jatkamaan elämää valitsemallani tiellä. Se oli keskustelun paikka, miten äidin pitäisi itse allekirjoittaa hakemuksensa laitoshoitoon. Päätös oli hänen. Allekirjoitusta ei tullut, kun ei löytynyt niin pitkää paperia. Runoilijan elämänviisaudella jatkettiin. Yöllä nukuttiin ja päiväksi puettiin vaatteet päälle ja oltiin jalkeilla.

Ei ollut aikaa seurata tasavallan poliittisia tapahtumia. Muutamia sijoille tarkoitettuja helmiä nappasin päämiehen perin onnettomasta fitness- ja fatfreeajasta. Samoin valtioneuvoksen oivalluksesta muurata  peruskiveen kilpi "Tässä talossa tehdään työtä". Heille se on tuottanut henkilökohtaisen menestyksen. Itse tuskin selvisin tuosta ajasta hengissä. Huomasin tänä aamuna unirytmin palautuneen Äkäskerolla auringonnousun ja -laskun  myötä.

Viimeisessä puheessaan presidenttinä ottaa esille aiheen: Eriarvoistuminen ei ole luonnonvoima.
TV1 tarjoaa Historiaa: Otto Frank - Annen isä 
Teema lähettää sarjan Suomen historian myytit: Kansalaissota
Minulla on omat kokemukset, jotka kollektiivisesti liittyvät suvun historiaan. Tapahtumiin ei minulla ole osaa eikä arpaa. Syytökset annan itselleni anteeksi hankkimalla isovanhempien hautakiveen v. 1918 kuolleen setäni muistoksi nimellisen laatan, Juho Taavetti Tirkkonen.
Otto Frank menetti perheensä keskitysleirillä. Kirjeystäväni isä katosi sodassa ja omalle isälle hankin sukuviirin 90-vuotispäiväksi. 90. kynttilän sytyttämiseen kakkuun varauduin ennakkoon. 
- Joko saa sytyttää?
- Jo, palokunta on paikalla.


Olen Halosen esilleottamassa aiheessa. Eriarvoistuminen on ollut poliittinen tahtotila. On ollut liian paljon rahalla valittuja poliitikkoja. Jopa presidentinvaaliin oltiin ja ollaan rahaa vailla. Ei riitä että käyttää oman ilmaisen äänensä äänestäessä merkitsemällä numeron. Ei mitään akuankkoja eikä kirkkoveneitä. Vihaiset linnut kuuluvat pelimiehille ja kirkkoveneet uskonnollisiin julkaisuihin. The Book, kuvitettu Uusi Testamentti saa naisen tehtävää ilmaisevan kuvan jaloista stay up -sukissa ja korkokengissä. 


Vuosi vaihtuu hymyilevän tai itkevän Apollon seurassa. Minä elän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti