sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Viimeinen vuosi

Munaluoto, ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää.
Juojärvi Pohjois-Savon maakuntajärveksi ja ilmoitus Ahtisaaren rauhanpalkinnosta mediatapahtumana kolahtaa minuun. Silmissä mustenee. Minä rauhan välikappaleena jos en olisi ollut täällä, en mitään tietäisi.
Sukupolvenvaihdos meni ketuille Juojärven rannalla. Siihen Juojärvi Oy yksinoikeudella piti puolensa, että sinne asumaan jääneillä olisi yrityksensä vielä eläkkeellä rahastaa järvimaisemalla. Paluumuuttajana minulla ei olisi takaisin tulemista. Siitä muistuttaa projektiin osallistumisen loppuraportti.
Tämäkö on evoluution kaari? Syntyä jossakin, hakea koulutuksensa jossakin, lähteä työn perästä jonnekin. Palata hoitamaan vanhempansa heidän vanhuudessaan. Perinnönjaon jälkeen lähdettävä tienaamaan yhden osakkaan osuutta rahassa. Säästyi lapsuuskoti sijoittajien rahastuksen kohteeksi.

Tämä vuosi on viimeinen vuosi saattaa päätökseen sukupolvenvaihdokseen liittyvät epäselvyydet. On juhlavuosi, jota juhlitaan 2012. Siihen pääseminen on vaatinut inhimillisiä voimavaroja. Ne eivät kuluneet loppuun, vaan lisääntyivät. YEAT hyväksytyllä arvosanalla on siitä todistuksena. Inhimillisyys on lisääntynyt Rudolf Steinerin sosiaalisen peruslain mukaan. Koulutusrahastoa koskeva laki painaa päätä veden alle. Ikä on ehdoton 61/64 vuotta. Työhistoria yhtä olematon yrittäjänä. Lainvahvistaja lyö leimansa sukupolvenvaihdokselle. Minusta on tullut rauhan välikappale. S-ryhmä sponsoroi rauhanruhtinaan maailman rauhaa meidän rahoilla. Ilmoitus Nobel-palkinnosta ja Juojärvi maakuntajärveksi on yks'yhteen. Noudattaa samaa kaavaa teeveessä. Sukupolvenvaihdos on hätää kärsimässä.

Puhelinkeskustelussa olen maalannut luonnonmullistusta yhdessä yössä. Juojärvi huuhtoo aalloillaan rantoja. Valamon munkit vihkivät vettä. Veden kulkusuunta muuttuu ja mökkiläiset kököttävät korkeilla kallioilla rotkon reunalla. Mihinkä se järvi katosi? Muuttuiko kaikki vedet viinaksi ja juotiin, juovuttiin ja vietettiin rietasta elämää? Vedenpaisumus on ollut ja Juojärvi on vaiheessa vedenpinnan alentuessa. Vihtaniemi on ollut saari niihin aikoihin ja nyt siitä on tullut 7 km pitkä niemi.
Kävin Kartanossa nukkumassa yön. Tein vapaaehtoistyötä Kartanon leiriläisille. Kiitän näistä ihanista ihmisistä ja välikäsistä lähettäjänä. Nyt vietän viimeistä vuotta. Luin kirjan Viimeinen vuosi: Leena Vilkka. Se on perheen selviämistarina lapsen saatua tiedon aivokasvaimesta, josta ei voi parantua. Voi, pientä!
Samaistun 5-vuotiaaseen Teklaan 70-vuotiaan elämänkokemuksella. Borrelia on minun matkakaverini, joka jonakin päivänä minut nujertaa. Tauti tanssi talvitiellä. Sillä oli kysymyksiä omaishoitajalle. Vastauksiakin, jotka ovat tallessa kirjeenvaihdossa. Kielteisiä vastauksia valituksiin ylhäältä julistettuna. Milloinka on myönteisten vuoro?          

On ihanaa kun aurinkoinen paistaa. Illalla täysikuu valaisi pysäkkiä. Sinne jäi, enkä nähnyt milloinka kurkisteli ikkunasta radiomastojen välistä.


- On niitä parempiakin kirjoituksia hylätty, sain palautteen lähettäessäni kirjoitukseni Tuusniemen Joulu -lehteen. Teksti oli liian paljastavaa historiaa, josta on vaiettu nämä vuodet. En tunne syyllisyyttä tapahtumiin ennen syntymääni. Vielä vähemmän syntymäni jälkeen, joista minulla on omat muistoni. Julkaisemattomuus ei niitä miksikään muuta. Videohakuna löysin amerikkalaisen tallenteen "Kuda ti, Tuda ya". Missä minä, siellä sinä. Eikä minun tarvitse työntää nokkaani kaikkiin kissanristiäisiin. Suomi-neitoa kiusaavat kaiken maailman painajaiset. Matkailu avartaa. 


Omaishoitoaikana ei ollut tasavertaista keskustelukumppania. Viikko viitottuna Katainen etsii sanoja vaikeitten aikojen opetuksesta sopimalla. Siitähän ne kertovat Fellmannin pellot ja punaisten hautausmaat. Vahvemman oikeudella.
- Eihän sinne kukaan rakenna. Minä rakennan tyttöjen ohjeella kivitaloja. Lapsilla on tulevaisuuden näkymät kivitaloista ja mummolasta. Suomi-neidon mandaatilla lennellään maailmalla. Haetaan muka oppia sieltä täältä. Sitä meille yritetään tolkuttaa, että Lissabonin koneeseen on kiire. Silloin on taottava, kun rauta on kuuma kaikkien viekaudella ja vääryydellä valituksi tulleiden kansanedustajien. Omaa etuaan kaikki ajavat. Ajakoot minun puolesta, se ei ole minulta pois. Lapset maksavat velkaa, minä vain osamaksua arvonimestä "Varhennettu Vanhus". Kela selventää kaavakkeitaan ymmärrettävämmäksi. Itse sisältö ei muutu. Kaavake pysty tai vaaka, ihan sama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti