tiistai 4. lokakuuta 2011

Mielikuvamatka

Ennen WTC:n romahtamista pidettiin Manhattania kaiken kiirettömyyden kehtona.
- Minulla ei ole mitään kiirettä, minähän olen jo täällä.
Kuinkas sitten kävi 11.9.2001 Amerikan kävijälle?  Kukaan ei uskonut silmänräpäyksen ajan näkemäänsä. Yksi kone lentää päin eteläistä tornia. Hetken kuluttua on pohjoinen torni kohteena. Matkalla vielä kaksi kaapattua konetta, joista toinen törmää Pentaconiin ja toinen syöksyy maahan pääsemättä suunniteltuun kohteeseen.
- Juokse! Mitään muuta ei ollut tehtävissä. Ja kaikki juoksevat pois saarelta.

Amerikkalaisen elämäntavan ihannointi on vallannut Suomi-neidon asukkaat. Siitä antaa  uutislähetykset kielinäytteitä meille kielitaidottomille. Olemmehan enemmistönä ukkoutuvassa maassa. Tarkoitetaan ikärakenteen keikahtamista päälaelleen, syntyvyyden vähentyessä ja eliniän pidentyessä. Meillä on kiire ja hoppu, ettei ehditä paneutua ajankäyttöön. Luoja antaa ajan, mutta kiireestä ei mainitse sanallakaan. Kaikista muista elämisen esteistä on opettavaisia kertomuksia. "Joutukaa sielut, on aikamme kallis, vuodet jo virtana vierivät pois."

Mikkelinpäivällä on ollut perinteensä. Tänä vuonna en osallistunut Torpparihulinoihin, mummokaverini on vielä toipilas ja opettelee kävelemään. Minulle tuli kaikkien enkelien tapaamispäivä. Seurasin maisemien muuttumista lähdöstä perille. Koivut etelässä ovat jo varistaneet ruskeat lehtensä. Valamon seudulla munkki tulee vastaan maantiellä. Keltainen suuri koivu vihreän kuusen takana on kultasiipinen enkeli. Nehän ovat havaintoelämyksiä. Orava koivunoksahangassa hoiti enkelin tehtävää äidin iloksi kauppareissuni ajan. 

Muuten maisema on tyhjä ihmisistä. Pysähdyspaikoilla kaikki on kiinni. Kupla otsassa yritin päästä sisälle matkakeskuksessa. Kuskien vaihtaessa vuoroa poistuja sanoi auton WC:n olevan korjauksen alla. Se pelasti minut pulasta, vaikka oli yhtä jumissa kuin kerrostalon hissi. Takaisin tulen junalla, jos saan lipun ostetuksi. Matkan tarkoitus toteutui yli odotusten. Lepäsin hetken hienoimmassa hotellihuoneessa, missä koskaan kotimaassa olen yöpynyt. Bonushyvitykset tulivat minulle, rauhan välikappaleena, rauhanruhtinas saa odottaa sponsorirahaa kalliista ruuasta. Sitähän on pakko ostaa pysyäkseen elossa. On ihan tarpeeksi tässä maailmassa nälkäänäkeviä ja nälkäänkuolevia lapsia ja naisia. Avustusrahat päätyvät sodankäyntiin. 

Tämän matkan jälkeen on tärkeätä ryhtyä toteuttamaan elämän tehtäväänsä. Kaikki tapahtuu kerrostalonkellarissa. Vien vain roskia. Joka puolella on roinaa. Roskalaatikoissa on muratteja. Tuosta otan itselleni pienen taimen. Minua syytetään kuitenkin roinan tuottamisesta ja käsketään siivoamaan jäljet. Muistan unen selvästi ja katson symbolit. Muratti: Varo rasittavaa seuralaista. Olen joutunut kieltäytymään monta kertaa avunpyynnöstä. Se ei ole minun juttuni. Muratti jäi ottamatta ja iloinen ääni puhelimessa kertoo asioiden järjestymisestä parhain päin. Aika parantaa ja auttaa unohtamaan vääryydet. Mielikuvamatka opettaa ottamaan etäisyyttä kuntauudistukseen kuntalaiset vaihtamalla. 

Haluaisinko takaisin Manhattanille tutkimaan muistettavien nimiä? Tuusniemen kirkkomaalla monumentissä on sodissa kaatuneiden nimet. Viljo-serkulla on sankarihautansa, Lauri-serkku menetti jalkansa ja kuoli myöhemmin. Onko elävän miehen nimen paikka sotamuistomerkissä? Lionsit ikuistivat hyvän tekonsa nälkään, mestattujen ja muiden merkityksettömien vainajien joukkohaudalle hankkimaansa muistomerkkiin. Kumpiako pitää muistaa, en tiennyt. Siksi hankin sedälleni isovanhempien hautakiveen nimellisen muistolaatan. Muistoa kunnioittaen toteutuu; samalla mitalla, mitä mittayksikköä kukin mitatessaan käyttää. 

 Manna-hatta, "kukkulainen saari", "puhdistumisen paikka" on lähtöisin saaren ensimmäisten asukkaiden algonkinilaisten kielestä. Lahti on Hollolan Lahlesta ja kukkulainen kaupunki. Kun koti on harjulla, on lähtö suuntaan kuin suuntaan alamäkeä. Takaisin tullessa on ylämäkeä. Sitten vielä kiivettävä kaupungin katolle. Näin en osannut ennakoida mielikuvissakaan kulkevani, Kallavesj' repussa ja perintöosa sijoittajien jaettavana. Enkä ole ensimmäinen uhri eikä naapurisopu sitä vaadi. Se säädetään  pääkallon paikalla kuin palaneesta pässinpäästä. On tultu viihde- ja vapaa-aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti