maanantai 15. lokakuuta 2012

Vaalikone

- Mikä se tuasj tulj, kysyi lääkäri, kun työnsin isäni pyörätuolissa lääkärin luokse?
Sodankäynyt mies, ikävuosia yli 90 ei olisi saanut kuormittaa terveyskeskusta turhilla käynneillä. Grigorijeffille oli varattu joka aamu lääkärin luona käynti. Siihen täytyi olla joku pakottava tarve. Isän hoidot lopetetaan.
- Tilaan sitten kuolintodistuksen, että saan haudata. Lääkäri sanoo sitä kovaksi puheeksi.
- Otetaan Arviitti laitoshoitoon ja sinä saat mennä pois. 
Näistä asioista oli puhuttu etukäteen ja jälkikäteen. Lääkäriä en nähnyt sen jälkeen. Naiset hoitivat väljvouhkina tiedottamisen. Toiset positiivisesti, toiset negatiivisesti.

Isän kuolema odotti vallanvaihtoa tasavallassa. Kun naispresidentti oli valittu, isä jouti kuolla. Perillisen mielestä siihen oli syynä rahan loppuminen. Olen edellisen vaihtoehdon kannalla. Kuningas on kuollut. Eläköön uusi kuningatar!

Nyt on kunnat kuoleman edessä. Puhekuplia kuin saippuasta puhallettuja leijailee ilmassa. Katson Tuusniemen ehdokkaat vaalikoneelta. Kone kysyy sitä ja tätä, sataman rakentamisesta, jätteen lajittelusta, teiden kunnostuksen rahoittamisesta jne. Näitä samoja asioita on hoidettu ennen ja hoidetaan vastakin. Kuntaliitosta Kuopioon kannatetaan yleisimmin. Yksi ehdokas sanoo Outokummun olevan lähempänä. Tästä minä iloitsen, olenhan itärajan siirtoa ehdottanut itsekin. Rajaa on siirrettävä lännemäksi, kun naapuri ei hyväksy rajansiirtoa Karjalan taakse. 

Outokumpu liittyy Joensuuhun, Tohmajärven liittyminen Joensuuhun on toivottavaa. 
Hyvästi toverit -sarjassa NL hävisi kylmän sodan. "Gorbatsovin  suoma sananvapaus antoi meille kyvyn tunnustaa, että olimme pakottaneet Itä-Euroopan sosialismiin. Noina aikoina pakko ei ollut muotia. Siksi vain harvat meistä tuomitsivat muurin murtumisen.
Kaikista sen vuoden vallankumouksista Itä-Euroopassa kadehdin eniten Tsekin mullistusta. Vallankumous syntyi teattereissa ja älyllisissä keskusteluissa. Se oli taiteilijoiden ja muusikoiden vallankumous, kirjailija Václav Havelin  vallankumous.
Hän jopa pysytteli pitkään älyllisen epäilevänä aivan erilailla kuin ammattipoliitikko. Kuitenkin hänestä kehkeytyi kiistämätön johtaja."

Vaaleja tulee ja menee. Käytän yhden ilmaisen äänen tietylle ehdokkaalle. Hän ei ole koskaan puhunut minua vastaan. Tämä syksy piti olla elämäni vapain kaikista vastuista. Mutta ei, Tuusniemi on pistänyt odottamaan omaa kuolintodistusta ryöstöyrityksellä ottaa minun perintöosani. Maksamaalla laskut olen välttynyt ulosmittaukselta. Hallinto-oikeuden päätöstä odotan. Se on suuri yllätys, yltääkö virkamiesten lahjonta hallinto-oikeuteen asti. Radiopsykiatrini sanoo: Mikä meidät tekee hulluksi? Tämä on kaksoismerkityksellinen asia, laskuttaa jätteestä, jota kukaan ei tuota. Se tekee minut hulluksi. Savolaisena ymmärrän, kaikki jää kuulijan vastuulle. Tyhmyys ei ole tuottamuksellista toimintaa, se on sisäsyntyinen ominaisuus. Elama pelissä antoi minulle eliniäksi paljon vuosia. Lisään siihen ne omaishoitajan 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta. Skenaario on laskettu vuoteen 2075. Siihen ikään moni asia on kuollut ja kuopattu, kun partahylkeelle ei enää löydy jäälauttaa synnytysalustaksi.

Onko meidän kuntauudistuksessa sama itsenäistymisen tarve kuin Neuvostoliiton hajoamisessa? 
"Poliittisessa luokassa oli kuitenkin yksi mies, joka löysi juuri oikeat sanat kuvaamaan kansan tuntoja. Boris Jeltsin:
- Tärkeintä mitä meillä on jäljellä, on tuska. Tuska menetetyistä ihmishengistä ja kaikesta siitä, minkä olemme kadottaneet viimeisten 71 vuoden aikana vuoden 1917 jälkeen.
Jos tuo tuska ei katoa meistä, vaan pysyy jokaisen sydämessä, kansan etujen vastaisia lakeja ei tulla hyväksymään. Jeltsin viitatessa 1917 kommunistiseen vallankumoukseen onnettomuuksiemme alkuna."

En tunne syyllisyyttä Suomi-neidon itsenäistymisen aikoihin käytyyn kapinaan enkä ole voinut vaikuttaa elämäni aikana tehtyihin poliittisiin ratkaisuihin. Siksi hankin sedälleni nimellisen muistolaatan isovanhempien hautakiveen. Hän oli torpparin poika, vaatturinopin käynyt, osallistui nuorten rientoihin työväentalolla. Hänet haettiin kotoa pyssyjen kanssa vankilaan. Kuoli 29 -vuotiaana, että minä sain syntyä punaisen heinäkuun päivänä 1941. Talollinen muistutti 1991 syntyperästäni punaisen pentuna isäni omaishoitajana. Tuusniemi on kahtia jakautunut vanhojen jäärien elinajan. Mitä lie uudet päättäjät kuntavaalien jälkeen? 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti