keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Pilvimuurista valo välähtää


  Aamun ajatus
 Keskiviikko 31.10.2012



Esimerkki ei ole pääasia  pyrittäessä vaikuttamaan toisiin. Se
on ainoa asia.






- Albert Schweitzer

Aamulla pyöreä kuu kurkisti pilven raosta ikkunaani!


Zeus-jumalan kasvot
Falla: Kauhuntanssi bal. El amor brujo (Rachel Barton, viulu, ja Patrick Sinozich, piano). Ljadov: Noita-akka (Minnesotan ork./Eiji Oue). Mendelssohn: Hexenlied (Sandrine Piau, sopraano, ja Susan Manoff, piano). Granados: Aaveserenadi (Garrick Ohlsson, piano). Hellmesberger: Paholaistanssi (Wienin filharmonikot/Mariss Jansons). Liszt: Maahisten karkelo (Matti Raekallio, piano). Bazzini: Peikkotanssi (James Ehnes, viulu, ja Eduard Laurel, piano). 

 Olen kotona. Virittelin aparaatit virtaan ja kirosin johtojen paljoutta. Yhtään antennia en hilannut katon rajaan kuuluvuutta parantamaan. Ohdakkeista on ollut päästä osalliseksi digi-teeveestä tai nettiympäristöstä. Tietokonetohtorit ovat harjoitelleet vanhoilla naisilla kuin valelääkärit terveyttä hoitaessaan.

Koneella on koneen henki, sen todistaa aamun ajatuksen kopioiminen Syyssinfoniaan. Olkoon, kun on niin itsepäinen muotoilultaan. Aamusoiton tahdissa arvioin syntymäkuntani valittujen antamaa esimerkkiä, kun olin omaishoitajana. Jäin oman esimerkkini varaan kunnan sosiaalipolitiikassa. Valitut osasivat jo silloin käyttää Kela-korvauksia aiheettomasti itselle hyödyksi hoidettavia hyväksikäyttäen.

Kävin syntymässä uudesti Frantsilan yrttitilalla kanadalaisen opettajan ohjauksessa. Menetelmä miellytti, joten olisin halunnut tulla luonnollisen hengityksen kätilöksi. Ilmoittauduin koulutukseen ja osallistuin kahtena kesänä lähipäiviin. Koulutukseen kuului ohjata hengityssesioita ja saada itse käsillä tehty hoitosarja. Otin yhteyttä yrittäjään, jolla olisi ollut koulutus hoitaa minua omakustanteisesti. Hän sanoi.
- Mene lääkäriin hakemaan lähete hoitoon, saat Kela-korvauksen. HÖH, en ollut hakemassa oireenmukaista hoitoa, olisin vain ennakoinut, että pysyisin terveenä ja ymmärtäisin enemmän antamani hoidon tehosta. En mennyt lääkäriin, enhän ollut sairas eikä minun tarvitse lääkärin kanssa keskustella terveydestäni ja jaksamisesta omaishoitajana.

Toinen rahastuskohde oli hakea erikoissairaanhoitoa Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Matka 60 km ajettiin taksilla. Jokainen mummo haettiin edestakaisin kuin ministeri yksin takapenkillä. Kimppakyydistä ei ollut tietoakaan, minkä joku sukulaistyttö pääsi samassa kyydissä mummon luokse. Se oli kulta-aikaa eikä siinä säästelty veronmaksajien rahoja Kelalta anottuna. Oltiin välikappaleita. Kysyin lääkäriltä Kuopiossa.
- Eikö terveyskeskuslääkäri voisi katsoa mummon säärihaavoja omassa terveyskeskuksessa? Mummolle pitkä matka oli sietokyvyn rajoilla.
- Ei, on tultava uudelleen kuukauden kuluttua.
Se hoitokankeus minua ihmetytti. Perushoitaja kylvetti mummon jalat esittelykuntoon. Jutteli niitä näitä mummon kanssa. Odotetaan lääkärin  tuloa. Sitten hän purjehtii sisään sairaanhoitajan seuratessa perässä. Katsoin tarkkaan lääkärin katsomista. Kädet selän takana hän kumartui mummon puoleen. Sanelee jotakin hoitajalle, joka kirjaa sen ylös. Se on siinä. Näin toistui monta kertaa eikä säärihaava hoidosta huolimatta parantunut. Sitten oma lääkäri veti suonesta esiin pyrkivän kalkkeutuman kuin hampaan. Haava parantui muutamassa päivässä.

Vielä siitä sairaanhoitajan työnarvostuksen menetyksestä. Isälle käytettiin avannepussina rikkonaisia, halvimpia muovipusseja säästösyistä. Saatiin halvalla, kun Sulo Wilén huoltoaseman pitäjänä. Isä pestynä ja puunattuna odotti käyntiäni. Suoli toimi ja koko peti oli paskan vallassa. Kaksi hoitajaa vaihtaa tyynyliinoja myöten kaikki vaatteet petiin ja pesee isän uudelleen. 
Olisi isän annettu kuolla syöpäänsä eikä leikattu vanhaa miestä koekaniksi, mitä avannepussin kanssa elämä olisi vanhana. Tähän totesin vain kadottaneeni hoitajan arvostuksen, kun suostuvat säästöihin. Kolmas hoitaja kävi kysymässä minulta näyttäen esitteestä, olisiko tämä malli hyvä. Niitä tilattiin ja oltiin tyytyväisiä. 

Tuosta ajasta on kulunut 22 vuotta ja ollaan alkutekijöissä omaishoitoasiassa. Sosiaalijohtaja on jättänyt Tuusniemen omituisen omaishoitotuen kierrätyksen jälkeen. Kunta maksoi minulle ja peri isältä takaisin palvelumaksuna opetukseksi, että isä osaisi arvostaa minun tekemääni hoitotyötä. 
Valkoiset veteraaniveljet lupasivat kuoltua haudalle havuseppeleen. 
- Ehtiihän tuon sittenkin, isäni totesi kuultuaan kunnianosoituksesta.
Minun olisi pitänyt se pyytää. Minua se loukkasi kuin piispakokelaan pahoittelukirje kirkosta eroamisen jälkeen. Enhän luopunut lapsenuskosta.  

Toivon särkymistä joka puolelle ollaksenne työssänne esimerkillisiä. Taide ja taudit sanataiteena toteutuu Riverside Medical Clinic'alla. Eikö särkyisi minussa? Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen alkaa tervehtyminen. Valitus koskee jätemaksun perimistä omistuksesta ja tieosakkuudesta, ei jätteeen tuottamisesta. Eikö särkyisi minussa? Suomi-neito ei lepää Zeus-jumalan pyhässä suojeluksessa kuin Kreetan saari. Meillä on vain Tiekarttoja Länsirannalla ja muukalaisten hautausmaita. Aamusoiton  maahisten karkelot jatkuvat. 
Silloinen kuntastrategian antama esimerkki oman edun tavoittelusta antoi minulle kiireyden voidetta jättää syntymäkuntani enkä suostu edes ajattelemaan paluuta ennen kuin saan meriselityksen heidän esimerkkinsä tarkoituksesta. Meille sanotaan.
- Älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin minä opetan. Tähän perustuu Suomi-neidon mukaan vetäminen pelastamaan kriisimaiden pankkeja. Yskä on ymmärretty, öhöm, virkani puolesta, vaikka se ei niin häävi olekaan.     


Keskiviikkoaamuisin kuullaan uskosta joka muuttaa maailmaa. Tutkijayliopettaja Mikko Malkavaara, Helsinki. Virsi 516: 1-3. Virsi alkaa sanoin "Kuulkaa keitä, Mestari". Radion kamarikuoro, Timo Nuoranne (joht.)
Hartausohjelmat: Aamuhartaus 31.10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti