torstai 17. marraskuuta 2011

Uupumuksesta ulos masennuksen kautta

Vitas - ruska

- Eihän sinulla voi enää mitään olla. Isäsi on kuollut. Olet vapaa lähtemään minne haluat.
Se oli helpommin sanottu kuin tehty. Isän kitumalla kuolettaminen, muutto kirkonkammarista ja tuntematon tulevaisuus painoi kuin synti. 
- Eihän minulla ollut mitään hätää valmiissa maailmassa. Nyt en kyllä vaikenisi häpeästä, josta isoisä, isä ja me sodan aikana syntyneet vaikenimme. Tänä aamuna olen kesyttänyt bloggerin Vysotskin kautta. Huomenna tilaan taksin, istun bussiin. Tunnin köröttelyn jälkeen pysäkillä on noutaja. Laukussa on vain yövaatteet, työvaatteet jätin viikko sitten kaappiin odottamaan vuoden viimeistä taksvärkkipäivää. Tuijotin Hippoa takaapäin. Joku keksi ottaa Saddamin patsaasta pakarat ja kaupittelee niitä kovaan hintaan huutokauppakamareilla. 

Hyvästi toverit -sarjassa nuori nainen käy vuoropuhelua isänsä kanssa. Patsaan räjäytyksestä seurasi yhdeksän vuoden vankeustuomio osallisen ilmiantaessa räjäyttäjät. Hän sai vuoden tuomion, mutta ei jaksanut elää. Räjäyttäjä sai patsaasta pienen palan, olihan hän maksanut siitä hinnan. Sijoittajat ja lakimiehet muistavat minua osallisuudesta omilla versioillaan. Minulla on kuitenkin eriävä mielipide. Lusikalla saaneet hamuavat kapustalla ja ahmivat hierimenpääkeittoa eivätkä tule kylläisiksi.

Isänaika vaihtui naispresidenttiin. Tukinaiset valinnan takana olivat vaihdevuosi-ikäisiä neuloessaan kilometrikaupalla kaulaliinaa. Kyllästyin heidän naamoihinsa enkä halua lehdistä lukea heidän saavutuksiaan. Presidentinvalinnassa olen mukana yhdellä ilmaisella äänellä. Suurella rahalla mukaan ilmoittautuneet tekevät hallaa vaalityölle. 
- Mummo valitteli lääkärille kuulon huononemista, ettei kuule omia paukkujaan. Lääkäri kirjoitti reseptin, josta mummo ilahtui.
- Parantaako tämä kuulon?
- Ei paranna kuuloa, mutta paukut kovenevat. 


Samaa voin sanoa vanhustenhoidosta käytävästä keskustelusta. Kommendoorat ovat kahmineet vanhusten jouluherkut ja ahmineet ne omaan napaansa ähkyyn asti. Eemeli järjestää Kissankulmalla joulukalaasit. 
- Taidan tyytyä jouluna 2011 perinteisen syntymäpäivänviettoon. Joulurauhan julistamisen jälkeen rauhanruhtinas saarnaa kiireistään. Odottaa S-ryhmän sponsorirahaa, jota rauhan välikappaleet tuottavat pienistä jouluostoksista. Maailman rauhaan se ei vaikuta millään tavalla. 
Jos minulta jotakin puuttuu, pistäydyn kirppiksellä. Tuon puuttuvan joulutavaran kotiin ja palautan sen takaisin joulun jälkeen.

Syklit joulusta 1991 jouluun 2001 tuottivat uupumuksen unen puutteesta. Se vaihtui hiipivän hulluuden kautta masennukseksi jouluun 2011. Radiopsykiatrini antoi hulluudelle diagnoosin suomeksi. Sanojen kaksois-kolmoismerkitys on oireen ja syyn takana. Hän vastasi kysymykseen.
- Mikä meidät tekee hulluksi?
Valeviranomaisten valvonta on pettänyt ja hulluus on  huipussaan ennen joulua ja jatkuu joulun jälkeen. Pikaista paranemista ei ole näkyvissä.

Räppärin matkassa maailmalla
 
Jouluksi kotiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti