lauantai 28. huhtikuuta 2012

Presidentti institutio

Konekielinen käännös on riittävä minulle, mitä institutiosta sanotaan googlehakuna.

"Olemme completists on pakko nippu. Koska uutiset tuntemattomien Toscanini suorituskykyä tai äskettäin paljastui tallennus Heifetz, olemme suoraan kiinni internetin tai puhelimen erikoistunut toimittaja.

Joten tässä on uutta tarjontaa niille, jotka vain täytyy omistaa jokainen Emil Gilels suorituskyky, että he voivat saada käsiinsä - vaikka pelkään, että se on epätodennäköistä, rehellisesti sanottuna, olla paljon merkitystä kenellekään muulle. "


Katsoin kansallisen veteraanipäivän televisioitua juhlaa Tapiola-salista. Viime keväältä muistan juhlatunnelman suruna ja kylmänkosteana väristyksenä ihollani. Eihän isäni ollut veteraanijuhlan arvoinen eläessään. Nyt tämä juhla on minun juhlani elossa olevien veteraanien kunniaksi ja kuolleitten sankarien ja jälleenrakentajien muistoksi. 

Presidenttiä puhutellaan institutiona, rouva Haukio ei kuulu juhlapuheissa tuohon institutioon. Kouluajan valtiorakennetta ymmärtäessäni ei puhuttu institutioista. Luopuvan presidentin jäähyväiskättelyssä ja jatkajan tervetuliaiskättelyssä olivat samat käteltävät institutioidensa edustajina. 1950 -luvulla puhuttiin laitoksista, jota sanaa käytin vastauksessani. Heikki, tuo sammakkoprinssi, tenttasi tarkoitinko synnytyslaitoksia? Eihän maalaisabit olleet muusta kuulleet. Makkonen ampui mörssärillä, ja luuta-antti kyseli sodasta palanneiden kokemuksia. Mitä Suomi-neidon itsenäisyys tarkoitti? Kuinka valtion hallinto järjestettiin, siitä ei ollut valmiutta puhua enempää kuin mistä lapset tulevat. Syyllisyys sodankokemuksista jatkui vaiettuna häpeänä.

Samaan aikaan Norjassa kokoontuu 40 000 laulamaan Bräiviikin  surmaamien nuorten muistoksi. Ihmismerestä tunnistan Arhinmäen ilman kunioittavaa välimatkaa muihin osallistujiin. Kuningasperhe oli heti tapahtuman jälkeen yhteisissä muistojuhlissa. Sotakokemuksista on pitänyt selvitä yksin omassa leirissään syntyperänsä mukaan. Yhteistä on ollut jälleenrakentaminen. Minun kiintiö on täynnä jälleenrakentamiskokemuksista. Oppirahojakin olen maksanut riittävästi. Jopa koulutusrahaston stipendin tutkinnonsuorittamisesta x2 säästin koulutusrahastoon. Se ei kuulunut minulle, olinhan yli-ikäinen ja työhistoriaan ei lasketa rauhan aikana osallistumista jälleenrakennustyöhön. Meidät on myyty rauhan välikappaleiksi markkinataloudelle.

Ostamani sivistyssanakirja ei minua valistanut ymmärtämään palkittua, väitellyttä tohtoria samassa tilanteessa omaishoitajana. Hänen työnsä jatkui, minä olin jo haudannut hoidettavani.
Sielunhoitona sain papilta synninpäästön woodoomenoistani.
- Ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että ymmärtävät ymmärtämisen väärin ja tunkevat liian liki. Nythän se asia on kukkapenkissä.
Meille on annettu lupaus sitomisesta ja vapauttamisesta. Tämä on verrattavissa taivasosuuteen omaishoidosta sitten kuoltua. Se ei ollut motiivini zu Hause Pflegen aikana. Hilfe für die Helfer on saanut odottaa yli 20 vuotta. Jälleenrakentamisessa on vaara ymmärtää väärin, mitä meille merkitsee jokapäiväinen toimeentulo. Puoluepoliittinen voitontavoittelu ei haittaa ministerin viranhoitoa. Mihinkä ollaan menossa, jos valta keskittyy kunnissa ja eduskunnassa samoille edustajille. Siinä on ymmärtämisen paikka kuin lupauksessa veteraanijärjestöltä sotaan osallistuneelle isälle.
- Kuoltua havuseppele haudalle.
- Ehtiihän tuon sittenkin, vastasi isä liikuttuneena kuultuaan minulta ilouutisen.
Enkä sitä havuseppelettä pyytänyt. Pitää se järki olla kerjätessäkin. Se on ymmärtämisen paikka ylimielisyydestä ja -----, niin mistä?

Eläköön institutiot! 
Onneksi on meillä elävä presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti