tiistai 28. helmikuuta 2012

Kevät tuli antaa toivon

Ainon aaria oopperasta Aino on ajankohtaisempi tänään kuin koskaan ennen. Aino on oopperansa ansainnut. 
- Älä huoli, kyllä kaikki järjestyy. Sitä en epäile hetkeäkään. Ilman Ainoa olisin menossa. Kohtaisin saman lääkärin, jolta tilasin kuolintodistuksen isäni hautaamista varten. Samoin hoitajan, joka kieltäytyi mittaamasta minun verenpainetta. Olen sijaiskärsijä kaukana kaikesta. Paljon on ehtinyt tapahtua sieltä lähdettyäni. Kunnanjohtaja on pysynyt paikallaan. Hän on vastannut kysymyksiini, kun alempi virkamieskunta touhuaa omiaan.

- Kunpa teitä olisi paljon tykinruuaksi. Tämä toive on toteutunut rauhan aikana. Meitä alkaa olla liikaa. Meidän asioidenhoitajia on liian vähän. Kaikkia päätöksiä saa odottaa. Hiukset harmaantuvat, monta nimeä olen pyyhkinyt pois osoitekirjan joulukorttilähetyslistalta. Etukäteen maksan tilaamastani työstä tietämättä mitä saan. Siitä on karvaat kokemukset ja saan nuoremmilta muistutuksen.
- Kuinka sinä menet tekemään ostoksia, jotka eivät korjaamalla parane? Tunneperheeni koiraihmiset eivät ole pettäneet. Kirjoittajakurssin Milli haukkui iloisesti tullessani rappuja alas. Pidin yhteyttä emäntään, sain kuulla Millin hukkuneen vappuna heikkoihin jäihin. Tunneperheeni koirien kuolemasta olen saanut tiedon. Kohta kuullut uusista tulokkaista. Tunneperheeseen kuuluminen on ilmaista. Antavat apua ilmaiseksi tarvittaessa. Viimeiset makeat naurut on naurettu mainospaidan tekstin lukuvirheestä. Sakkolihaa. Sitä olen ollut koko ikäni ja nyt vielä enemmän elämän kuljettaessa paikasta toiseen. 

Valkea ranta, musta ranta

Onko paha meissä suomalaisissa sisäsyntyinen ominaisuus vai natsisaksalaisuuden antama opetus? Kyse on vallanhalusta ja vallan turmelevasta vaikutuksesta. Ne jyräävät meidät. Katson aina poliittisia puhujia inhorealistisen kriittisesti. Aika ei ole miksikään muuttunut elettyäni 70 vuotta. Aina on ollut sanojat ja arvostelijat. Hannu Salaman "Missä tekijä, siellä näkijä" -aika on minussa. Niin voimallisesti tunsin nahoissani Kotikatsomon esityksen. Ennen syntymääni olleista asioista en ole tuntenut syyllisyyttä enkä ole tietoisesti syyllistynyt kaivamaan kuoppaa jalkojeni alle syntymäni jälkeen. Sen ovat tehneet poliitikot pääkallonpaikalta.
Vuoren päältä kuuluu naapurin poliittinen kanta komentona hevoselle: Korsimo, korsimo.
Itikkarinteellä eletään kommunismista ja ihannoidaan kolhoosielämää. Minusta tuli porvari, kun lähdin oppikouluun ja sain valkolakin.

Matala ranta, kepeät linnut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti