maanantai 4. heinäkuuta 2011

Turkulainen epookki

Helle on pehmentänyt pään niin perusteellisesti, ettei jaksa evää heilauttaa. Viikko on vierähtänyt juhannuksesta ja hukkumistilostot saivat täydennystä viikonloppuna. On ollut hyvää aikaa ajatella ja sijoittaa tapahtumat oikeaan paikkaan kalentereissa ja valokuvatarinoissa. 

Heinäkuu on turkulainen tänä kesänä. Epookki antaa esimakua Mamsellien ja Mahtirouvien elämästä. Vuosi 1879 on historiallinen naisen elämässä. Se liittyy naisen vapauteen harjoittaa pienimuotoista yritystoimintaa. Kelaan nopeasti 100 vuotta eteenpäin vuoteen 1979, jolloin hankin uuden ammatin elättääkseni itseni ja yksinhuoltajana tyttäreni. Avioliitto päättyi (X) rastina ruutuun - elää avioliitossa. Oli otettava elinkautinen, tuomitaan avioeroon. Syyttömänä miehensä murhasta vangittu vapautetaan. Todetaan, että ulkopuolinen tunkeutuja oli murhaaja. 

Kunkin ajan taide ja elokuva tulkitsevat epookkeja eri tavoin. Esimerkkinä Elokuva "Säädyllinen murhenäytelmä" sijoittuu 1930-luvun  Helsinkiin. On kirjana tuttu ja sovellettavissa niin moniin murhenäytelmiin. Viimeisintä näytelmää seurasin viikonloppuna Monacosta. Ruhtinas on elänyt ennenkin, mutta viimeinen isyystesti on melkein liikaa tulevalle ruhtinattarelle. Naiset käyttävät toisenlaista valtaa tänä päivänä. On siinä kuninkaallisilla kestämistä. Biologian opettajan neuvo osui kohdallani oikeaan. Ketään en ole vetämässä vastuuseen. Tehty, mikä tehty ja tyttäret saivat hyvät geenit, mitä selviytymiseen tulee.

Miehet ovat heikoilla median kynsissä. Eivätkä he ole syyttömiä antaessaan julkisesti tietoja yksityselämästään. Jos on pitänyt erota tai erotettu, ottavatko he opikseen. Eivät osaa vaieta, vaan heidän asiantuntemustaan kysellään menneen talven lumina.
- Kyllä ne ovat viisaita.
- Kattia kanssa, tyhmiä ovat. 

Uusi tuttavuus, Vitas, vie eteenpäin tulkinnoillaan; Nessun Dorma. Hänen äänensä ei oikein sovi kuulemiini tulkintoihin verrattuna. Kolme tenoria ja Pavarotti ovat tehneet ooppera-aarian tutuksi. Teema esitti Puccinin oopperan Turandot ja sieltä Nessun Dorma löytyi. Ei ihan hukkaan mennyt tämäkään kesä oopperoiden suhteen. Kun turkulainen heinäkuu vaihtuu elokuuhun olen viisaampi, mitä käymäni sähköposti- meilaus on tuottanut tulosta. Olen ollut vähän edellä ajassa, kun pohjois- ja itäkolkka ovat jäämässä kylähullujen reservaatiksi. Sijoittajat ovat ryöstäneet maat ja alkuperäiset asukkaat ovat intiaanien asemassa. Valkoinen mies on olevinaan viisas, kun haluaa tulla haudatuksi muukalaisten hautausmaahan. Ei ole marmoria eikä kullattuja kupoleita muistuttamassa ahneudesta. On vain juosten kustuja tiejuoperoita, joista he perivät yksikkömaksuja. Ennen olivat käpykankaat ja muurahaisen polut ilman käyttömaksua vapaasti kulkea. Vihta-Puavo vahti rantojaan ja työnsi marjamiesten veneen ulapalle. Nyt haamuna vahtii ja uudet miehet seuraavat ison rikkaan jälkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti