maanantai 11. heinäkuuta 2011

Tsunamista selvinneet

 

Heinäkuu jatkuu vielä valoisine öineen. Kuuntelen satakielen yökonserttia, kun kukaan ei käske mennä nukkumaan eikä yöllä voi tehdä muutakaan. On hiljaista kuin huopatossutehtaalla loman aikana. Monia ihmisiä vaivaa vaellusvietti. Mihinkä pitäisi mennä ja missä pitäisi ehtiä näyttäytymään. Muuten huhu leviää nopeasti.
- Sehän joutui lataamoon.
- Etkö tiennyt, sehän lähti syöpään kuolemaan.
- Sehän sairastui vakavasti tai peräti kuoli, kun lippu oli puolitangossa.
Ja näitäkö minun pitäisi oikoa. Tai peräti lehdessä kieltää levittelemästä perättömiä puheita. 

Kaikki tuo tapahtui kauan sitten. Vasta nyt kuulen satakielen laulavan. Valkovuokkoja en löytänyt äitienpäiväksi, vaikka lauloimme.
- Silmänsä vuokko jo aukaisee, talvi on mennyt se kuiskailee.
Vietimme äitienpäivää ilman vuokkoja. Olin jo lähes 30 -vuotias, kun lähitienoo oli puhjennut kukkaan minun tietämättä. Koko luonto oli kukitettu äitienpäiväksi ja siitä lähtien joka vuosi tähän päivään asti.

Lapsena tuntenut murheita en, riemuja vain kohdata sain. Kun muodonmuutos alkoi kehossa, se sai vastakkaisen sukupuolen heräämään. Melkein yhtäsuurin silmin kuin Granlund, katseen kohteeksi oli kuvankäsittelyllä saatu aikaan missukan paljastava povi. Missukka itse antoi ymmärtää ymmärtäneensä viettää yön Granlundin kanssa juhlakiertueella. Julkisuus on osattava hyödyntää. Vastakohtana kellaripedot ja vankina pidetyt kaapatut lapset. Lätyllä veivimaalintekijä on saanut olla rauhassa Suomen  puolustusta opetellessaan. Miestenkoulussakin on miehillä omat huvinsa ylemmyyttään kurinpalautuksessa. Muistuttaa alistamista ja nöyryyttämistä, koirakoulutusta tottelevaisuuteen. Meille elämäänähneille asetetaan uusia vaatimuksia lainvoimalla. Katsonkin lain taakse, on niin laatijansa näköinen. Odotettavissa on uusia pakkolakeja, kun niin paljon on uusia lainlaatijoita. Käsittelemättömiä juttuja on monen vuoden ruuhkaksi asti. On sotkeuduttu kuin summanen housuihinsa.

Onneksi vielä satakieli laulaa konekielisenä ja Vitas venäjäksi ja sanoo.
- Wo Ai Ni Men. On mandariinikiinaa, jota Ruotsin peruskouluissa ja lukioissa aletaan opettaa. Tähän aaltoon minäkin ehdin mukaan. Ei ole mikään 7 m korkea tuhoatuottava tsunamiaalto. Aalto meillä on muuttunut yliopisto, Siitä tuli minulle potentiaalisten ongelmien ja mahdollisuuksien analyysi. Viikkokirjeen varassa keikutaan mukana. Edes kerran viikossa, ettei joudu postiipojan kanssa naimisiin, jos aina ovelleni olisi asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti