tiistai 26. marraskuuta 2013

Suureen tottunut

Merkitty kuvaan
Presidentti Mauno Koivisto täyttää 90 vuotta

"Koiviston maine viileästä suhtautumisesta Viron itsenäistymiseen korjattiin sopivasti syntymäpäivien alla, kun tutkija Heikki Rausmaa julkaisi aihetta käsittelevän väitöskirjansa. Väitöksen mukaan presidentti salli sen, että opetusministeriö tuki Viroa Tuglas-seuran kautta kulisseissa, vaikka virallisesti Suomi kannatti Neuvostoliiton linjaa."

Vietimme isän 90. syntymäpäivää 9.11.1996. Juhlat tilattiin Viitakosta omalle perheväelle. Se oli isälle suuri päivä. Nyt juhlivaa Presidenttiä seurasi Ahtisaari yhden kauden. Olin varautunut tulevaan ja peilasin mennyttä. Tänään olen onnellinen, että Koiviston maine viileästä suhtautumisesta Viron itsenäisyyteen tuli oikaistuksi. Puhutaan elämisestä avoimessa yhteiskunnassa, vaikka "virallisesti Suomi kannatti Neuvostoliiton linjaa". Tämä linjanveto vaikutti tunnetilaani, hautajaiskuvassa Koivisto tuli merkityksi. Koivisto Meren hautajaisiin
Jos Koiviston kanta oli vähättelevä sukulaiskansan kohtaloon, niin miksi? Olisiko  kanta sama suhteessa meihin suomalaisiin viileä ja etäinen?

Elettiin suljetun yhteiskunnan säänöillä. Niitä pitivät yllä vallankäyttäjät kahtia jakautuneessa Suomessa. Valkoiset veteraanit lupasivat sotaan osallistuneelle isälle kuoltua havuseppeleen haudalle. En pyytänyt eikä taloyhtiö juhlaliputtanut isän 90. syntymäpäivänä eikä suruliputtanut kuolinpäivänä 7.2.2000. Oliko sekin Neuvostoliiton linjan kannattamista, vaikka Neuvostoliitto oli hajonnut ja Viro itsenäistynyt. 
Ne ajat olivat olleet ja menneet. Nyt tiedän Presidentin viileän suhtautumisen. Ei lähtenyt soitellen sotaan. Siperia oli opettanut Suomea ja kielisukulaisia ja opettaa edelleen.


 
Viides (5.) polvi Vihtaniemellä 1900 lähtien.


Suvun tarina oli jatkunut elossa jo neljänteen polveen neljännen käskyn mukaan. 4. käskyn selitysosan varassa toimivat presidentit ja muut piäsnuatikat. Suvuntarinat kerrotaan lapsenlapsille lauluin, mitään lisäämättä, mitään poisottamatta. Sen teen, kun väärät profeetat ovat kohtalonsa sinetöineet. 

Isä sai 90 -vuotissyntymäpäiväkseen sukuviirin ja siniristilipun. Sen puolesta hän oli osallistunut Suomen itsenäisyyden puolustamiseen. 

Isän veli, Juho Taavetti, sai nimellisen muistolaatan isovanhempien hautakiveen, kun ei saanut nimellistä hautapaikkaa. Kuoli 29 -vuotiaana Suomen itsenäistymisen aikoihin. 


 

Suureen tottunut sai vierailla saksalaisessa viinikellarissa. Pulloja varastossa oli 27000. Suomalaisen työmiehen kossupullo piilossa lattialla pöydänjalan suojassa, ettei lapset näe isän pahetta. Ei tippa tapa, mutta se koukuttaa. Sillä poistetaan työttömyyden tuomaa tuskaa. Kotona äiti antoi maistiaiset lusikalla vinettopullosta. Maistui pahalta. Olen ihallut viinikellarin pullojen paljoutta. Olen suureen tottunut pulloissa ja auringonkukkapelloissa. 


Rakkaudesta viiniin | m.iltalehti.fi

Viina on viisasten juoma. Alkoholismi on viinageenin aiheuttama sairaus.

1 kommentti:

  1. - sinä olet suureen tottunut mualimalla, sanoi Öllin isä, kun sanoin oman mielipiteeni ison talon vanhalle isännälle.
    - vaikka vanhempani olivat talossasi piikana ja renkinä isäsi kuoltua, en ole sinun piikasi. minulla on työ ja työllä on hintansa. oli riemullista ottaa täysihinta työstäni, vaikka olin sosiaalinen hieroja. ei tullut enää hierottavaksi, vaan jatkoi nokittelua lupaamalla isälle kuoltua havuseppeleen haudalle. en pyytänyt. kunnanjohtaja elinkeinoasiamiehenä piti tuotteeni hintaa liian kalliina eikä antanut elämisen mahdollisuutta tuusniemellä. siellä sijoittajat käyttäytyvät kuin borreliaa aiheuttavat punkit. eivät tulleet kuitenkaan tekemään työtä eivätkä lisääntymään, vaan hakemaan lisäarvoa kunnalta saamaansa mökkiplänttiin. olisiko tämä vaihe katsottu loppuun, kun venäläiset myyvät mökkejään enemmän kuin ostavat?

    VastaaPoista