perjantai 17. tammikuuta 2014

Palvelumaksun määräytyminen

TulosAvaa aamuhartaus kuulumaan tämän blogin taustalla:
Rukouspalveluksen Jumalansynnyttäjälle toimittaa Isä Teo Merras, Ortodoksinen kirkko, Helsinki. Liturgiat laulavat isä Petri Hakonen, isä Juha Lampinen, Varvara Merras-Häyrynen ja Stiina Hakonen. Hartaudet: Aamuhartaus 18.1

Ravel: Forlane sarj. Couperinin hauta (Robert Casadesus). Grieg: Lemmenruno (Richard Tognetti ja Australian kamariork.) Peterson-Berger: Böljebyvals (Ingvar Wixel ja Tukholman FO/Johan Arnell). 
Näistä kuulutuksista saan itselleni enemmän kuin pelkästä esityksestä. Hyvä puoli on kun ei tarvitse nähdä kuuluttajaa. Vain ääni ja musiikki. Kasvoihin olen kyllästynyt, kun niihin liittyy tunnetiloja, mitä jo pelkkä nimen kuuleminen herättää. Mieli kulkee omia reittejään eikä kierrä inhorealistisia tunteita. Niitä politiikasta löytyy, vaikka asioiden hoitajina heidän pitäisi toimia elämää kannattelevina voimina.

Palaan juurilleni Vihtaniemelle. Naapurissa on Lintula nunnineen ja Valamo munkkineen. Lapsuuskoti on jäänyt tyhjilleen, kun naapuriksi kunta on tuonut sijoittajat mökkipläntteineen.

Aloitin jo eilen edestakaisen seilaamisen entisen ja nykyisen olopaikan välillä. Elokuvan, Pastori Jussilainen, jälkeen vuosikatsaus 1950 saa minut kyyneliin. Perheessä lasten käytössä oli vain yhdet kengät. Vuoropäivinä käytiin koulussa. Amerikan paketista löytyi kaikille lapsille omat monot. Kesät juostiin paljain jaloin. Se oli sitä aikaa, josta työvoimatoimiston pöydän taakse päätynyt toimistonhoitaja muistutti 5-kymppistä vanhempiensa hoitajaksi palannutta.
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan. 

Vuosi oli 1991 ja silloin pelisäännöt olivat tämän päivän tasolla. Kunnallinen kotihoidontuki antoi mahdollisuuden keskeyttää ansiotyö ja lähteä säästämään kaksi laitospaikka enemmän tarvitseville hoitamalla vanhemmat kotona. Tämä lähtötilanne pitää selvittää pohjamutia myöten, kuinka valtion säätämä asetus omaishoidosta pisti tuulta purjeisiin. Omaishoitajista tuli kunnassa työllistettäviä ja omaishoidontuki perittiin kunnalle takaisin palvelumaksuna.
Sote-asiakasmaksut kunnissa ylärajalla (16.1.2014 22:14)

"Asiakasmaksulla on kaksijakoinen tarkoitus. Toisaalta sillä rahoitetaan palveluja, toisaalta ohjataan palvelujen käyttöä." Sosiaalinen pääoma on ryöstetty eikä sitä kuntauudistus palauta. Samalla on mennyt alkuperäisten asukkaiden ihmisarvo. Sen määritti vielä 1990-luvulla hävitty sota ja 1918 -kansalaissota. Kunnissa oli vain valkoisia voittajia, jotka mittasivat talollisina ylemmyttään. 

Presidentit vaihtuivat ja alkoi toinen vaihe isän kuoltua 7.2.2000. Mitä vanhemmat olivat pystyneet  säilyttämään omistuksessaan, se piti realisoida jakajan käden kautta.
Tämä vaihe jatkuu jakajien häviöksi, mutta eivät vielä tunnusta tappiotaan. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana pitävät valtaa YYE:n päätöksillä. Kukaan ei halua nähdä metsää puilta. 

Jälkien häivyttämiseksi säädetään uusia lakeja. Kun Kuolinsiivous on saatu päätökseen, on työhuone kellarissa. Kaikki käsinkirjoitetut tekstit on kannettu roskikseen kuin Tuhkimon tavarat lasikenkineen kaatopaikkajätelaatikkoon.  Pankin karhuamat velkavaalirahatositteet ovat varmassa tallessa. SAK maksoi velat ja hierojien edunvalvojana hän kehittelee naisille työtä katuhuorina EU:n alueella. Sotatarvikeet, huumeet ja naiset ovat rahakkainta bisnestä, josta minäkin olen saanut maistaa osani. 


Koskaan emme ole olleet niin rikkaita kuin nyt, mutta kaikkea on pitänyt vähentää, supistaa, lopettaa. Ei löydy meiltä yhtään Siemensiä, joka rakentaisi koulun Ahtisaaren kotikylään. Siemens rahoitti koulun Nelson Mandelan kotikylään (17.1.2014 16:46)

Syntymäkunnan anti on ollut alussa 5 lukuvuotta kansakoulua. Oppikouluun oli lähdettävä liian nuorena vieraalle paikkakunnalle. Laillistetun ammatin hankin oppisopimuksella ja tulin rekisteröidyksi Lääkintöhallituksen luetteloon laillistettujen lääkärien ja lääkintävoimistelijoiden kanssa. Minulla on tuote, joka ei ole täyttänyt maata enkä voi sitä ulkoistaa toisen tehtäväksi. Voin vaihtaa työpaikkaa vielä 7-kymppisenä, kun tuotteesta en ole luopunut.

Verkkokirjoitustaidon hankittuani hankin yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen. 
Esittelijä tulkitsi lakia; olet yli-ikäinen 61/64 -vuotiaana. Toinen rajoittava tekijä on "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei kerrytä työhistoriaa." Siinä on tämän päivän lorun loppu, eikä Ahtisaaren 1. sähköposti presidenttinä ole auttanut meitä yhtään eteenpäin. Päinvastoin kun tulet tiettyyn ikään, silloin saat kaiken toivon heittää elämästä. Sukupolvenvaihdos on ollut tuntematon käsite menestyjille, jotka luulevat elävänsä 1000 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti