keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Japanin kivet

Suuret kivet elämässäni olen löytänyt uudelleen. Kuuntelin aamuhartauden jo kuuden jälkeen ja toistamiseen vaille kahdekasan. Aamu aamun jälkeen rikon lupaukseni, ettei kannata mitään kuulla eikä kirjoittaa kuullun ymmärtämisestä. Aina kuitenkin mennyt elämä tekee taustatyötä kuin näyttelyn rakentaminen katsottavaksi.
(Verdi: Desdemonan Pajulaulu oopperasta Otello (Aulikki Rautawaara ja Berliinin saksalaisen oopperan orkesteri, Walter Lutze) / Aamusoitto)

 SUURIA SANOJA pieniä askelia kesällä 1960

Pastori Panu Pihkala, Helsinki. Virsi 602, säkeistöt 1, 4, 6 ja 7. Virsi alkaa sanoin: "Hämmennys valtaa usein tajuntamme". Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht), Juhani Haapasalo (urut).Hartaudet: Aamuhartaus 29.1

Kuninkaankivi rajakivenä

Tytöt löysivät ja valtasivat kivitalot


 Sodan alkamisesta 20 vuotta myöhemmin Jännevirran sillalla 1961.
 Tuusniemellä vuodesta 1991 rakennetaanko kivistä muureja vai siltoja? 
Mitä on jäljellä 72 -vuotiaan Vihtaniemen 1. ja viimeisen ylioppilaan elämästä 
muuta kuin loppuelämä kirjoittamista varten. 
Vallanpitäjät pitävät huolen marssijärjestyksestä, 
mutta ensin oli koettava omaishoidonsota.

Sodan sukupolvi
Sodan sukupolvi (16): 14.01.2014 21.00Uusi sarja (Unsere Mütter, unsere Väter) 1/3. Minisarja kuvaa II maailmansotaa saksalaisnuorten silmin. Vuonna 1941 Berliinissä viisi ystävää nostaa maljan ystävyydelle. Tulevaisuus odottaa, mutta ensin on koettava sota. 


(Kesällä 1941 Berliinissä viisi lapsuudenystävää nostaa maljan elämälle ja huomiselle. Jokaisella on unelmansa, ja jokainen uskoo, että sota kestää vain hetken. Toisin kuitenkin käy.
Suursodan raakaa todellisuutta kuvaavaan kolmiosaisen sarjan pääosissa nähdään Volker Bruch, Tom Schilling, Katharina Schüttler, Miriam Stein ja Ludwig Trepte.)

2/3. Kaksi vuotta on kulunut mutta sota jatkuu. Saksa valmistautuu suurhyökkäykseen, ja ennen sitä osa ystävistä kohtaa rintamalla. Jälleennäkeminen on lyhyt ja raastava. Viktoria kuljetetaan junassa keskitysleirille.

3/3. Wilhelm tuomitaan maanpetturuudesta. Greta viruu vankilassa ja Viktor on partisaanien riveissä. Kun sota viimein loppuu, ketkä ovat sankareita ja ketkä syyllisiä? Entä moniko viidestä ystävästä on silloin elossa?   

Saksalaissarja sodan ajan nuorista, unelmista ja todellisuudesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti