tiistai 15. lokakuuta 2013

Lyhyestä virsi kaunis

Miltä kuulostaa herätä unesta kehoitukseen virren sanoin: Menkää maitten ääriin asti. Ainakin se pakottaa kuuntelemaan tilanteessa, jossa kaikki menot pitää punnita - mennäkö vai eikö mennä. Menolista on lyhentynyt syystä, että en halua enkä jaksa. Se mihin vielä haluan lähteä, sen vielä jaksan.
 

Viime perjantaina sain samanlaisen kipukohtauksen kuin syksyllä 2009. Päivystyksessä se todettiin hermopinteeksi, mutta en osannut kuvitella, että nukkuessa voi tulla hermopinne. Se oli myöhäisborrelian aiheuttama kiputila. Oikean käden hermoratatutkimuksessa todettiin leikkausta vaativa canalis carpi -syndrooma. Leikkaukseen olisin päässyt heti, mutta kieltäydyin, kun oireita oli vasemmassa kädessä ja jaloissa.
 

Verenpainearvot ovat korkealla. Lähden kuitenkin kutsuille uudella aikataululla ja vahvan kipulääkkeen voimalla. Minut noudetaan junalta, käymme tupareilla, jään vielä toiseksikin yöksi ja saan kyydin asemalle. Tulen kotiin, vein mennessäni ja toin tullessani kivut, joihin pitäisi lähteä saamaan hoitoa.
 

Terveyskioskin verenpainemittauksessa sain asiallista tietoa. Todettu uniapnea on syy uupumukseen ja yhdessä kivun kanssa aiheuttaa kohonnen verenpaineen lääkkeestä huolimatta. Siinäpä yhtälöä ratkaistavaksi kuin vanhuspalvelulakia säädettäväksi.
426Menkää maitten ääriin asti!
Rudolf Lagi 1867



1.
Menkää maitten ääriin asti!
näin on käsky Kuninkaan.
Joukkoaan hän itse johtaa
taisteluunsa voittoisaan.
Kerran vapahdettu maa
kunnioittaa Karitsaa.

2.
Menkää julki julistamaan
ristin riemusanomaa.
Voitonsankarimme suusta
Golgatalla kajahtaa:
"Täytetty jo kaikki on!"
Siihen tyytyy rauhaton.

3.
Menkää, seuraavathan teitä
siunaukset ystäväin.
Rukouksin mukananne
hekin työssä ovat näin.
Ystäviä Kristuksen
johtaa Henki yhteinen.
4.
Menkää työhön, vainiolla
vilja on jo kypsynyt.
Odottaa vain leikkaajaansa
sato tähkään ehtinyt.
Herra käskee kiiruhtaa.
Lyhteet talteen korjatkaa.

5.
Menkää, Jeesus pitää teitä
joka päivä lähellään,
vaikka veisi syviin vesiin
taikka laaksoon pimeään.
Kun vain Herra teitä vie,
kirkastuu myös synkin tie.

6.
Menkää maitten ääriin asti!
näin on käsky Kuninkaan.
Teidätkin hän tahtoo viedä
taisteluunsa voittoisaan.
Kohta vapahdettu maa
kiittää, palvoo Karitsaa.

Kauko Veikko Tamminen 1911, 1923. Uud. Siionin Kannel 1961. Virsikirjan lisävihkoon 1963.


Virrsitutkija Suvi-Päivi Koski, Helsinki. Virsi 341: 1.,2. ja 4. Virsi alkaa sanoin: Kiitos, sulle Jumalani. Human Organ (vokaaliyhtye) Hartaudet: Aamuhartaus 15.10

Aamuhartaus ti 15.10.2013
Suvi-Päivi Koski, virsitutkija, Helsinki

Kiitos sulle, Jumalani! 2014.08.25

Kävin hiljattain pienessä Motalan kaupungissa Keski-Ruotsissa. Siellä syntyi yli 150 vuotta sitten mies nimeltä August Ludvig Storm. Sittemmin hän opiskeli kauppakoulussa Tukholmassa. Siellä Storm vietti nimensä mukaisesti melko myrskyistä elämää. Pääpaino oli itsensä viihdyttämisessä. Ajatukselle Jumalasta ei ollut tilaa – paitsi hupimielessä: Nuorimies kävi välillä Pelastusarmeijassa - naureskelemassa siellä mukana oleville. Siitä huolimatta hänessä oli alkanut tapahtua jotain. Ja yhtäkkiä, kesken erään teatterinäytöksen, hänet valtasi suuri levottomuus. Hän ryntäsi ulos ja juoksi suoraa päätä Pelastusarmeijaan. Häntä kadutti aiempi suhtautumisensa. Sana oli koskettanut ja hän halusi antaa elämänsä Jumalan käsiin.

August Stormista tuli Pelastusarmeijan sotilas. Hieman myöhemmin Sotahuuto -lehdessä julkaistiin hänen laulutekstinsä "Tack, min Gud, för vad som varit":

1. Kiitos sulle, Jumalani
armostasi kaikesta,
jota elinaikanani
olen saanut tuntea.
Kiitos sulle kirkkahista
keväisistä päivistä.
Kiitos myöskin raskahista
syksyn synkän hetkistä.

Kiitos on pieni sana. Mutta se avaa silmät hämmästelemään sitä suurta hyvää, mitä elämässä on. Eivätkä vain kevät ja kaikki valoisa ole kiitoksen aihe, vaan syksynkin värit alkavat hehkua Jumalan rakkautta ihmistä kohtaan. Pimeässäkään ei tarvitse pelätä: Jumala ei jätä. Innoissaan Storm vyöryttää esiin lisää kiitosaiheita: menneet ajat - aina unohdettuihin kyyneliin saakka, rauha sisimmässä, apu hädän hetkellä, elämän salaisuudet ja rukousvastaukset ... Hän jaksaa kiittää siitäkin, mitä ei ole saanut ja mitä ei ymmärrä. Kaikki on paljasta Jumalan edessä. On parempi turvautua häneen kuin mestaroida itse. Tai katkeroitua. Jumala kantaa. Kristuksessa on myös anteeksianto:

2. Kiitos, että rukoukset
monet, monet kuulit sä.
Kiitos, että pyynnöt toiset
eivät saaneet täyttyä.
Kiitos, kun mä hädässäni
avun saan sun kauttasi.
Kiitos, että synneistäni
vapahtavi Poikasi.

Raamatussa kiittämisestä puhutaan paljon. Kiitokseen rohkaisee vaikkapa Efesolaiskirje: “[...] antakaa Hengen täyttää itsenne. Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle ja kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.” (Ef. 5:18-20) Täydestä sydämestä. Aina ja kaikesta. Näin virsirunoilijamme tekeekin: hän intoutuu aloittamaan virtensä jokaisen rivin sanalla tack – kiitos. Kokonaisuus kasvaa henkeäsalpaavaksi, 32-kertaiseksi kiitokseksi.

"Kiitos sulle, Jumalani" ilmestyi suomeksi jo vuonna 1900 – kokoelmassa "Hengellisiä Lauluja ja Virsiä". Kirja ilmestyi aikana, jolloin moni suomalainen kaipasi lisäsyvyyttä virsikirjaan. Tuo Suomen Lähetysseuran kokoelma tavoitteli yhteyden rakentamista eri tavoin ajattelevien kristittyjen kesken. Tarve oli ilmeisen suuri, sillä jo ensimmäinen, 20 000 kappaleen painos, vietiin käsistä. Ehkä kirja on sinullekin tuttu. Viimeisin versio ilmestyi 1980-luvulla. Moni lauluista on nyt virsikirjassa. "Kiitos sulle, Jumalani" - suomennoksessa säkeitten alkujen kiitokset tiivistetään: niitä on 14. Keskittäminen ehkä vielä lisää niiden painoarvoa. Suomessa virren sävelmäksi kotiutui amerikkalaisen George Scoles Stebbinsin hieman vanhempi melodia. August Storm oli runoillessaan 29-, Stebbins säveltäessään 30-vuotias.

Virsi on siis nuorten miesten käsialaa. Elämää jo pidemmälle nähneen tämä voisi haastaa toteamaan: Helppokos sitä on kiittää, kun ei ole käsitystä elämän vaikeuksista.

Katselen August Stormin kuvaa – ehkä ainoaa hänestä säilynyttä. Siinä näkyy hintelä, hoikka pelastusarmeijan upseeri. Kasvoilla olen näkevinäni kärsimyksen tuomaa syvyyttä.

Muutama vuosi laulun kirjoittamisen jälkeen August Storm sairastui vakavasti. Tuli selkäydinvamma. Myöhemmin se aiheutti osittaisen halvaantumisen. Kovista kivuista huolimatta hän jatkoi työtä Pelastusarmeijassa. Jumala kulki mukana: Nuorena löytynyt kiitollinen mieli ei ollut päiväperhonen. Se kantoi kaikessa. Jo 51-vuotiaana runoilijamme nukkui pois. Sairauden keskeltä hän kirjoitti rohkaisevasti: ”Se että meille on tarjolla anteeksiantamus, pääsy kuolemasta elämään, että Jumala vetää meitä sydämelleen, se on suurinta, mitä olemme koskaan kokeneet. Sen on kaikkivaltias Jumala tehnyt. Hän on aina suurin.” 1

"Kiitos sulle, Jumalani" on monen suomalaisen mielivirsi – ehkä sinunkin. Sitä lauletaan syntymäpäivillä ja muissa juhlissa, myös hautaan siunaamisissa. Eikä sitä lauleta vain Pohjolassa. Se kaikuu eri puolilla maailmaa – esim. USA:ssa, Kanadassa ja vaikkapa Brasiliassa. Helsingissä vieraili äskettäin kristillisen Ying Wa collegen mainio poikakuoro Hong Kongista. Collegen virsikirjassakin virsi on – myös kiinaksi.

Ihminen ei jaksa pintavaahtoa loputtomiin. Hän tarvitsee juuret. Niin tarvitsi virsirunoilijamme ja niin tarvitsemme sinä ja minäkin. Jumalassa on kaikki eikä hän hylkää – ei sinuakaan. Ja hän vie perille. Jeesus Kristus itse on tie. Yhdessä kiittäen saamme aloittaa tämän päivän:

4. Kiitos sulle kukkasista,
jotka teilläin kukoisti.
Kiitos myöskin ohdakkeista,
jotka mua haavoitti.
Kiitos, että tahdot mulle
elon antaa iäisen.
Kaikesta, oi Herra, sulle
annan ikikiitoksen!


1 O, jag ser min Faders hand (säk. 4), julk. 1908. http://sionstoner.blogspot.fi/search/label/Storm%20August Suorasan., vapaa käännös SPKoski 2013.

Virsi
: 341 b:1,2,4






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti