perjantai 18. lokakuuta 2013

Kirkon aarteista ja hyvinvointivaltion veronmaksajista

Taivas itkee, on koiranilma. Mosse ei olisi moksiskaan uloslähtöä ehdotellessa. Tämän muistan viime syksystä  kotimiehenä perheen ollessa lomalla etelässä. Oli viimeiset lomaviikot sielläkin menossa. Alkuviikko kuivaa ja kaunista. Perjantaina pakkasta ja maa valkoisena. 

 

Katselen blogin tilastoja naapurimaiden nuorten kuninkaallisten silmin. Tasavalloissa kuoletettiin päämiehiä vuosia, että jatkaja voitiin valita. Tästä tavasta ei ole päästy vieläkään eroon. Meilläkin 3 entistä presidenttiparia poseerasi itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2012 Presidentti Niinistön lisäksi. Aika näyttää, kuka meidän tasavaltaa tosiasiassa keikuttaa.

 

Kuningas voi tehdä mitä tahtoo. Tasavallassa hallitus asettaa rajat presidentille ja jättää edustustilaisuudessa lautasetta. Nyt sekin on jäänyt elämään "kahden lautasen kattauksena". Presidentti tekee valtiovierailun puolisoineen, kauppavaltuuskunnat noudattavat etikettiä eivätkä ole päällepäsmäreinä puhumassa matkan tarkoituksesta. 

 

"Oikeudenmukaisuus vaatii omaisuuden suojan, turvan väkivaltaa ja hengenriistoa vastaan ja reilun oikeudenkäynnin kaikille. 

Platonin mukaan oikeudenmukainen valtio on sellainen, joka sijoittaa jokaisen ihmisen oikealle paikalleen, viisaat hallitsemaan (filosofit), rohkeat vartioimaan (sotilaat) ja himokkaan tekemään kauppaa (kauppiaat). Oikeudenmukainen yhteiskunta on sellainen, joka on järjestetty oikein, että kaikille on siinä oma paikkansa." -Timo Airaksinen Lukion filosofia 1

Kappalainen Topi Litendahl, Rovaniemi. Virsi 170: 1. ja 4. Virsi alkaa sanoin: Jumala ompi linnamme. Psallamuskuoro, Ilmo Riihimäki (joht), Juhani Haapasalo (urut) Hartaudet: Aamuhartaus 18.10

Kirkkovuosikalenterissa vietetään osoitteen muutokseeni liittyvää kirkkohistoriasta tuttua uskonpuhdistusta. Porvoon sopimuksen allekirjoitusta ei silloin vaadittu. Se on myöhemmin tehty sopimus. 

Sunnuntaina 20.10.2013 Uskonpuhdistuksen muistopäivä

Uskon perustus

22. sunnuntai helluntaista omistetaan uskonpuhdistukselle. Sunnuntain tekstit liittyvät läheisesti uskonpuhdistuksen keskeiseen sisältöön.
Jumala ei unohda kansaansa, vaan antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen.

Porvoo-t.svg  "Sopimusasiakirja, nimeltään Porvoon yhteinen julkilausuma, sisältää viisi lukua. Sopimuksen pääasiallinen sisältö on täyden ehtoollisyhteyden luominen sen allekirjoittaneiden kirkkokuntien välille."

Tässä on ollut pähkäilemistä uskonnollisia seka-avioliittoja solmineille. Ortodokseille ehtoollinen ei ole vierasvaraa jaettavaksi eri uskontokuntaan kuuluvalle. Tämä voi olla maallistakin, sillä "ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että ymmärtävät ymmärtämisen väärin ja tunkevat liian liki." Tämä synninpäästö on ollut parasta sielunhoitoa läheisriippuvuudesta, etten tarvise olla aina käytettävissä enkä antaa raportteja maksajalle, kun hänen sukulaisensakin olisi apua vailla. Ruoho on vihreämpää rajan takana Siperiaan asti. Länsirintamalla ei mitään uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti