sunnuntai 11. elokuuta 2013

Veretseisauttava geenivirhe

Sairastuin itse veritulppaan 2005 retkipäivän jälkeen. Polvivaivassa olin päässyt Bakerin kystan tyhjennykseen. Arvelin lääkärille jotakin tapahtuneen, kun turvotus oli kestänyt monta päivää. Kysta tyhjennetään,  varjoainekuvauksen jälkeen siirryn ensiavun puolelle. Aloitetaan varovasti marevan lääkitys, kun hyytymisarvot ovat korkeat. Kasvissyöjälle on marevan ongelmallinen eikä hoitotasolle päästä kuin hetkeksi. Onneksi hoitoajaksi annettiin 3 kk. 

Luen kaikista kohdalleni sattuneista sairaustapauksista sairauskertomuksestani. Tulpasta mainittiin ettei sille ollut mitään vastetta. Retkipäivässä meille hierojille esitettiin shiatsurentoutusta parityöskentelynä. Itse koin hoidon lattialla maaten miellyttävänä, mutta minulle mennä polvilleen lattialle tuotti kipua. Enkä ollut ainoa kärsijä, hieroohan Isä Juntusen opin saaneet seisten. Se sopii minulle, kun voi säätää työkorkeuden.

Marevan hoidosta alkoi verenvuoto ikenissä. Ajattelin yhteensattumia, rotanmyrkky ja punkinpurema ovat toistensa vastatekijöitä. Punkki ja muut verenimijät pistävät kärsänsä huomaamatta ihon läpi. Kärsässä on puudutusaine ja hyytymistekijän estävä vaikutus. Taisikin punkki olla pelastukseni jättäessään vasta-aineen vereen. Tulppautuminen on tutkittu, sen aiheuttaa geenivirhe. Ennaltaehkäiseväksi hoidoksi olisi marevan loppuiäksi, mutta tähän hoitoon on punkilla vastalääke enkä istu lattialla hoitaakseni ihmisiä. Vierihoito on asia erikseen.

Äidin keuhkoveritulppa vaati sairaalahoidon. Taisi siinä olla muutakin, olihan hän saanut ensimmäisen aivoinfarktin jo alle 50 -vuotiaana. Silloin lääkäri tuli kotiin eikä äitiä siirretty mihinkään. Toisen infarktin jälkeen hän luuli olevansa kuollut. Kuivakuolioon hän kuitenkin menehtyi 79 -vuotiaana. Loppui edellytykset jatkaa elämää millään lääketieteen avulla. Enkä ollut sitä missään vaiheessa vaatimassa. 
Lääkärin hoidoissa voi olla puutteita, mutta vastaavat itse sanomisistaan.
- Sitä kun luulee elävänsä ikuisesti, oli kunnanlääkärin repliikki äidilleni, kun hän oli käynyt toisella lääkärillä. Kunnanlääkäri itse oli vankilalääkärinä sovittamassa rattijuoppouttaan. Hän toimi ½-jumalana syntymäkunnassani koko työikänsä. Kaikki asiat hoidettiin hänen kauttansa omaishoitoasioista lähtien.

Murheellisten kuullen on puhuttava hiljaa. Sairaalan sängyssä saa heittää maailman murheet. Kuka hoitaa, sitä hoidetaan. Sain kokea hoidon tehon pieneltä KympinLapselta. Mummo sohvalle selälleen. Tyttö hakee hyllystä kirjan. Katsoo potilastiedot ilme vakavana. Mitataan paineet, kuunnellaan sydäntä. Silmät puoliummessa seuraan lääkärihoitajan toimia. Poistuu äänettömästi paikalta. Kohta ilmestyy pieni hoitaja ovelle äänettömästi. Ottaa kädestä kiinni, hipaisee kyynärtaivetta ja sanoo. 
- Tuohon on vaihdettava teippi. Hetken kuluttua keittiössä on pöytä katettu ja tyttö ilmestyy ovelle pyytäen.
- Tule, mummo, syömään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti