lauantai 8. tammikuuta 2011

Upstairs, Downstairs

Meille on aiheutettu eniten vahinkoa lupauksilla tehdä hyvää, kun kuitenkaan ei ole ollut mitään tehtävissä.
Eletään isäni syntymävuotta 1906 Englannissa poliitikon perheessä. Palvelukseen tullut tyttö on raskaana ja Bellamy lupaa auttaa häntä puhuttelemalla lapsen isää ja muistuttamalla velvollisuudesta piian lasta kohtaan. Siitä tulisi oikeusjuttu, jonka lopputuloksen lakimies jo tietää sen ajan tavan mukaan. Se herättäisi turhia puheita isäntäväestä. Tyttö sanoutuu itse irti, mutta kieltäytyy ottamasta rahaa vastaan.


Jokaisessa suvussa on hullunsa ja huoransa, jos sukupuuta ravistaa. Meillä ei ole paremmin isän velvollisuudet. Isät ovat hätää kärsimässä, kun äiti lähtee lapsineen kotoa isän jäädessä asuntoon. Isä jättää vuokransa maksamatta ja ulosottomies tulee perimään äidiltä puolet maksamattomasta vuokrasta. Äitikö on vastuussa isien pahoista teoista ja laiminlyönneistä?


Viime vuosisadasta lähtien on ollut meillä kahden kerroksen väkeä. On torpparit ja talonpojat eikä nämä muurit kerrosten välillä ole murtuneet. Elämäni joka vaiheessa on minun sukujuuret kaivettu esiin ja käytetty lyömäaseena päin näkimiä. Kuitenkin tiedän puoleni - oikealla, vaikka ristiinnaulittuna. Puupää periytyy, puujalka ei. Siinä meidän eroavuudet ihmisinä Öllin isän oppivuosien jälkeen.


Kuvaussession tuloksesta kokosin kollaasin. Kannen kuvitus ja sisälehtien ornamentit muistuttavat menneestä. Takakanteen en jaksanut enää panostaa. Peitin vain kartongissa olleet tahrat sopivan kokoisilla kukilla. Nyt tätä viimeistä lehteä yritetään kirkastaa. Isyyden tutkimista ei äiti voi enää estää, vaikka lapsi syntyisi avioliitossa. Soppa on valmis lapsen kannalta. Perheessä on mustat lampaat, minun, sinun, meidän lasten ja naapurin kakaroiden välillä. 


Siitä tunnustuksesta saan olla ikionnellinen, kun lisäännyin suvuttomasti. Tunisialainen nuori mies esitteli minut äidikseen ja tyttäreni sisarekseen Amerikasta. Siitä tunnustuksesta minä elän. Se on pyhän kokemus kuin kristityn tervehdys; rakkaat sisaret ja veljet! 
Politiikassa on pitkä matka tähän lopputulokseen. Sodassa ja politiikassa on kaikki keinot luvallisia. Julma jumala kärsii rakkauden puutetta. Sen pitää tyytyä vain salarakkaisiin ja puolen tunnin onneen tässä kaupungissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti