keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Juurakon Hulda

Juurakon Huldan kuunteleminen onnistui vasta kolmannella kerralla, sunnuntaina iltapäivällä soi puhelin, illalla läksi ajatukset harhailemaan. Maanantaina klo 11.00 uusinta-aika oli vapaa ja nyt tiedän Juurakon Huldasta puolet.   
Hella Wuolijoki on tuttu tyyliltään kirjoittaessaan vahvoista naisista, jotka itse kohentavat omaa sivistystasoa opiskelemalla. Itsekin ehdin mukaan omakohtaisesti toteamaan, kuka saa opiskella ja kenenkä tiedonhalu on turhaa ammatillisesti tai kansalaisvalmiuksen ylläpitämiseksi.

Tiesin lähtökohtani Vihtaniemellä yhtenä pienviljelijän tyttärenä. Olihan naapurit tuttuja, minkä Vihtalahden emännätön, omaisuudesta isorikas, muuten järjenköyhä isäntä pisti paksuksi emäntäpiikojaan ja lähetti heitä enkelintekomatkoille rahatukko kourassa. Lopun aikaa tyytyi miespalvelijaan. 
Mantereen puolella olivat maasta rikkaat talolliset, jotka luulivat omistavansa heitä palvelleet piiat ja rengit. Näistä suitsienpurijoiden sanomisista sain kuulla 50 vuotta myöhemmin. Käsittelen aikaa Öllin isän oppivuosina. 

Saunaniemen kansakoulussa ei ollut eriarvoisia lapsia, kaikki olimme samoista lähtökohdista sodasta palanneiden isien jälkikasvua. Oli mentävä eteenpäin. Minäkin halusin oppia enemmän. Olin vasta 12 v, kun jouduin vieraalle paikkakunnalle Tuhkimoksi tädin perheeseen. Elosta ja olosta kertoo rehtorin korvasta taluttelu ja polliisin virkavalta, josta sain kuulla kolmen koplan tytöiltä. He olivat kärynneet myymälävarkaudesta. Jumppatunnilla pallopelissä sain tuntea Akin kynsien tehon sohiessa silmiäni estottomasti. Juurakon Huldalla torpassa oli olo turvallisempaa siihen asti kunnes lähti Helsinkiin Taivaanrannanmaalarin mukaan ja joutui sisäköksi tuomarin huusholliin.


Oman opiskeluajanasumisen olin järjestänyt hemiplegiarouvan luona luvaten auttaa häntä jokapäiväisissä askareissa. Jouduin jättämään hänet kesken lukuvuoden, epäluulot minua kohtaan lisääntyivät oikeudella uhkaamiseen asti. Opettajaopistossa oli toiset rajoitukset naisille; pysyä naimattomana. Ei meillä ollut seurustelusuhteita, paria salarakasta lukuunottamatta. Se oli omalla luvalla lähteä sulhonsa mukana talvikisoihin tai tulla raskaaksi opettajien sitä huomaamatta.


Oma taivaanrannanmaalari tuli elämääni painostuksesta, "kun akka on puhemiehenä, on piru perämiehenä." Olen kääntänyt nämä kokemukset Kapun ohjeeksi kuninkaallisille satamajätkäseikkailuun heittäytymisenä. Sain lapsilleni terveet geenit, joista maksoin oppirahat. Geenipankki muuttui rastiksi ruutuun (X) elää avioliitossa. Se oli tuhoontuomittu liitto jatkaa koko elämän ajan. 
Pysyin suomalaisena (Äiti Teresana), Isä Camillon lapset ovat puhtaasti kahden saksalaisen lapsia, puhdasrotuisia arjalaisia. Olen vain lisääntynyt suvuttomasti, jos joku on halunnut minut äidikseen kaukana kotimaasta.


Kun oma elämänkaari on vaiheessa, jossa vanhempani ovat kuolleet, olen Juurakon Huldana taas koputtelemassa opintienoville 2000 -luvulla. Voin olla tyytyväinen, että olen voinut sälyttää siviilisäätyni sinkkuna. Ammattisanastoa sain käyttää esimiesjohtajan kanssa, jonka kuva minulla on läksiäisistä mallimestarin kainalossa. 
Toinen vastuunkantaja on yhteiskuvassa tähtisopraanon halauksessa. Hyvä niin, yhteinen intressimme on tulevaisuuden tutkimus eikä ihmissuhteiden vatvominen. Se leimaa tätä päivää, jos halaa jokuta, ymmärtää halattu väärin eleen ja puolustautuu; 
- Olen naimisissa. Halaamisesta on tullut viisarinvärähdyksen testitilanne. Jos tulee torjutuksi, voi raivo purkaua raiskauksena tai johtaa eroottiseen hautausmaahan jo elävältä. Sijoittajamuukalaiset päätyvät muukalaisten hautausmaahan ja niitä on täynnä maailma papualaistenkin mielestä.

Mitä Hella Wuolijoki kertoo Juurakon Huldasta toisessa osassa. Taisin jo ohittaa oman tarinani Huldan tarinan puolenvälin, olenhan lukenut viime vaalien aikaan alkaneet blogikirjoitukseni uudelleen enkä löydä mitään edistystä naisten aseman parantamisessa. Edelleen sukupuolet ovat eriarvoisia julman jumalan kiinalaisessa helvetissä. Nais- ja nais-, very nice asiassa kuin asiassa. Yhden ilmaisen äänen annan naapurin pojalle, kun se on mahdollista naapurina. On kuin äänestäisin itseäni, mutta olen yli-ikäinen ehdottomasti ja yrittäjänä ehdottomasti ilman työhistoriaa. 

Muistinsa menettänyt kansakoulunopettaja antaa tälle ajalle nimen. Muistan sen alkaneen dementoituneen Komukin lähtiessä kierrokselleen entisten oppilaittensa koteihin kestittäväksi joka päivä uudessa kohteessa. Venemestari esitteli Vihtaniemellä ammattinsa: Venemestarina veneenteko ja mieronkierto. 

Suomalainen ammattitaito on ulkoistettu, jäljelle jää mieronkierto. Komukit sitä jo toteuttavat maakunnissa ja maailmalla eikä heillä ole ammattiosaamista missään asiassa, kiertävät vain mieroa.


1 kommentti:

  1. juurakon hulda on suuri suosikkini, usean muun wuolijoen tekstin ohella. olethan huomannut, että tulossa on kokonainen elokuva hellasta itsestään. toisen suosikkini outi nyytäjän alkuperäiskäsikirjoitukseen pohjaava juttu.
    http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/2011/01/1256409/hella-wuolijoki-vyoryy-valkokankaalle

    VastaaPoista