sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kielitiede

Rinnakkain kansanperinnettä ja kirjallisuutta
Radioateljee: - hänen olivat muistiinpanot

Kuka kirjaa ylös kaikki päätökset, jotka koskevat yksilöä, perhettä, kuntalaista ja kansalaista. Minua ei kuitenkaan missään puhutella toveriksi eikä kommariksi. Koskaan en ole ollut sisäpiireissä vannomassa toveruutta tai ideologiaa. Mitä pidemmälle eriytyminen yhteiskunnassa on kehittynyt, sitä kauemmaksi olen joutunut jokapäiväisessä elämässä todellisuudesta. 

Markasta luopumista valmisteltiin meille yrittäjille salaseuroissa kutsuttuna. Tehtävän saanut pankkilainen oli varauksellinen, ettei vain ketään kutsumatonta ollut paikalla. Painettua tietoa uudesta eurosta oli sivu kaupalla. Euroon tutustumisesta annettiin ohjeet: tunnustella käsin, tillistellä tunnisteita molemmin puolin ja lopuksi maistaa, miltä uusi raha maistuisi kielen päällä hampaiden välissä. Minusta kuulosti se hämärähommalta, joksi se on osoittautunut viime päivinä. Kassavahti on pantu paljonvartijaksi. Pantu ja pantu, kyllä hän siihen tehtävään on halunnut fantastisilla ominaisuuksillaan. Aateluus velvoittaa, mutta kuinka pitkälle.

Mitä pidemmälle samoista lähtökohdista olevat ovat edenneet opiskelussaan tieteentekemisessä, sen kauemmaksi he ovat karanneet ajatustensa ilmaisemisessa. On tullut tieteen kieli, josta sanat jäävät elämään sivistyssanoina. Huuli pyöreänä kuuntelin aikani, sitten hankin sivistyssanakirjan. Ymmärrys välillämme ei lisääntynyt, kunnes kuulin suuttumisen syystä kysymyksen:
- Mikä sinä luulet olevasi?
Se selvitti kaiken. Pidin suuttumista tervehtymisen merkkinä. Siihen ei kuitenkaan jäljellä oleva aika riittänyt. Sivistyssanakirja ei auttanut asiassa, mutta muistuttaa sivistyneiden käyttämästä kielestä, jonka tulkiksi tarvitaan uusi kieli. Olisiko se kaunoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti