torstai 6. helmikuuta 2014

Saamelaisten kansallispäivä 6. helmikuuta

Saamelaisten kansallispäivästä luen Wikipediasta. Lipussa toistuvat kaikki kansallispuvun värit. Poronhoitajia on Jäämeren rannalla, jossa Ville vietti aikaa nenetsien parissa. 

70 vuotta on kulunut Helsingin suurpommituksesta.
Ensimmäiset muistot tuosta ajasta on peitetyt ikkunat. Oltiin kaukana lumilakeuksien keskellä. Jos tämän päivän mittapuun mukaan vertaan aikaa talvipäivien valonpuutteessa, rinnastan sen Frankin perheen piiloutumiseen Maustetehtaan ullakolle. Päivän aikana hiljaisuus ja paikallaan pysyminen pitäisi heidät piilossa.

Mikä meidän tilanne olisi, jos meillä olisi kuningatar valtaistuimella.
62 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1952: Elisabet II astui valtaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Vertaan Kuningattaren kiinostusta alaisiaan kohtaan palkitessaan kansalaisia vaikka lampaankasvattajina. Meillähän kukaan ei ole mittää, ei tee mittää ja jos uhmaa näitä ennakkoasenteita, saa kuulla alentavia kysymyksiä.
- No, mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä?
- Mikä sinä luulet olevasi?
- Ikä 61/64 vuotta ehdoton yläikäraja.
- Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana  ja omaishoitajana tehty työ ei kerrytä työhistoriaa.

Katujätkä -projektin harjoittelupaikan antajana tein työt ja opin jotakin nuoren työllistämisestä. Kaikilla ei riitä resurssit eikä kiinnosta pätkääkään. Annoin Kelalle pyynnöstä palautteen, miksi tilaisuus ei tuottanut toivottua tulosta. 
Minun tehtävä ei ole arvioida, millä rahalla nuori elättää itsensä. Koulutukseen perustuva tilaisuus oli liian hyvä toteutuakseen. Oli työhuone, asiakkaat, allekirjoitettu sopimuspaperi, jatko kuntoutustuen maksamiselle. Lupasin vastata kaikkiin kysymyksiin harjoitteluaikana ja siirtyisin kohta eläkkeelle. Hänellä oli kaikki valmiina jatkamista varten. Mutta kun....
- ei riitä resurssit eikä kiinnosta pätkääkään.

149 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1865: Kunnallishallinto perustettiin Suomeen.


Nykyinen Värtsilä logon käyttöaste on ollut vähäistä. Logo osallistuu logokilpailuun.
Värtsilä-tuotteelle yhtenäinen ilme

Eilen tutustuin saamelaisiin, tänään värtsiläisiin  lukulehden välityksellä. Logokilpailun avulla luodaan yhteishenkeä Värtsilään, josta en mitään tiennyt ennen pöydälle keppiin kiinnitettyä Lukulehti  -linkkiä.  
 
Seurasi mukana nettihotelliin http://kleinitar.info/MaireTirkkonen/. Ilman ammattitaitoista atk-vastaavaa olisin ollut huutavassa hukassa, kun dna ilmoitti lopettavansa kotisivutilapalvelun. Verkkokirjoittajan talo olisi hävitetty lopullisesti eikä mitään sisällöstä olisi palautettavissa. 


Värtsilän logokilpailun tulokset:

Logokilpailun voittaja. Logon suunnitteli Vesa Tikka.
 lisätty 20.4.2014

Pääsiäissunnuntaina katson logokilpailun tuloksia. Kilpailussa mukana ollut enteili tulevaa Taivastie -logoa sinivalkoiselle äänelle.

Lintu sininen
Lintu sininen,
pursi ilmojen,
anna, että katson
merta sulkien! 

Lintu sininen,
istu kädellen,
anna, että äänes
kultaa kuuntelen!


Logoehdotus nro 8
Lintu sininen,
satu satujen,
tule, tule mulle
iloks iltojen! 

Lintu sininen,
lennä povellen,
laula, laula mulle
laulu sydämen! -L.Onerva



Koti ei ole siellä, missä asun. Se on siellä, missä minua rakastetaan. Alemman logon Sinisentien viereen on kuvattu leipälapio. Joku kuuluisuus haastattelussa esitteli sijaiskodista tuomansa leipälapion. Tanskalainen äiti ei jaksanut huolehtia tytöstä, joten hän joutui sijaiskotiin. Pesäpuu itkee, yrityksistä huolimatta. Kun on menestynyt, on olalle taputtajia. Taivastie ei tarvitse kaupallista ratsastusta muulloin kuin Potsipäivillä.
 





















Sininen tie kulkee Tuusniemen halki nostettuna korkealle. Alikulkutunnelit jalankulkijoille ja kiertotiet autoille. Kankurit kutoivat Sinisen tien poppanoihin. Pientareelle molemmin puolin kaikenvärisiä kukkia. Annetaan kaikkien kukkien kukkia.
Sukuviiri 90 -vuotiaalle isälle
Juuriani minä etsin, mistä olen kotoisin. Osoitteen muutokset viskaavat milloin mihinkin leiriin. Siellä olevilla on kotikenttäetu. He katsovat kuin mullikat uutta konttia. Sitten alkaa häätö rasistisin perustein. Se kohdistuu syntyperään, ikään, koulutukseen, ammattiin, näkyviin vammoihin ja näkymättömiin, sillä kauheus on katsojan silmässä. 
Pidemmälle en halua mennä kuin 1900 -luvun alkuun. Silloin saivat isovanhempani kunnanmökin asuttavakseen Vihtaniemellä Juojärven rannalla. 
Lapsuuskoti on vielä omistuksessani paperilla, mutta kunnan uusrikkaat mökkiläiset sijoittajina ovat viekkaudella ja vääryydellä ryhtyneet maata omistelemaan. Sukuseuralla on vaakuna, sukuviiri Suomen lipun lisäksi. Kumpikin ovat vapaan maan viirejä, joiden säilyttäminen on vaatinut uhrinsa. 

Asuttiin tiettömän taipaleen takana. Ainoa kulkureitti oli vettä pitkin kirkonkylään, kouluun, Jokelan kauppaan. Koulu on jäänyt tyhjilleen, samoin Jokelan kyläkauppa on lakannut palvelemasta. Tuusniemen kunta kirkonkylineen on lakkautusuhan edessä. Eipä silti, velattomana kuntana johtajat ovat tyhjentäneet asukkaiden maaomaisuuden omiin taskuihinsa. Nyt on sitten alkuperäisten asukkaitten karkoituksen vuoro. 

Vihtaniemellä se alkoi, kun 7 talvisavua oli hankkinut tien Vihtaniemeen. Alkoi rantojen myynti mökkipläntteinä sijoittajille. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan mökkiläiset sijoittajina lähettelevät kirjeitä osallistua mukavuuksien lisäämiseen mökkiläisille ja nostamaan sijoituksen lisäarvoa.
Minulla on heille yllätys. Toivottavasti heiltä jää seteleitä jäljelle, että voin käyttää niitä rosvopaistin kypsennyskääreinä käräjäkivillä muukalaisten hautausmaan reunalla. 
Viimeinen käynti jäi mieleen joukkoraiskauskokemuksena puolustaessani oman rannan käyttöoikeutta. Heitä oli 6 ylimielistä ukkoa ja minä naisena kysyin lopputuloksesta.
- Mitä perkeleitä te luulette olevanne....?

Katainen sen sanoi tiedotteessaan valtiopäivien avajaisten jälkeen. 
- Kun tauti on paha, on lääkekin karvas. 
Minä en tunne kuitenkaan olevani syyllinen tähän maailman tilanteeseen, enkä suostu ottamaan myrkkymaljaa. Päättäjät itse saavat maistaa omaa lääkettään kuntauudistuksineen ja sote-palveluineen. Alkufanfaari on puhallettu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti