sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Autiosaaren pelastus


-kohde yksi monista 2014

"Menneen talven lumia" voi sanoa jälkikäteen kaikesta tapahtuneesta. Lumet ovat aina sulaneet, vaikka hangella olisi ollut vitikeli. Mitä on vitikeli? vastaukset haen netistä. vitikeli: keli, jolloin vitilumi tekee reen ja suksien luiston huonoksi. vitilumi: juuri t. äskettäin satanut hieno(pakkas)lumi
Aina on hoettu: se on sukuvika, jos suksi ei luista. Omaishoitajana pyysin tuomaan sukset kaupungista mennäkseni hiihtämään. Sukset sain, mutta monot eivät seuranneet mukana. Tytär katseli käydessään suksien olevan samassa paketissa, mihin hän oli pakannut ne monta vuotta sitten.

Sukset jäivät maalle, oli tultava kaupunkiin jatkamaan työtä, kun eläkeikään oli vielä muutamia vuosia aikaa. Siihenkin tuli esteitä työvoimatoimistosta. Lahdessa oli yli 60 hierojaa työttömänä, ettei minun enää kannattaisi aloittaa työntekemistä. Osoitteen muuttuessa löysin itseni paikallisen omaishoitajayhdistyksen postituslistalta.  

Omaishoitoasian tiimoilta oli perustettu ry, jolla on oikeus kerätä rahaa jäsenmaksuina, projektirahoituksena ja arpajaisilla. Jäsenmaksun maksajan rooli ei ollut oma motiivi olla yhdistyksen jäsen, kun muu toiminta ei enää koskenut työnsä päättänyttä omaishoitajaa. Kohdalle sattunut yhteisvastuukeräys "Sairaan Hyvät" koitui käännekohdaksi omaishoitajatyölleni. 

Voimauttavissa valokuvissa on tuosta keräyksestä juliste, jossa kaksi nuorta, iloista, mustaa poikaa pesee toisiaan valkoisella saippuavaahdolla. Sen jälkeen en enää ole  ollut meidän kielen merkityksessä omaishoitaja, vaan kieli vaihtui saksaksi "zu Hause Pflegen" ja  "Hilfe für die Helfer". Ymmärrän omaishoidon työnä, en rahalla mitattuna. Poliitikot puhuvat rahan puutteena, minä omaishoitajan jaksamisena. Minulle se merkitsi juuri päinvastaista menettelyä, kun suljettiin toiminnan ulkopuolelle. On meitä muitakin ulkopuolelle sysättyjä, kun näimme enemmän, mihin tarkoitukseen rahat hupenivat.
 
2001-2003 Sairaan Hyvät -projekti
Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla toteutetussa projektissa tavoitteina oli herättää julkista keskustelua omaishoidon kysymyksistä sekä kehittää uusia toimintamalleja erityisesti omaishoidon tuen ulkopuolella olevien omaisten tukemiseksi. Mittava valtakunnallinen tiedottaminen synnytti laajaa keskustelua. Projektin aikana tavoitettiin tuhansia omaishoidon tuen ulkopuolella toimivia omaishoitajia, joiden tueksi kehitettiin ja järjestettiin voimavaraviikkoja ja perustettiin voimavararyhmiä. Projekti tuotti omaishoitajien tukemiseen uusia toimintamalleja, jotka on koottu Voimapuun versoja -menetelmäoppaaseen. Ammattihenkilöstöä koulutettiin mallien käyttöönottoon syventävissä menetelmäkoulutuksissa. Projektin kokemusten perusteella koottiin myös kymmenen teesiä omaishoidosta.

Etusivu PS. 25.5.2014 EU -vaalituloksia odotellessa törmäsin Voimapuun versoja -menetelmäoppaaseen. Sain ensimmäiset vinkit rovasti MattiJ. Kuroselta aamuhartauden kuultuani 10 vuotta sitten. Syntyi SUURIA Sanoja pieniä askelia -julkaisu. Se kertoo kaiken omaishoidosta, särkymisestä ja kukkaronvartioista. Kun -liitto heivasi minut ulos keskustelupalstalta, löytyi uusi oljenkorsi, jonka kautta olen päässyt uusiin voimauttaviin piireihin omaishoitajana. -liiton logo on muuttunut tiimalasista johonkin abstraktisempaan kolmiosaiseen, ei kuitenkaan sydämeen, onhan se kaksikammioinen ja kaksieteisinen kuin yksikamarinen eduskunta.
Kirjeketju - vertaistukiryhmä asuu Verkkokirjoittajan talossa. On niin epävirallinen organisaatio ratkomassa ennalta arvaamattomia ongelmia. Elämä on.

PS 20.2.2014 Tarvitsenko poliittisen menetelmäoppaan 5 -kymppisenä tyttärenä, kun vanhemmat tarvisevat ja pyytävät apua? Ammatti-ihmiset pistivät kalikoita rattaisiin, että en onnistuisi työssäni. Meni monen ammatti-ihmisen arvostus, kun katsoin isän hoitoa avannepotilaana. Apuvälineeksi annettiin rikkonaiset pussit ja niitä käytettiin myös laitoksessa. Tehtiin tyhjää työtä, kun pussi räjähti. Pestiin uudelleen, vaihdettiin vaatteet ja isä häpesi. Minäkin häpesin näiden ammatti-ihmisten tyhmyyttä. Heillä ei ollut laitoksessa avannehoitajaa, joten avanne alkoi mädäntyä.
Olisi annettu isän kuolla 1. kerran, kun syöpä todettiin. Ei ollut vielä valmiutta käyttää viimeisiä apuvälineitä.
2. kerran hän olisi kuollut ilman tehoelvytystä. Jäi sängyn pohjalle, alkoi hätävarjelun liioittelu nesteenpoistopiikillä lihakseen. Se oli kidutusta, kun en suostunut enää ottamaan kotiin.
Isän piti nähdä presidentin vaihtuminen 6.2.2000 ja seuraavana aamuna hän kuoli. "Lahjoitin hyvän kuoleman" soittamalla hänelle aamulla "Jäi toset aamulla nukkumaan, kun otin konttini naulaltaan ja kiirehdin karjateille."
Sitten alkoi kunnan toinen osuus jakamisessa. Joku oli katsonut, ettei lapsuuskoti maineen enää kuuluisi meille. Savolainen balladi on kunnan toteuttama menetelmäopas jakaa miljonääri-isän perintö kahdeksaan yhtäsuureen osaan. Osakaat saivat velattomat osuutensa. Minun 1/8 -osa omaishoitajana tuottaa eniten päänvaivaa kunnan uusrikkaille mökkiläisille.

Savolainen Balladi - YouTube






Kuvat puhuttavat eniten yhteisvastuukeräykseen liittyen.  Lahjoita hyvä kuolema 
On syytäkin, ettei hoidettavan kuoleman motiiviksi paljastu hoitajan ahneus, mitä hoidettavalta on saanut eläessään ja kuinka on varmistanut jäämistön itselleen. Jos se on kunnan virkamiehen teko, se pitäisi tutkia. Lahjottujen kavereiden kautta se ei onnistu. Pesää selvittäessä rahat kuluvat loppuun, loppuu selvittäminenkin. Meitä kohtasi Onni, joka ei ollut lyhin vaan kallein.

305 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1709: Alexander Selkirk pelastettiin autiolta saarelta. Hänen tarinansa kerrotaan olleen esikuvana Daniel Defoen kuuluisalle romaanille Robinson Crusoe. 
Katsoin huolimattomasti PHNetin nurkka uutisen Alexander Stubb ja mielsin sen nimen antamaan malliin maailman tapista. Olkoon se Stabb, sillä ympärillä oleva maa on autio ja tyhjä, jokunen robotti siivoaa keskelle lattiaa jääneitä roskakasoja. Ville sanoisi; on tehty ryssiksi, vaikka meillä venäläiset ovat uusrikkaita sijoittajia meidän piikkiin.

Talouselämä: Suomi maksaa korvauksia internointileireille joutuneille (2.2.2014 10:15)

Kuva: A creation of artist Jean-Luc Cornec, it features old rotary telephones, and yards of telephone cord, fabricated to resemble grazing sheep.Incredibly resourceful, they mimic the woolen texture amazingly well.Näistäkin leireistä kuulin vasta 1990 -luvulla. Jotakin olin vaistonnut yhteyksistä saksalaisuuteen, että siitä seuraisi pahaa, jos etenisin sinne suunnalle. Sodan sukupolven kärsimykset ovat olleet taakkamme, vaikka synnyimme sodan aikana. Tuleeko kaikki ymmärrys jälkijunassa?
- Puhu, kehoitti Kaikuli ja ojensi mummolle hylätyn puhelikoneen leikkimökissä. Aikajanakuvassa tuo puhe on sananmukaisesti palaneesta pässinpäästä. 

Tänäänkin kaksi markkinointisoittoa. Toinen olisi halunnut laskea sähkön kustannuksia kanssani. Toinen taas maku-lehden asialla halusi tiedustella ruuanlaittoani. Pitäisi lähteä ruokakauppaan hakemaan maitoa, mutta etsin syitä siirtää kauppareissun huomiselle. 

Ei auta itku markkinoilla. Suomen kielen perussanakirjan mukaan: Ei auta itku markkinoilla tarkoittaa samaa kuin: Tunteilu ei auta kovassa maailmassa. Eli markkinat tarkoittaisivat tässä tapauksessa yleensä vain maailmaa, jossa eletään. Kunpa edes realiteetit olisivat samat kaikilla.

18.7.2014
Pakollinen paikallaanolo antaa ajatuksen vapauden. Niin, miksi minullakin menee hyvin, kun Ruotsissa menee paremmin. Meillä veivataan maksumiesten kanssa sairauden hoidossa.  Makasin ensiavussa kohonneen laboratorioarvon selville saamiseksi. Minut on tutkittu ja löydetty geenivirhe. Mainitsin siitä, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Sairaanhoitaja Ruotsista soittaa lääkärille, kertoo geenivirheestä. Saan terveiset ja kysellään, missä se tieto on. 
Potilaskertomuksista se löytyy, kun tietää mitä etsii. Lääkitysaika 6 kuukaudeesta muuttuu loppuelämän kestäväksi.  Olen toiveikas lääkityksen onnistumisesta omalta puoleltani, jos hoitohenkilökunta on yhtä mieltä hoidostani eikä pidä minua häiritsevänä potilaana kuin omaishoitoaikana.
- En mittaa sinun verenpainettasi, sanoi nuori sairaanhoitaja kuulopuheiden perusteella.
- Tämä potilas hoittaa itse verenpaineensa, sanoi vanha hoitaja selän takana, kun oppilas täytti potilaskorttia. Silloin sydän muljahti ympäri piuhojensa varassa eikä sitä sähköshokilla ole vielä jysäytetty paikalleen.  
Posttraumaattinen stressireaktio jatkuu. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti