lauantai 5. maaliskuuta 2011

Se on Asbest

Lauluja lapsille esilaulajana Timo Harjakainen
http://www.youtube.com/watch?v=M8Kf4Yz1izI
http://www.youtube.com/watch?v=BfgXjT-HEgs 

Tuusniemen kaikki miehet ovat mustakeuhkoja, totesi kunnanlääkäri aikanaan. Silloin oli pakollinen keuhkojen läpivalaisu keuhkotaudin toteamiseksi. Syynä siihen oli työskentely Suomen ainoassa asbestikaivoksessa. Niilläkin jotka eivät olleet kaivoksessa käyneetkään vaan asuivat Tuusniemellä. Tubi on voitettu, keuhkosyöpä on tullut tilalle. Menneistä voidaan jotakin sanoa varmuudella. Mutta jos totuus ei kestä päivänvaloa, muunnetaan totuutta. Vaietaan ja vaiennetaan: siitä ei saa puhua ääneen.

Perhepäivähoitajan työ oli sosiaalijohtajan erikoisessa suojelussa. Minä omaishoitajana olin kaiken pahan alku ja juuri. Lapsia autoilla ja lastenvaunuissa sai tuoda rapun eteen perhepäivähoitoon. Vanhan isän työntäminen pyörätuolissa kotiin poiki kantelun kuntaan. Pitäisi muuttaa pois rakennettavaan palvelutaloon. Pysyttiin lakovariksina omassa osakkeessa naapurien harmiksi.

Tähän päivään tultaessa ei lasten eikä vanhusten hoidossa ole löydetty paras-hankkeista huolimatta hyvää käytäntöä. Perhepäivähoitaja lauloi lasten kuullen minulle kohdistetun kansanlaulun. Muistan laulun, mutta en sitä sanoita. Totesin vain:
- Onhan lapsille laulut. Muuta hän ei osannut opettaa omille pojillekaan. Vanhempien ohje meille naapureille oli.
- Kyllä senikäiset (alle 15 v) pojat tietävät, mitä akoille vastaavat. Ei tarvitse akkojen tulla kyselemään eikä neuvomaan.
Neuvoin kuitenkin poikia ja vanhempia asiayhteyksissä. Työharjoitteluaikana kaupassa kyseltiin asiakastyytyväisyyttä. Annoin palautteen.
Jos minua haistatellaan aina ja kaikkialla, en halua asioida sellaisessa kaupassa haistattelijan harjoitellessa. Tai metsäinsinöörin palatessa "juurilleen" haluaisinko asioida hänen kanssaan metsäasioissa, joita isät olivat hoitaneet aikanaan ja opit siirretty nuoremmalle polvelle. Siinä suhteessa voin palata juurilleni, kun uudet virkamiehet jatkavat entisten saatua muotokuvansa konsernien seinille. Minulla on omat muistoni pankinjohtajista lähtien. 

Tuusniemellä puhutaan kieltä, joka on sukua serbokroatialle, enkä minä osaa edes alkeita. Tämä on henkientaistelu Harjakaisen mallilla. Saimme ihan oman mannekiinin putouksessa. Kaikki huutavat äänellään ja ilmeillään: Muista katsoa! Mihinkä hävisi kaunis suomenkieli, kun jokainen huutaa kuin Munkin taulu.

Yritän löytää tästä päivästä kaikkea, "mikä maailmassa kaunist' on ja ihanaa, ompi Luojan rakkauden ihmisille antamaa" - ilmaiseksi!
Kalle Tappisen samba on saanut jatkoa ja menossa on viimeisetkin siemenperunat. On unohdettu, kyllä varmaan kanss' Saaran armaan Säkkijärven polkka olis tullut halvemmaks. 
Kokoomuksen vaaliveto kutsua EU-pomot Suomeen pyytää: 
- Tanssi Zorbas, me maksamme kulut sitoumuksemme mukaan. Tanssi jäi kuin entisen pankinjohtajan Egyptin matkalta. Gigolo lähti, napatanssi jäi. Kaikkien mameroiden on se opittava.
Kiinan keisarin kanssa käytäviin neuvotteluihin ei tarvitse pyytää lupaa eikä kertoa, mistä on sovittu. Sen wikileaks paljastaa aikanaan. Siitäkin maksamme kovaa hintaa työpaikkojen siirtämisenä halvan työvoiman maihin etc.

Sudenmetsästys päättyi kamalasti. Vysotski joutui vankilaan. Kyselee naisestaan, kenen kanssa on nykyään. 
- No, kirjoittakoon hänkin! Ja minähän kirjoitan, luen, kuuntelen musiikkia ja muistelen.
Voi niitä aikoja, jolloin oli vapautta  ja elämäniloa. Poliitikot hoitivat yhteisiä asioita  meidän äänestäjien tarvitsematta ottaa kantaa, kuinka he niitä hoitivat. Jumala on korvattu markkinavoimilla ja rahalla. Joka päivä pitäisi olla enemmän annettavaa julmalle jumalalle. Sijoittajat hermostuvat ja pankit tutisevat.
Tuoko vaalit muutoksen tähän hölmöläisten menoon? Vai ollaanko niin turtuneita, ettei nähdä tulossa olevaa? Pitääkö se hankkia sotimalla Suomi-neitokin mukaan vedettynä?
"I love the way you walk!" Olen muutos, jonka haluan nähdä. Konekielinen käännös: 
Mikä kappale Rakastan kävellä Rakastan sinua puhua ja kun kävelet että kävellä kun puhut että puhe sanon hei hei hei?
Kenkämainoksen ymmärrän tavallani. Hallituksen teettämistä selvityksistä, joilla peltoja lannoitetaan, en mitään tiedä. 24hBerlin toistuu meilläkin päivästä päivään. On saksanopettajien unelmasyksy. 
Kirkossa keskustellaan, pitäisikö voida valita seurakuntansa.
Näitä keskusteluja olen käynyt pienen ikäni ja ihmetellyt, kun maistraatin on pitänyt puuttua asiaan. Kaikki on ollut laitonta, kiellettyä ja lihottavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti