tiistai 22. maaliskuuta 2011

Hammasraha

Hammaspeikon ja hammaskeijun tarina tältä vuosituhannelta on vaiheessa. Varsinkin mitä tulee Kela -korvaukseen. Ensimmäinen oma hammaslääkärikäynti on hoitovirhe. Liian korkea hammaspaikka suussa aiheutti monta korvaamatonta ongelmaa. 8 kk -ikäiselle keijulle on varattu 1. käynti hammashoitajan luona. Kaksi hammasta ylhäällä ja alhaalla vilahti nököhampaan innostuessa keskustelemaan. Tytön äidilläkin on omat kokemukset hammaslääkäristä, joka väkisin otti pelkäävän tytön kiinni ja voimalla suoritti tehtävänsä. 

Valitin ulkolaiselle lääkärille käytännöstä hoitaa hampaitaan säännöllisesti. Hammaslääkärikäynti tarvitaan, että saa korvauksen suuhygienistin tekemästä työstä. Lääkäri katsoo minua hymyilevillä, ruskeilla silmillään ja sanoo selvällä suomenkielellä.
- Näin toimitaan köyhässä kaupungissa.
Se sisälsi lainsäädännön järjenköyhyyden lisätä päällekkäisyyksiä, kuinka Kela-korvauksia säädellään. Suomalainen asettuu sen jonon päähän, jossa saa vähän takaisin veronmaksajien rahoja Kela-korvauksina. Suomalainen ei voi käyttää halvempaa palvelua ilman välikäsiä, kun kaikesta ostetusta palvelusta voi saada takaisin miljonäärikin. Heillä on varaa koiran tekonivelleikkaukseen, mutta omasta "kauneusleikkauksesta" voi saada korvauksen (mielen)terveydellisiin syihin vedoten.
Näitä asioita arvellessaan pitää olla todella terve ja vahva. En sairasta nostaakseni Kela-korvauksia eikä vammaisen lapsen syntymä ole vanhemmille lottovoitto. Näin sanoi virkailija nuorelle äidille ja isälle, kun kyselivät lapsensa etuutta. Vammoillamme me rakastamme. Vaaleissa on liian paljon vammattomia ehdokkaita. Kaikki etuudet ensiksi itselle ja "sitten lapsille, kun loppuu".


- Eikö kukaan toivota tätä lasta tervetulleeksi?
Näin ihmetteli musta pappi kastaessaan lapsia. Hän oli antanut mallin, että nimen saanut toivotettiin tervetulleeksi aplodeilla. Kukaan ei taputtanut, kun lapsella oli kromosomihäiriö. Meillä on paljon opittavaa muista kulttuureista. Vai onko Kela meidän kulttuurin pohjanoteeraus? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti