tiistai 8. maaliskuuta 2011

Harjakaisten aika on ollut

Vapaaehtoispaluun -hanke
puhuttelee minua tänään kansainvälisenä naistenpäivänä. Kylmään Suomeen harhautuneille maksetaan, kun palaavat kotimaahansa. Oma vapaaehtoinen paluu päättyi karkotukseen. Siitä ei ole puhuttu silloin eikä puhuta tänään vaalien edellä. Omaishoitajalla on vielä valinnanvapaus, pitääkö huolta vammaisesta lapsesta, pitkäaikaissairaasta tai vanhoista, sairaista vanhemmistaan. Poliitikon päänvaiva on, kuinka hoidosta ja hoivasta saataisi kannattavaa bisnestä. Näillä mennään kevään 2011 eduskuntavaaleihin.
"Perinteen mukaan, jos rakennuttaja ei pidä harjakaisia, laittavat työmiehet harjan katolle väärinpäin merkiksi ohikulkijoille asiasta. Usein katolle on ripustettu havuja riippuen hieman paikkakunnasta ja perinteestä."

Tuusniemellä perinne oli muotoutunut 1918, kun torppareita mestattiin ja haudattiin siunaamattomaan maahan. Sama toistui näiden eloonjääneiden "torppareiden" osallistuessa viime sotaan. Valkoiset veteraanit muodostivat suljettuja järjestöjä. Heille kuuluivat kaikki lakisääteiset edut. Talollinen omaatuntoaan rauhoittaakseen lupasi minulle:
- Isäsi saa kuoltuaan havuseppeleen haudalle!
Sekö olisi ollut valtaapitävien harjakaisiin verrattava tapahtuma. Tulla havuseppeleineen haudalle ja osallistua peijaisiin. Isän mielestä ehtisihän tuon sittenkin, mutta minä en pyytänyt. Enkä tule koskaan hankkimaan hautakiveen merkkiä isän sotaan osallistumisesta. Nälkään tapettu, joukkohautaan haudattu punavanki- setäni on nimellisen laatan ansainnut kuolemallaan 29 -vuotiaana. 
Tämä tapahtuma on vaikuttanut minuun syvemmin kuin sotaherrojen uhittelu. Heitäkin oli Tuusniemellä sanomassa painavan sanansa asiassa kuin asiassa.

Selvitäkseni päivittäisestä asioinnista kylällä näin kivittäjät jo kaukaa. Tunnistin heidät negatiivinruskeista, läpinäkyvistä pallopäistä. Jos he eivät vaihtaneet kadun toiselle puolelle, minä tein sen kiireesti yhteentörmäyksen välttämiseksi. Kaksi kautta Tarjan päämiesaikaa presidenttinä on kirkastanut muistiani. Kaikki suunsoittajat ovat Harjakaisen näköisiä luonnostaan. Mitä he sitten ovat humalassa voitonhuuman jälkeen? Vielä enemmän räkä poskella ja housut märkinä. 
Se on AsBest ja Harjakainen Tuusniemen tunnussävel. Mihinkä hävisivät Tuusniemen oekeet immeiset? Tuli ruuhka-Suomeen ja on ehdolla vaaleissa. Siksi äänestän, kun tunnen äänestäväni itseäni.

Jakajan käden kautta viihde- ja vapaa-aika jatkuu. Onko meillä varaa tällaiseen elämänmenoon? 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti