keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Pohjolan liittovaltio

Sade huuhtoo kuninkaalliset jäljet ja saa naamat peruslukemille. Minua on aina viehättänyt prinsessasadut, sainhan kultakehdon ympäriltä kortin, jossa perhetapahtuma kuvattiin prinssin syntyessä. Oliko hän syntyessään kruunuprinssi ja lakimuutoksella saatiin kruunuprinsessa. Hän on kasvanut tehtäväänsä ja kiitti ruotsalaisia prinssistä.

Pohjoismaiden liittovaltiota kaavaillaan. Kansallisvaltiot menettävät merkityksensä. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa on tämän ajan nuoret kruunupäät. Mihinkähän toimitusministeriöön jäisi Suomi. Sillä ei ole väliä, onhan valinta poliittista populismia. Islannissa uusi tulivuoren purkaus viimeistelee viimekeväisen tuhkapilven vaikutukset.

Olen poistunut takavasemmalle löytäessäni jotakin uutta vanhalle pohjalle rakennettuna. Valkolakkeja nettilukiosta ei leivota pilvin pimein. Se ei herätä huomiota Otavan kampuksella. Minulla, Vihtaniemen ensimmäisellä ja viimeiselle ylioppilaalla, on toisenlaiset kokemukset. Kateuden tunnistin katseissa Tuusniemen raitilla ja Lahden vapputorilla. Minua pitää rangaista kiusaamisella, uhkailemalla ulosotolla ja maksattamalla olemattomia maksuja. 

Aika on muuttumassa  myöteisempään suuntaan. Siitä osoituksena sain kiinteistöveropäätöksen. Kohde on ollut koko ajan sama, niin verottajakin lähettäessään lakikirjan irtolehtiä päätöksiensä tueksi. Puhelimessa hän antoi neuvoja myydä koko paska, etten enää tarvitsisi valittaa verotuspäätöksistä. Tukin hänen suuren suunsa, etten ollut kyselemässä neuvoja kohteenmyynnistä vaan oikaisemassa olemattoman lomakiinteistön verotusta. Kaikkia Tuusniemen viranhaltijoita kehoitan katsomaan Leninin testamentin ja valitsemaan puolensa vankina tai vahtina. Sen mukaan on helppo hallita kuolemantuomioilla ja nälällä.

Minun opetuselokuvani on ja pysyy Ruotsissa näkemäni "Around World in 80 Days"/ Jules Verne. Tätä päivää vastaa konekielinen käännös juonesta lyhennettynä "veto kuoppia brittiläinen keksijä, kiinalainen varas, ja ranskalainen artisti maailmassa seikkailu, että he voivat kiertää maapalloa 80 päivää." 
Sofi Oksasen Puhdistus selkokielellä ajasta muuttaa koko käsitysmaailmaa, mitä valta ja raha saavat yhdessä aikaan. Ja se huomataan maailmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti