sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Uuden kirkkovuoden 1. päivä

Positiivinen joulukalenteri

Odotin yöllä vuorokauden vaihtumista ja positiivareiden joulukalenteria. Hoosianna en soittanut täysillä, kun naapurissakin oli hiljaista. Ulkoa kuului pikkujoulunviettäjien huutoja. Ei kuitenkaan kunniankuninkaalle tervehdyksiä, pikemminkin kunniankukkojen pyörryksiin laulaneita. 

PHNetin nurkkauutinen palaa historiassa talvisodan alkamispäivään ja minkä johtopäätöksen Cajanderin 3. hallitus teki. Wikipedia saa olla tietojen tarkistamisen lähde. Historia on minun mielenkiinnon kohde. Rehtori historian opettajana toteutti sota-ajan valvontakomission alueellista tehtävää. Vaati vuosilukujen tietämistä, mutta muun sisällön hän vahti iltapartiointina kadulla. Jos kohtasi oppikoululaisia illalla ulkona, hän puhuttelulla osoitti, että olimme tulleet nähdyksi. Tunnin alkaessa pojat vetivät tukasta ja kopeloivat estoitta, ja tappelija puolustautuessaan joutui kansliaan.

Kerran oli meillä sijainen ja muistan, kuinka historiassa oli muutakin sisältöä kuin vuosiluvut. Nautin tunnista yhtä paljon kuin Veli-Matti uskontotunnista ollessani opettamassa lapsia lukemaan sodan seurauksena kaatopaikalla suurille ikäluokille.
1939: Suomessa Cajanderin III hallitus erosi talvisodan alettua edellisenä päivänä, ja tilalle nimitettiin Rytin I hallitus.

Veli-Matin silmät loistivat kertoessaan Raamatun kertomuksia sanasta sanaan. Hän oli ollut mummon tarkkaavainen kuunteluoppilas. Näihin aina palaan muistojen tavoittaessa tämän päivän uutiset. Launeen kirkkokin tuo muistoja mieleen. Unkarilainen pappi oli vähällä sortaa seinät äänen voimakkuudella. Hänen kirkkonsa oli 2000 kuulijalle, kun Launeen kirkko vain 200:lle. Kummitätinikin muisti Launeen seurakunnan, olihan hänen poikansa muuttanut kasvatti-isovanhempiensa mukana Vihtaniemeltä Lahteen Launeen seurakuntaan.
Lahden vanhin kirkko on ollut pystyssä vasta 60 vuotta (30.11.2013 20:30)

Saksankielinen jumalanpalvelus etsii pieniä kirkkoja pienelle ryhmälle. Juhlallisuuksien takia ennakkovaraus Launeella on vaihtunut Joutjärven kirkkoon. Neljä kertaa vuodessa matkapastori tulee Lahteen toimittamaan jumalanpalveluksen. Tunnustus ei poikkea suomenkielisestä uskontunnustuksesta, mutta Porvoon sopimuksen allekirjoituksen puute erotti minut kirkosta ja osoitti paikkani "muussa uskonnollisessa yhteisössä". 
Enpä ole mitään menettänyt, onhan Sarasvuo tämän joulun herra saarnatessaan. Rauhanruhtinas omi joulun kertailemalla kiireitään. Jalovaara ei saanut enää rahastuslupaa. On Sarasvuon vuoro.

 
 Launeen kirkko täyttää sunnuntaina 60 vuotta ja pienen kirkkosalin odotetaan tulevan täyteen.Kuva: Annastiina Airaksinen


Kuvan osallistujamäärä siellä missä kaksi tai kolme kokoontuu,  jumalanpalvelus on lainvoimainen. Milloinka kirkkokin siirtyi noudattamaan kokoontumisen lainvoimaisuus-§:ää? Lapsenuskolla ja tämän päivän kirkolla ei ole mittään yhteistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti