lauantai 28. joulukuuta 2013

Oppia ikä kaikki

Lauantai 28.12.
AH Opettaja Irma Mantsinen, Baptistikirkko, Laukaa

"Sitten kun opit antamaan toisten tehdä itse omat virheensä, niin oletkin jo oppinut paljon. Huomaa kyllä, että se vaatii vielä harjoittelua."

Aamusoitto. Aamusoitto.
YLE Radio 1 07.03 - 07.45
Grandjany: Aaria klassiseen tyyliin (Christine Mühlbach ja Tukholma Sinfonietta/Jan-Olav Wedin). J.S. Bach: Aaria jouluoratoriosta (Kathleen Battle ja soitinyhtye/Robert Sadin). Tshaikovski: Legenda (Lumen Valo). Ireland: Pyhä Poika (Lontoon kuninkaallinen FO/David Willcocks). Rutter: Paimenhuilun joululaulu (London Brass/Roger Harvey). Mendelssohn: Rondo capriccioso E-duuri (Murray Perahia). Wolf: Schlafendes Jesuskind (Dietrich Fischer-Dieskau ja Gerald Moore). Corelli: Largo joulukonsertosta g-molli (The English Concert/Trevor Pinnock).

Maanantaina 23.12.2013 lähtö joulunviettoon maalle oli edessä. Laukut pakattuna odotin iltaa, milloin viimeistään pitäisi ilmoittaa tuloaika. Kokeilin monta kertaa, miten selviäisin asemalle kantamusten kanssa. Sisällä se tuntui onnistuvan, mutta hiekoitetulla, sulalla jälkakäytävällä pienet pyörät joutuivat kovalle koetukselle. Nukuin ensimmäisen lähdön yli. Seuraavaan lähtöön oli riittävästi aikaa. 

Kaikkien varmistelujen jälkeen siirsin laukut käytävään. Hissi pysähtyi kerrokseen ja sisälle asti kuului ähellystä kuin muutokuormaa olisi purettu käytävään. 9-kymppinen  naapuri palasi asiointikierrokselta kotiin. Rollaattori pusseineen ei millään suostunut tulemaan käytävään ovesta kiinnipitävän rouvan voimin. Autoin häntä siirtämällä pussit oven sisäpuolelle ja viimeksi rollaattorin, johon nojaten rouva pysyi pystyssä. 

Siirsin omat laukut hissiin ja ajattelin omaa vanhenemista, etten enää lähtisikään joulumatkalle. Huoltoportista tulin kadulle ja korjasin tasapainoa, kaksi kassia toiseen käteen ja toiseen kaksiosainen vetolaukku. Kantamukset olivat painavat, liikennevalot vihreinä kestivät ylitysajan. Vielä luiskaa pitkin asemalle lipunostoon. Kolmen miehen ryhmästä yksi tarjosi apua, otin kiitollisena vastaan päästä painavista ovista kuin naapurinrouva hissistä kotiinsa. 

Menolippu toisessa taskussa ja paluu toisessa taskussa laskeudun hissillä tunneliin ja nousen hissillä 2 -raiteelle. Hyvissä ajoin istun biitsillä ja soitan hakijat noutamaan seuraavalta junalta. Loppu hyvin kaikki hyvin. Mosse toivottaa tervetulleeksi possu suussa. Myöhemmin illalla tuo vielä sukat, jotka olin jättänyt laukun päälle.

Mitä tuosta illasta muistan, oli joulutunnelma, ettei oikein nukkumaan tahtonut mennä. Jouluaatto ohjelmineen ja hautausmaalla käynti yhdessä. Sytytettiin kynttilöitä kaikille isovanhemmille muistelupaikalla. Hyvinkään yöstä selvinnyt tyttö pyytää, jospa vielä Lautsin muistoksi. Kaikki muistot palaavat mieleen maailman menosta kenenkin kohdalla. 

Tapaninpäivänä on tultava kotiin. Saan kotiinkuljetuksen ja kaksi palanutta lamppua vaihdetuksi. Talvityttö, juuri 19 täyttänyt, lähti mielellään ajelulle pimenevässä illassa. Kaikki on nopeaa, lento Ruotsiin on perillä ennen lähtöaikaa tunnin aikaerosta johtuen. Joulu on ohi. 

Vuositarkastus antaa aihetta suostua toimenpiteeseen, jota olen siirtänyt kuoleman varalta kuin hammaskivenpoistoon ajanvarausta.
- Ei sitä yhden hammaskivenpoiston takia kannata kuolla. Nämä kaksi asiaa olen saanut järjestymään vuositarkastuksilla. Verenpainelääkitys on vielä hakusessa, Pekka Puska jäädessään eläkkeelle puhui narkolepsiasta autoimmuunisairautena. Kaikki on itsestä kiinni. Lääkärin tietämys on vallankäyttöä sairastuneita kohtaan. Samoin kuntauudistus ja sote-rakennepaketti järjestää omistukset ja maksut sijoittajien eduksi.

Minulla on harjoiteltu omien virheiden tekemistä eikä ne virheet lopu tähän jouluun. Aika on muuttunut SINUN JOULUsta lähtien. Sen totesi 88 -vuotias kauppatavaroiden vahti istuessaan Trion penkillä. Kuinka meille valittiin presidentti, joka ei tuntenut Suomen oloja? Fitness- ja fattfreeaika herätti suuren ruokahalun, ettei sille näytä tulevan loppua. Tarvittiin Kolbe neuvonantajaksi, kuinka olla maan äiti. Sekin on tätä päivää, kun joutuu Liisana ihmemaahan.

Siperia on opettanut armahtamalla hulimaassa mielipiteensä esittäneet julkisuustemppuna tuleville talvikisoille. Talvitie Vihtaniemeltä kirkonkylään soudetaan veneellä. Jos vesi vielä nousee Juojärvessä, saattaa saaret lisääntyä yhdellä.  Vetotaipalessa vesi nousee ja 100 kunnan uusrikkaan sijoittajan lomakiinteistöä on omassa saaressa. Tauti tanssii talvitiellä elämässäni kuin Legenda ja ruusutarha enteilee tulevia tapahtumia Juha Salomaan kertoessa vähän enemmän aamusoitossa esitetystä musiikista.  

"Lauletaan mummi Jumalan kämmenellä". Iltahartaudessa keskustelevat mummot Pia Perkiö ja Marja-Liisa Avellan. Virsi 499 alkaa sanoin: "Jumalan kämmenellä", Oululaisten nuorisokuoro, Tapani Tirilä (joht), Ilkka Virta (kitara). Virsi 484: 1-3 alkaa sanoin. "Totuuden Henki, johda sinä meitä", Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht), Juhani Haapasalo (urut).

Syksyllä 1990 kerroin pelostani tulla vanhempieni omaishoitajaksi pienelle tytölle puhelimessa. Tyttö haki virsikirjan ja lauloi "Jumalan kämmenellä". Silloin vielä seurakunnan lapsityöllä oli merkitystä. Nyt ollaan poistamassa uskonnonopetusta kouluista. Sillä on sama tulos kuin kirkosta erottamisella, kun en suostunut vain hernepussina heitettäväksi osoitteen muuttuessa seurakunnasta toiseen tullakseni kirkollisveron maksajaksi. 

Se on tuottanut tuloksen, kirkot kärsivät rahanpuutteesta kuin kunnat ja valtio, joita kaikkia vaivaa järjenköyhyys. Minun tärkeänä pitämien asioiden pahoittelu loukkaa, vaikka kuinka olisi pyrkimässä nimityksissä ylöspäin. En ollut itse hakemassa piispanvirkaa enkä kilpaillut kenttäpiispan nimityksestä. Jouluna Jumala syntyi.

"Sama ilo on ikääntyä kuin lapsesta saakka." Kai Nieminen  Alan oppia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti