sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Oscar -myrsky

1918: Islanti itsenäistyi. Neidot viettävät syntymäpäiväänsä. Ovat perättäisten vuosien valtioita itsenäisinä.  Meidän alkuperäisyys on taakka. Vihtaniemellä viime vuosisadan alusta asti eläneet, eivät omista omaa maatansa. Sijoittajat tulevat kunnan kutsusta ja euroopanomistajina merkkaavat reviirinsä kuin koirat. Siitä on kulunut 3 vuotta, kun luin Timo Airaksisen Filosofiaa. Austraaliassa alkuperäiset eivät omistaneet maata. Englantilaiset tulevat, ottavat maan haltuun ja siitä tulee heidän omaisuuttaan. Se herättä kysymyksiä minussa Vihtaniemen ensimmäisessä ja viimeisessä ylioppilaassa.

1939: "Suomen kansanvaltainen tasavalta" perustettiin Terijoella.

"Talvityttö jatkaa opiskelua lukiossa. Tilasi kirjoja netistä. Filosofian kirja oli jo hankittu. Timo Airaksinen on minulle livenä tuttu opiskelusta yli 30 vuoden takaa. Siksi avasin kirjan ja selatessa päädyin lukemaan "Omaisuudesta". Alkuperäiset asukkaat eivät omista maata. He ovat vain kuljeskelleet Austraaliassa. Tulee englantilaiset ja ottavat maan haltuun. Se muuttuu heidän omaisuudekseen."

Palava kynttilä. Kuva: Arja Lento/YLEAdventti tuo omat uutisensa. Läheisen kuoleman jälkiselvittely kuolinpesässä on uutisista absurdein. (Urbaani sanakirja: absurdi
1. järjetön, järjenvastainen, mahdoton 2. absurdismi on kuvauksia käyttävä tyyli, eksistentialismista syntynyt ajattelusuuntaus sekä erityinen taidesuuntaus.)
Olen selvittänyt äidin, siskon ja isän kuolinpesät eikä niissä ollut mitään järjetöntä. Uutinen sinänsä advettina on järjetön, joten otan se ajattelusuuntauksena ja erityisenä taidesuuntauksena.
Kuuntelen Riston Valintaa radiosta ja tunnistan Lobe den Herrn, meine Seele, jota lauletaan 10.12.2013 Joutjärven kirkossa.

Riston Valinta palaa radioaalloilla 
Riston Valinnan seitsemän
viikon radiohiljaisuus on päättynyt. Hiljaisuuden rikkovat muun muassa Dieterich Buxtehude, Johann Sebastian Bach ja Optina Pustynin luostarin laulajat.
Dietrich Buxtehude: Lobe den Herrn, meine Seele
(Amsterdamin barokkiorkesteri ja - kuoro, joht. Ton Koopman)
Johann Sebastian Bach: Preludi ja fuuga G-duuri BWV 541
(Gerhard Kaufeldt, Greifswaldin Nikolainkirkon urut)
John Ward: Fantasia nro 12 & In Nomine
(Phantasm)
Arvo Pärt: Festina lente
(Unkarin valtionoopperan orkesteri, joht.
Tamas Benedek)
Dmitri Bortjanski: Kerubiveisu
(Optina Pustynin luostarin kuoro)
Giovanni Valentini: Sonaatti C-duuri
(Musica Antiqua Köln)
pe 23.11. klo 11.00 ja su 25.11 klo 14.00

Musiikkitoimittajalla on kokonaisuus hallussa. Samasta paneutumisesta pidän Timo Teräsvuoren kuulutuksesta aamu kuudesta kahdeksaan. Saan tietoa enemmän soitetusta kappaleista, kun vain opuksen nimen. Tätä olisin kaivannut historiantunneilla tai matkasaarnajalta, joka ilmoittaa jokaisen lukukappaleen jakeen. Sekö on tärkeintä kuin puhelinluettelon ulkoluku. Joku pystyy siihenkin, mutta se herättää vain inhorealistisia tunteita kuin politiikka aamulla ennen ylösnousua.

Yks tavallinen Toivanen koki ajan tulleen kiireiseksi eikä uutisiin ollut aikaa tehdä sisältöä. Kuolemansa varalta hän oli tehnyt kaikki selväksi, että tuhka siroitellaan sinne, missä hän on ollut onnellinen.

Erkki Toivanen kiisti olevansa herrasmies | Elävä arkisto | YLE

Päivän Pokka pitää kuvastaa tätä päivää, jos muuta tekemistä ei keksi. Kukaan ei ole kuollut.

Jääkiteitä ikkunalasissa. Kuva: Pekka Sipilä/YLE  R.I.P marraskuulle, ei vielä lunta eikä pakkasta. Kuva on vedetty pois, joten korvaan sen Näin tehtiin Jäinen planeetta -sarjan jääkiteillä.

http://areena.yle.fi/static/mk/images/areena/series/2517793_662_sarja_nain_tehtiin.jpg

6/6. Viimeisellä rajalla. Kuinka ihminen selviytyy napa-alueiden äärimmäisissä oloissa? Elinympäristö on ankara ja avuksi tarvitaan niin perinteistä tietoa kuin tieteen uusimpia keksintöjäkin. T: BBC. (U)

http://areena.yle.fi/static/mk/images/previews/7c/7c6a9c9df9b54825beae76fb2bad2187/7c6a9c9df9b54825beae76fb2bad2187_1408691019714_720.jpg  

5/6. Talvi. Useimmat eläimet lähtevät napa-alueilta lämpimämmille seuduille ja vain sitkeimmät ja parhaiten ankaraan ilmastoon sopeutuneet jäävät alueelle. Lumi ja jää voivat myös olla eläinten liittolaisia. T: BBC. (U)

http://areena.yle.fi/static/mk/images/areena/series/2158410_184_1224_avara_luonto_jainen_sarja.jpg

Jää hallitsee kolmannesta planeetastamme. Kuusiosainen dokumenttisarja tutustuu napa-alueiden koskemattomiin seutuihin. Tarina alkaa kaamoskauden päätöksestä ja etenee kesän kautta talveen. Sarjassa tavataan napaseutujen eläimistön kirjo surffaavista valkokulmapingviineistä jääkarhuihin. 

copyright: YLE Kuvapalvelu 
5/6. Talvi. Useimmat eläimet lähtevät napa-alueilta lämpimämmille seuduille ja vain sitkeimmät ja parhaiten ankaraan ilmastoon sopeutuneet jäävät alueelle. Lumi ja jää voivat myös olla eläinten liittolaisia. T: BBC.

Jäisen planeetan kuvat kertovat luonnon selviämisestä ääriolosuhteissa. Miten käy meidän ihmisten tässä ajassa? Kirkon sivuilta kuvat on poistettu tekijänoikeuksiin vedoten. Ymmärän omistusoikeuden kuviin ja kirkon levittämään sanaan. Maallisemassa ympäristössä hallitus ottaa kantaa Ukrainan kriisiin EU -maana. 
Ukraina ulkoisti osan sotimisesta yksityisille pataljoonille
ja Ministeri Räty pahoittelee kohulausuntoa: "Valitsin sanani erittäin huonosti"

Parasta pysytellä sanoissaan toistelemaalla "se on ihan selvää" ja "keskeinen". On unohtunut, mitä sanomaa hänen halutaan toistavan. Luonnon antamat ohjeet eivät ole hallituksen hallussa ottaen huomioon kaikki ihmiset. Oppi ottakaa joutsenista, että ihmisten elämä jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti