torstai 5. joulukuuta 2013

Mitä pidempi vyö, sitä lyhyempi elämä

 
Suomi-Neidon syntymäpäiviä vuodesta 1991 vuoteen 2000.
On ylennysten, kunniamerkkien, palkintojen ja itsenäisyysjuhlan aika.
Suomi-Neito juhlistaa 96. syntymäpäiväänsä samoin rituaalein,
ylennyksin, kunniamerkein, palkinnoin ansioituneita ihmisiä.
Se mitataan Linnan juhlakutsulla Tamperetalossa 2013.

Isän 90. syntymäpäiväjuhla järjestettiin Viitakossa. Kutsut oli lähetetty hyvissä ajoin, kuinka moni saapuisi paikalle. Henkilöluvun mukaan määräytyi juhlien hinta. Kasvissyöjänä en voinut päättää, mitä lihansyöjät söisivät juhlan kunniaksi. Sain apua suvun seremonioista vastaavalta. 
Kaksi oli estynyttä tulemasta, toinen rauhanturvatehtävissä Libyassa. Asianmukaisin leimon varustettu onnittelukirje tuli perille. Se oli korkeimmalta taholta, YK:n leimalla varustettu pojanpojan kirje. Yhteinen lahja oli Tirkkosen sukuviiri, Suomen siniristilippu lapsuuskodin pihamaalle pystytettävään lipputankoon.

Isä sai elää vielä kolme vuotta. Syntymäpäivän jälkeen 10.11.1999 hän sai vakavan kohtauksen. Hän ei siihen kuollut, vaan tehoelvytyksellä hänet saatiin kitumalla kuolemaan sängyn pohjalle laitoksessa. Hän kuoli 7.2.2000 vallanvaihdon jälkeen. Suomi-Neito sai 1. naispresidentin.

Nämä vuodet olivat omaishoitajan vuosia, joka puhututtaa Suomi-Neidon päättäjiä veteraanien ja omaishoitajien kautta. Meistä omaisista on tehty syyllisiä ja pitkäikäisistä hoidettavista kestävyysvaje. 
Valitsin kuvan aikajanalta pankin edessä kerjäävästä ulkomaalaisesta OP -ryhmän tunnusten loisteessa. 
Hoidettavien etuuksia hakiessani, minulle sanottiin kunnanlääkärin viimeinen sana.
- Mitään lakisääteisiä etuuksia on turha hakea. Ei tipu eikä lirise. Nuolasin kuitenkin ja jätin hakemukset Kelan tädille, joka välitti kunnanlääkärin sanat.
- Tässä on hakemus, vanhemmilleni on annettava se, mikä heille kuuluu, KERJÄÄMÄTTÄ. Hakemus käsiteltiin ja Kelan täti ilmoitti itku kurkussa myönteisestä päätöksestä. Sen jälkeen hän ei tervehtinyt pienellä raitilla, jossa kaikki tunsivat toisensa.

Omaishoitajalle kuuluvista etuuksista piti aina valittaa. En valittanut, en osannut, en jaksanut. Nämä ovat niitä asioita, jotka tunnette päättäjinä vielä nahoissanne. Ja vielä enemmä vuodesta 2000 tähän itsenäisyyspäivään. Paljon on vettä virrannut Niagarasta näinä vuosina ja virtaa edelleen.

Itselläni on yksi omanarvonsa tunteva puoltaja. Yhteistyön alkajaisiksi kysyin.
- Saanko kirjoittaa niin kuin kaikki on tapahtunut omaishoidossa? Hänen vastauksensa.
 - "Minä olen tämän paneelin manageri." Oli kaiken kattava vastaus ja on edelleen. Näinkin voi sanoa yksilötasolla kuin ensimmäisessä käskyssä: Minä olen....
Sillä on sama teho, kun pysyy asiansa takana kritiikistä huolimatta. 
Hierojilla oli edunvalvoja ja lääkärihieroja, joka ei kestänyt kollegoiden nokittelua hierojiin kohdistuneesta lukkarinrakkaudesta. Kansaedustaja edunvalvojana oli vaihtoehtoisten hoitomuotojen lakkauttajana. Naiset katuhuoriksi EU:n alueelle aasialaisten tyttöjen tieltä herrojen huviksi.

10 yllättävää asiaa, jotka lyhentävät elämää linkki antoi aihetta pitkän ja pätkän vertailuun juuri tänään eikä viidestoista päivä. Siihen on syynä tietoyhteiskunta kaikille vaatimus. Muutan järjestystä mielikuvan mukaan. Leveä sänky ikkunan edessä, kirjoja molemmin puolin hyllyissä. Ikkunan takana kasvaa petäjä. 


- Älä unta nää. Sitten toisessa elämässä. Nyt on järjestettävä koneet uuteen uskoon.
Käytettynä ostettu tietokone on auttamattomasti romu. Siihen kuuluva näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat uudet. Meillä on harjoiteltu ja käytetty hyväksi. Opiston uudemmat koneet myi joku virkamies omaan lukuunsa, kun kouluissa ATK -laitteet vaihdettiin uusiin. Minulla on ollut kehnot neuvonantajat joka asiassa. 

Elän uudelleen lopuunkäytettyjen laitteiden takuuta kysyessäni. Ota näyttö ja tuo liikkeeseen katsottavaksi. Kirosin ja mekastin, piti pyytää kiireiseltä autokyytiä. Tänään nostaessani painavia laitteita olin vähällä heittää henkeni. Siksi tässä kirjoitan, vaikka siivous on pahasti kesken.
dna antoi uuden ilmoituksen kotisivun siirtämisestä. Jos en siirrä, se tuhotaan lopullisesti. Onko tämä meidän Suomi-Neidon  viimeinen syntymäpäivä hyvinvointivaltiona? Yks' puhuu yhtä, toinen toista ja niistä yhtätoista yhtä päätöntä puhetta. 


 Jokaisen videon alkuun on lisätty mainospätkiä. Hidastavat videon alkamista. Nytkin silkkikihara täiongelmiensa kanssa. Ennen kuolemaa sikiää täitä ja muita väiveitä jokaiselle, kenelle kellot soivat.  Alkaa eduskunna kyselytunti. Kone kiinni ja telkkari auki antamaan immateriaalista apua jatkaa siivousta.
Nämä juhlat eivät petä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti