lauantai 3. tammikuuta 2015

vko 2 lähellä luontoa


Pidä huolta itsestäs 
ja niistä jotka kärsii 
anna almu sille
joka elääkseen sen tarvii
muista siellä rakentaa
missä koti maahan sortuu
koeta niitä rohkaista
jotka päätöksissään horjuu

Sillä jokainen joka apua saa
sitä joskus tajuu myös antaa
tajuu myös antaa
tajuu myös antaa 

Antaa, antaa, antaa 
Pidä huolta luonnosta
se susta huolen pitää
pidä kii päätöksistä
niistä voima itää
muista vanhukset
ei kuulu vanhainkotiin
toimi niin ettei nuorukaiset
joudu uusiin sotiin

Sillä jokainen joka apua saa
sitä joskus tajuu myös antaa
tajuu myös antaa, tajuu myös antaa / Antaa, antaa, antaa, antaa

Vähän on jo lunta kurren viiksikarvoissa! Tervetuloa seuraamaan Luonnonsuojeluliiton joulukalenteria. Luukkuja avataan joka päivä jouluun saakka. 

Näiden kahden oravan väliin mahtuu 24 adventtikalenterin luukkua. Luontokalenteri toi muistoja mieleen, kun ostin norpalle saaren Saimaalta. Aika oli jotenkin armollisempi siirtyä jouluaikaan. No, onneksi se on lähellä takana, mutta kaukana edessä. Paljon on tullut areenassa katsottavia ohjelmia. Nyt pitää siirtyä seuraamaan Wallanderin rikossarjaa



Aika levätä ja unohtaa arjen kiireet. Hyvää joulua! Nauttikaa luonnosta!
vko 2
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 30. kysymys
30. Onko ajatusmaailmanne yhtä selkeä kuin ennenkin?
o Kyllä
o Ei

Olo on kuin oravalla, hammas poikki ja käpy jäässä. Näin on meidän terveyspalvelujemme laita. Wanhan ajan iltamien jälkeen 2007 kenkien riisuminen tuotti yllätyksen. Odotin aamuun josko pääsisin kävelemään. Ei onnistunut. Tilasin päivystysajan terveyskeskuksesta ja kyydin joka minut sinne veisi. Heittoistuimen kanssa tuli kolme noutajaa sisälle.
- Me tuomme sairaalan kotiin, mihinkään sinua ei lähdetä viemään. Olin takki päällä oven pielessä odottamassa ja peräännyttiin sohvalle istumaan. Kokeiltiin polvea eikä ihme tapahtunut. 
- Minulla on lääkäriaika varattu terveyskeskuksessa. Eikö minua sinne viedä?
- Olisit soittanut illalla, olisi viety kirurgille.

Hissillä kuudennesta kerroksesta alas kadulle ja heittoistumessa autoon. Mies asioi puolestani luukulla, jään penkille istumaan. Lääkäri kutsuu nimeltä ja pyörätuolissa kyörätään huoneeseen. 
Lääkäri oli ensimmäinen ostopalvelulääkäri. Kertoi onnistuneesta jonojen purkamisesta 99 prosenttisesti. Se yksi prosentti oli suurin huolen aihe puhuttavaksi. Lääkäri tiesi tehtävänsä, piikitti polven ja pääsin omin avuin istumaan tuolille. Lääkäri katsoo hymyillen minua ja pyörätuolia.
- Et sinä tuota enää tarvitse. Ja lääkäri itse työnsi pyörätuolin säilytyspaikkaan.

Antoi vielä Bakerin kystan tyhjennyslähetteen ultraan. Hoitajat parveilivat lääkärin ympärillä, että näinkö hän pistää tuulemaan. Se oli viimeinen käynti ultrassa, kysta oli pienentynyt, joskin nesteen verisyys paljasti polven nirhaantumisen. Sekin käynti päättyi nauruun, kun lääkäri nosti housunlahjetta ylös ja näytti oman kystansa.

Seurasi monta pitkää vuotta, milloin suostuisin psykiatriseen hoitoon. Vaikka olisin käynyt kielipuolen psykiatrisen hoitajan kanssa keskusteluja joka viikko, ei rakenteet siitä mihinkään olisi muuttuneet. Olisi vain yksi keskustelija saatu vaiennetuksi kuin Bergman pää täynnä mömmöjä. Hän suuttui, ettei hoito ollut kohdallaan ja jätti Ruotsin vähäksi aikaa. 

Tuli keuhkoveritulppa ja jouduin osastolle napapiikille ja marevan lääkitykselle. Johan on ihme, ettei verenpaineeni tottele mitään lääkitystä. Aloitetaan kerran kokeillut lääkkeet uudestaan. Sitten oli vaihdettava yksityspuolelle. Siellä sain synninpäästön, etten itse ollut aiheuttanut sairauksiani. Pienellä lääkityksellä aloitettiin, lisättiin toinen pilleri ja odotetaan tuloksia. 

Päivystyslääkäriajalla ennen joulua lääkäri puhui kuin ostolääkäri 2007. Lääkärivajeeseen on tulossa helpotusta. Kipu jäi sille tielle, mutta kovan onnen hammas heilahti ennen joulua. Sain päivystysajan joulun jälkeen ja tylyn tuomion.  Lääkäri tiesi paremmin ja röntgen sen vahvisti, juuri on halki. Se on poistettava ja eilen erikoishammaslääkäri teki vaativan poiston kivuttomasti. Suositteli palaamista omalle lääkärille ja perumaan päivystäjän varaamat ajat. Kerroin päivystäjän terveiset oman purukaluston huonosta kunnosta.
- Jospa lääkärillä oli paha päivä, totesi hammashoitaja säpsähtäen. Lääkäri oli tehnyt suupolilla suuren työn pelastaakseen, mitä pelastettavissa oli. Ja siitä tämä päivystäjän vaihtaminen omaan lääkäriin.

Radiopsykiatrini kertoi, mikä meidät tekee hulluksi. Se on sanojen kaksoismerkitys. Siitä syntyy draamaa. Kaikista käänteistä huolimatta, en ole tullut hullua hurskaammaksi. 

maanantai 16. kesäkuuta 2014
Tänään tahdon niin: 25. kirje GERIATRIC DEPRESSION SCREENING SCALE, GDS
vko 25 

 Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 1. kysymys
1. Oletteko pohjimmiltanne tyytyväinen elämäänne?
o Kyllä
o Ei

1/30. Olen pohjimmiltani tyytyväinen elämääni. vs. tyytyväisyyttä syö toisten tyytymättömyys minun elämääni.

Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 2. vastausta antaessani rastitin kaikki 30 kysymystä. Sain vastauksen; 

Testin tulos on 0 pistettä. Normaali.

Viime vuoden 25. viikolla aloitin kyselyn  täyttämisen. Vuosi ei riittänyt vastata kaikkiin kysymyksiin, joten 2 viimeistä kysymystä siirtyi uudelle vuodelle 2015.  Nettipajan kuvat eivät näy blogissani, olen kai syyllistynyt kuvakaappauksiin. Pitäkää kuvanne, ovathan hyökkäykset kohdistuneen pankkien sivulle estäen rahaliikenteen. Verkkohyökkäysten loppuminen hetken huumaa – OP:llä uusia havaintoja (4.1.2015 15:54) On turvauduttava taivaanmerkkeihin kiinalaisittain.

Mongolia
Paras asuinpaikka sinulle on Mongolia
Arojen loputtoman avaruuden keskellä elävät asukkaat tuntuvat suorastaan hukkuvan ruohomeren ja avoimen taivaan syliin. Jokainen kohdattu ihminen on syy pieneen juhlaan tässä sydämellisessä ja eläinrakkaassa maassa. Olisit täällä kuin kotonasi!
Testin mukaan Mongoliassa, siellä on vielä villihevosia. Kiinalainen horoskooppi tietää isäni olevan tulihevonen ja villihevonen. Aviopuoliso osoittautui tuhoavaksi jäykkäniskaiseksi hevoseksi, joka tuliukkona vetää muitakin tuliukkoja tuhoavaan rinkiinsä.
 
Parasta vanhustenhoitoa | Tv | Areena | yle.fi - Yle Areena
Meillä asioiden korjaaminen on kiellettyä ja Sirkka Liisa Kivelää ei kukaan kuuntele. Parasta on hoitaa vanhuksensa kotona viimeiseen asti. Siihen ollaan tulossa ajan kanssa.
Parasta vanhustenhoitoa
Sarja alkaa. 1/4. Smedsbergetin vanhainkodin tavoitteena on tulla neljässä kuukaudessa Ruotsin parhaaksi vanhainkodiksi. Henkilökuntaa opastavat professori Yngve Gustafson ja hoitoasiantuntija Jane Lindell Ljunggren. 


Vuosi alkaa samasta tilanteesta, mihin vanha vuosi loppui. Lopetan kyselyihin vastaamisen, sillä ne ovat viruksen saastuttamia. Yhtään blogia tämän jälkeen en julkaise fb:ssä. Kirjoitan kerran viikossa Syyssinfoniaa, jos aihetta ilmaantuu. Muutto mielessä vaikka Mongoliaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti