torstai 1. tammikuuta 2015

vko 1 ja uusi vuosi 2015

vko 1
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 29. kysymys
29. Onko Teidän helppo tehdä päätöksiä?
o Kyllä
o Ei

Jos viikkoja sitten minua ei olisi otettu vakavasti tarvitessani päivystysaikaa, olisin jäänyt kotiin. Ensimmäiselle puhelinvastaajalle korotin ääntä, kun hän tinisi tuohtuneena.
- Mitä sinä tänne soitat. Lähiklinikat hoitavat potilaita.
- Kuuntele, olen soittanut ihan oikeaan numeroon. Hän hiljeni ja opasti päivystysajan  varaamisessa soittamalla aamulla 7.30 lähtien. Hoitajan kysymyksiin ensiksi vastaamaan. Sitten lääkärille kahden tunnin odottamisen jälkeen. Syön keittolounaan kahviossa ja istun odottamaan. Lääkäri on asiallinen, joutuu poistumaan huoneesta hakeakseen lääkettä varastosta.
Pyytää anteeksi odottamista, kun käytävällä liikkuessa joutuu vastaamaan kysymyksiin. 
- Minua ei haittaa, olenhan jo täällä. Lääkäri kertoo lääkärivajeesta, mutta on toiveikas, että pari lääkäriä on palkattu vuoden vaihteen jälkeen. Pistokset polviin ja kauan vaivannut kramppi on poissa. Maalle lähdölle ei ole enää estettä.
Hammaslääkärille varaan ajan joulun jälkeen. 1930 syntyneet ja vanhemmat hoidetaan hammashoitoloissa ympäri kaupunkia. Siksi soitin yksityiselle. Lääkärin muisti ei ymmärtänyt 1962 tehtyä hoitovirhettä. Sen korjaaminen 25 vuotta myöhemmin ei ollut hoitovirhe. Hampaan poistoa varten kävin marevan kokeessa. Sekin vielä, milloin olen leikkauskunnossa. Tästä kaikki alkaa.

Vko 1 alkoi maanantaista, mutta uusi vuosi vasta torstaina. Tämä on uuden vuoden 1. teksti. Päätökset teen lääkäreiden antamien mahdollisuuksien puitteissa myöntymällä tai vaikenemalla. YYE pitää kiinni aikaan saamastaan sotatilasta perintöni ympärillä. Ehkä sekin ratkeaa aikanaan, kun tarpeeksi moni on siirtynyt opintomatkalle kiinalaiseen helvettiin.

Tulevan vuoden tapahtumat liittyvät ikkunasta avautuvaan näkymään pitkistä puista. Sanonta on tuttu kaukaa, googlehakuna sanonta viittaa Pisa-tutkimukseen.

Pitkät on puut pisan mäellä,
Kaikki liittyy kaikkeen. Vihreän Suomen tilannetta verrataan Ukrainaaan. Samalla Ranska on tapetilla sotalaivakaupoista Venäjän kanssa. 

Kaavio maista, joissa blogia luetaan eniten
hongat hornan kankahalla.

"Elias Lönnrot nousi Pisalle kesällä vuonna 1832, ja Pisa mainitaan myös Kalevalassa. Nuori Joukahainen rehvastelee tiedoillaan Väinämöiselle: “Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla”. (Kalevala) Temmeltävien tuulten humistaessa Hornan kallion honkia tuntui siltä kuin metsä yrittäisi sanoa minulle jotain."   Aamuhartaus pe 20.07.2012 Olli Kortelainen, kirkkoherra, Varpaisjärvi 
Prisma: Kun maa nielaisee
Prisma: Kun maa nielaisee vie katsojat Floridaan, jossa yllättävä vajoama nielaisi talon viime vuonna. Talossa asuneen miehen ruumista ei löydetty. Professori Iain Stewart tutkii alueen geologiaa ja lähtee maan alle etsimään jäljettömiin kadonnutta miestä. Karstivajoaman aiheuttama kuolema on ensimmäinen vuosikymmeniin, mutta ne ovat nykyään yleistyneet Floridassa. Vajoamia on jopa tuhansia vuodessa. Stewart yrittää selvittää, miksi näin on.  

Hetki tunnelmoiden
Joulukalenteri

Mene metsään
Mene vuorille
Mene kauas merelle
Anna yksinäisyyden
hyväillä sinua
kunnes ihosi
on kyllin ohut
Niin ohut
että sydämesi
näkee sen läpi minut
että minä se olin
joka hyväilin,
hyväilen sinua
Mene, mene
 
-Tommy Tabermann

Tohmajärven kunnan 10-vuotissynttärit

29.12.2014

Tohmajärven kunta juhlii 10-vuotissynttäreitä uuden vuoden aattona 31.12.2014.
Vanha Tohmajärven kunta eli 1869-2004 ja siitä eronnut Värtsilän kunta 1920-2004.
Uusi Tohmajärven kunta perustettiin 1.1.2005. Siitä siis 10-vuotispäivät. 


Kesällä kävin kahden viikon ajan päivystyksessä. Lääkäri arveli käynnin syyksi masennusta. Antoi Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokysely -kaavakkeen rastittaa ruutuja kyllä tai ei. Tein kyselyn netissä ja sain tulokseksi - normali. Totean kerran, jos polvessa on ku(y)sta, sitä ei ole päässä eikä minun tehtäväni ole antaa omaa diagnoosia lääkärille valmiiksi, vaikka joskus tietäisinkin paremmin, mikä minulle on tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti