maanantai 15. syyskuuta 2014

Tänään tahdon niin: 38. kirje

vko 38
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 14. kysymys 
14. Onko Teillä mielestänne enemmän muistivaikeuksia kuin useimmilla muilla?
o Kyllä
o Ei 
Vastaukseni tähän kysymykseen on ehdottomasti EI.


Make your own weatherSydän miksi murehdit
Maamyyrä kuulee kolossaan leivosen laulun helisevän ja sanoo: "Kuinka mieletöntä onkaan lentää ja laulaa!" -Emanuel Geibel

Alzheimer-valssi 
Entinen jazzmuusiikko ja opettaja Bo Lycke ei usko, että Alzheimerin tauti tekee hänestä tyhmän. Entisten kollegoiden seura, musisointi ja meri pitävät miehen liikkeessä. Dokumentti seuraa Lyckeä kahden vuoden ajan. (U)  

73 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

Aamun ajatus
Jos se ei ole sinun tiesi, sitä on turha seurata.
Mutta jos se on sinun tiesi, on turha kulkea mitään muuta. -Harvey Arden 

Joitakin asioita sanotaan vain tekemällä. -Eero Suvilehto

Useimpien muiden kanssa en elä samassa ajassa, siksi minulla on muistivaikeus ymmärtää, mistä puhutaan. Luen pyytämiäni potilastietoja ihmetellen, kuinka lääkäri kysymättä minulta tekee oman virhearvionsa. Jos sattuneesta syystä joudun lääkärin vastaanotolle, toivon meidän olevan samalla aaltopituudella keskustellessamme minun sairauden hoidosta.

Koulutuspäivillä lääkärihieroja toi ystävänsä puhumaan luomista ja melanoomasta. Vuorollani kysyin luomien tutkimistarpeesta.
- Kun sinä olet punatukkainen, vaaleaihoinen, sinulla on jonakin päivänä syöpä, valistaa lääkärinplanttu tyhmää hierojaa.

Nämä olivat niitä ymmärtämättömien puheita, jotka saivat minut eroamaan yhdistyksestä. Mistään en ole jäänyt vaille ja sama koskee omaishoitoyhdistyksen jättämistä.
Kollegat levittivät huhua, kun keskeytin työni, että olin lähtenyt syöpään kuolemaan tai joutunut lataamoon.
- Olet sairastunut vakavasti, sanoi mukaan pyytämäni omaishoitaja. Mitäpä minä oikomaan kenenkään puheita, selittelemään punkinpureman aiheuttamaa niveltulehdusta ja uupumusta unenpuutteesta keskeytymättömässä 3 -vuorotyössä. Ryppyjä rakkauteen on tullut, kun en suostunut enää hyväksikäytettäväksi. Näin on rypytkin silinneet ja jatkan puhtaalta pöydältä.

Syntymästäni en muista erikoista, olihan kesä ja ravustus alkaa. Toisen syntymän muistan 5 -kymppisenä sitäkin tarkemmin. Vettä lämmitettiin, alkuasentojärjestelyt opastettiin mahalleen synnytysaltaaseen, veden lämpö 37 astetta, snorkkeli suuhun ja nokkanäpytin nenään. Saimi valmiina avustamaan, etten huku. Kun pääsin alkuun pää veden alla, loppu sujui itsestään. Tiedän kaiken olevan tunnetasolla tallessa, mutta viime aikoina en ole tehnyt hengitysharjoituksia.

Se ei ole muistivaikeutta, jos muistan asioita omana kokemuksena, enkä saa toista tajuamaan, mistä minä puhun. Omaishoito ennakkoharjoitteluineen on yksi suuri muistamisen arvoinen asia. Muistan vaihe vaiheelta, kuinka 5,4 työaikalakia noudattavan hoitajan työpäivä 24/7 noudatti tiettyä kaavaa. Siitä kertyi 54 miestyövuotta, kun naisen työ ei työtä ollutkaan eikä vielä tänä päivänä olla päästy tasa-arvoon.

Olin vaikea työllistettävä johtajan näkökulmasta katsottuna. Nahkurinorsilla tavataan. Minkä taakseen jättää sen eestään löytää ainakin poliitikon näkökulmasta katsottuna. Elämä ei voi olla ainoastaan rahasta kiinni, ei ainakaan minulle. Kun rahaa on riittävästi, sitä ei tarvitse lainata eikä siitä tarvitse puhua.

Ensimmäisen hoitovirheen aiheutti hammaslääkäri jättämällä hammaspaikan liian korkeaksi. Sillä oli uskomattomat seuraukset jännityspäänsärkyineen ja leukanivelmuutoksineen. Tänä päivänä on potilasvakuutus korvaamaan näitä hoitovirheitä.
Verenpaineenhoito ei kuulunut omaishoitajalle. Lopetin lääkityksen ajatuksella, kun sydämen syke aleni liikaa. Kohta minulle asennetaan sydämentahdistin. Käyttämäni lääke nosti verensokeriarvot, että kohta olisin diabeetikko. Kolesterolilääkettä en koskaan käyttänyt.

Viimeisen kohtauksen takia otettiin verikokeita ja ainakin verensokeri ja kolesteroli ovat normaalit. Jatkohoito siirrettiin pääterveysasemalle paljon hoitoa vaativana tapauksena. INR arvo vihdoinkin hoitoasolla, verenpainelääkkeistä uusia oireita. Hoitaja katsoo käsialanäytteestä, onko parkinson puhjennut ja nivelrikko syönyt sorminivelet. Hoitaja haluaisi nähdä uusia oireita taudinpuhkeamisesta. Minulle riittää. Soitto Mehiläiseen erikoislääkärille. Liian paljon lääkkeitä, joista sivuvaikutukset. Vähentämällä lääkettä pää on selvennyt ja työkyky palannut.



79 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1935: Nürnbergin rotulait veivät juutalaisilta kansalaisoikeudet ja kielsivät seka-avioliitot Saksassa.

Natsi-Saksassa seka-avioliitto sai arvaamattomia piirteitä. Mies vankileirillä vaimolta vaaditaan suostumusta seksiin, että pääsee tapaamaan miestään. Nuori tyttö raiskattiin, vietiin mielisairaalaan ja tapettiin. Meidän ajassa on näitä piirteitä, kun kapot saavat määrätä tahdin omaa etuaan ajatellen.

Lapin Kesä
Vesa-Matti Loiri

Lapissa kaikki kukkii nopeasti / Maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin / Tuon usein tuntenut oon raskahasti / Kun katson kansan tämän vaiheisiin / Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolta / Ja suuri surkastua alhaiseen / Miks meillä niin on monta mielipuolta / Miks vähän käyttäjiä kanteleen / Miks miestä täällä kaikkialla kaatuu / Kuin heinää, miestä, toiveen tosiaan / Miest' aatteen, tunteen miestä, kaikki maatuu / Tai kesken toimiansa katkeaa / Muualla tulta säihkyy harmaahapset / Vanhoissa hehkuu hengen aurinko / Meil' ukkoina jo syntyy sylilapset / Ja nuori mies on hautaan valmis jo / Ja minä itse, miksi näitä mietin? / Se merkki varhaisen on vanhuuden / Miks seuraa käskyä en veren vietin / Vaan kansain kohtaloita huokailen.


Presidentti Niinistö Ivalossa: Vastuunkannossa on avain ... 


Ministeri Huovinen: Sote-rahat kulkevat kuntien kautta jatkossakin

Senkin muistan, kun asetus omaishoidosta annettiin. Kunta sai rahat, mutta kierrätti ne muihin kohteisiin. Siitä muistuttaa Tuusniemellä kevyen liikenteen väylät rollaattorimummoille, rantabulevardi, satama ja caravaanarien huoltopiste. Vihtaniemellä on minulla muukalaisille hautausmaavaraus, kun nuoret saivat estetyksi viihde- ja vapaa-ajan keskuksen rakentamisen meidän lapsuuden uimarantaan EU:n suurella ja kunnan pienellä rahalla. Korvamerkit puuttuivat! 

Vastakkainasettelunaika jatkuu. Taistelua käydään koululääketieteen ja vaihtoehtoisen kokemukseen perustuvan hoidon välillä. Potilas on joutunut koululääketieteen pompoteltavaksi.
- Syö loppuikäsi rautaa, sinä tarvitset sitä, tohottaa lääkäri puhelimessa.
- Nyt olen sairastunut, menen lääkäriin. Olin jo työhön kykenemätön. Hakeuduin tutun homeopatia/lääkärin vastaanotolle.
- Olisit tullut aikaisemmin.

- Olen ollut 2½ vuottaa lääkärin hoidossa enkä tiennyt että olisi pitänyt vaihtaa lääkäriä.
- Olisit tullut aikaisemmin, mutisee lääkäri itsekseen. Hän lähetti poliklinikalle tutkimuksiin. Tunnettu lääkäri kysyi lähettäjän nimen nähtyään.
- No, mitä se homeopaatti määräsi?
- Homeopaattista kalkkia, ettei seinät kaadu päälle.
- No, en ole ennen kuullut. Syy oli löytynyt, mutta jonoon jouduin odottamaan leikkausta työhönkykenemättömänä ilman sairauspäivärahaa. Siihen jonoon olisin kuollut, mutta soitin lähettävälle lääkärille leikkauksesta.
- Soita Väiskille, Väiski on hyvä puukkomies. Soitin ja sillä soitolla sovittiin leikkauspäivä. 

Kipukohtaus pakotti menemään uudelle lääkärille. Hän kuunteli ja sanoi.
- Se pitää tähystää. Taas ilmeni leikkaustarve, mutta lääkkeellä siihen asti pärjäsin. Kun lääkäri kuuli jonossa odottamisen vaikeudesta, hän kutsui leikattavaksi kolmannesta vaivasta juhannuksen tienoilla. Siitä kierre alkoi purkautua. Sairauslomaa toiseen leikkaukseen asti ja sen jälkeen pitkä sairausloma. 
Olin jo työssä, kun jonosta ilmoitettiin leikkausvuoroni tulleen.
llo oli minun puolella ilmoittaa.
- On leikattu ja olen jo työssä. Vuoden kuluttua leikattiin toisesta vaivasta ja sairauskierre katkesi vähäksi aikaa. 
Nyt on tämä viimeinen villitys, kun sairaala lähettää jatkohoitoon terveyskeskukseen eikä siellä ole lääkäreitä. On lähdettävä lääkäriin, onhan se oma asia halutessani lääkärin hoitoa.

 Aamuhartaus 15.9.2014 toiminnanjohtaja Eero Jokela
Toiminnanjohtaja Eero Jokela, Helsinki Virsi 395 alkaa sanoin: "Jo ennen syntymääni". Oulaisten nuorisokuoro, Tapani Tirilä (joht.), Veli Ainali (urut).


Aamuhartaus ma 15.09.2014
Eero Jokela, Toiminnanjohtaja, PTK
Niin kuin kaikki meistä, kannan sisälläni kertomusta. Ja se on pyhä kertomus – kertomus minusta ja Jumalasta.

Tätä ajatusta huomaan kantavani mukanani kulkiessani tämän kesän päätteeksi Tunturi-Lapin hiljaisuudessa. On tunturiretriitin aika, näyttämönä Saariselän tunturipuisto ja Tievakappelin tummentuneet hirret. Kaksi pyhää paikkaa. Olen saanut kokea tämän aiemminkin. Hidastaa, hiljentyä ja rauhoittua yhdessä muiden retriittiläisten kanssa. Jakaa kuiskaavan hiljaisuuden Lapin luonnossa, kappelissa pysähtyen, tunturissa vaeltaen.

Ei koskaan tiedä, mille hiljaisuus antaa tilaa ihmisessä. Mitä sisältä pääsee esille antaessaan aikaa ja tilaa itselleen. Tällä kertaa hiljaisuudessa kulkiessani huomasin ajatukseni olevan äitini ja isäni sukupolvessa. Jo tästä elämästä väistyneissä ihmisissä. Syy tähän oli ilmeinen. Tiesin palaavani uudellaan Lappiin heti tunturiretriitin jälkeen, tällä kertaa hautaamaan sukuni vanhinta.

Hän oli antanut nuoruutensa näillä tuntureilla ja kairoilla. Sitä ajattelin katsellessani lähitunturien päältä kohti pohjoista. Luton miehiä hän oli, yhden pitkän sodan Itä-Lapissa käynyt. Ja rauhan tultua hän kantoi asetoveriensa tavoin sielussaan ja ruumissaan koko loppuelämänsä tätä kokemusta, sen muistoa, sen kipeyttä, sen ylpeyttä.

Sain tunturiin tekstiviestin puhelimeeni. Viestissä oli suvun kukkatervehdyksen sanat poismenneelle. Laulun sanat, setäni pysyviä lapsuusmuistoja, hänen äitinsä hiljaa laulamia: ”Silloin tiedän pääseväni, matkan vaivoista lepäämään, isänmaahan ihanahan, taivaalliseen kunniaan”.

Näitä kannoin tunturissa kulkiessani, poismenneitä ihmisiä sisälläni kannoin, heidän elämänsä kertomuksia, kertomuksia ihmisestä, luonnosta, Jumalasta. Samalla pohtien oman elämäni yhtymäkohtia heihin. Mitä olen heiltä saanut, mistä iloinnut, mitä paennut.

Olin hiljattain kokenut myös toisenlaiset hautajaiset. Ne olivat Etelässä. Kristilliset elementit oli riisuttu pois, koska vainaja ei ollut elänyt siinä perinteessä. Se oli kaikin tavoin kaunis ja arvokas jäähyväisten ja kiitoksen hetki. Yksi asia siellä pysäytti. Sanat. Niiden poissaolo. Arkun äärellä ei puettu hetkeä ja poismennyttä sanoiksi, kertomukseksi.

Sanojen, kertomuksen poissaolo avasi minulle sen, mikä on niin olennaista kristityn elämässä, sen kaikissa vaiheissa. Joka konkretisoituu ennen kaikkea hautajaishetkessä. Papin tehtävässä yrittää arkun äärellä parhaan kykynsä mukaan sanoittaa kertomus täyttyneestä ihmisen pienestä elämästä kertomukseksi Jumalasta, kertomukseksi suuresta Elämästä.

Tätä ajatusta kannan nyt sisälläni. Me kerromme Jumalasta kertomalla ihmisestä. Me kerromme ihmisestä kertomalla Jumalasta. Ei toista ilman toista. Inkarnaation salaisuus. Jumala tulee ihmiseksi. Ihminen on enemmän kuin solunsa ja geeninsä. Ihmisellä on syvyys, arvo ja kauneus. Kaiken kivun ja menetyksenkin keskellä. Kristillisessä kertomuksessa ihmisen arki muuttuu pyhäksi kertomukseksi. Minunkin arki.

Kristillisyys, joka kertoo vain Jumalasta, etääntyy ihmisestä. Kristillisyys, joka uskaltaa kertoa myös tarinaa ihmisestä, uskaltaa etsiä kontekstia, löytää ihmisen vierelle ja Jumalan läheisyyteen.

Ja niin kannan mielessäni tunturissa suurinta kertomusta ihmisestä ja Jumalasta, kertomusta Jeesuksesta.

Hän kulkee tuulessa yli auringon paahtamien kukkuloiden. Hän pysähtyy järven rannalla veden äärelle. Seuraamme häntä. Tulemme pienistä kylistä ja vaatimattomista kaupungeista. Yhdessä hänen kanssaan jaamme kaksi leipää ja viisi kalaa, niin että kaikki tulevat ravituiksi. Hiljennymme, ihmettelemme ja kuuntelemme, kun hän antaa meille hyvän elämän avaimen:

”On olemassa hellyyden näkymätön todellisuus. Universumi yllämme ja sisällämme ei täyty tyhjyydestä vaan rakkaudesta. Siinä, mitä teen ja mistä puhun, tämä rakkaus tulee näkyväksi. Se, mitä teen ja mistä puhun, haastaa itsekkyyden ja vihan. Kuolemani voittaa kuoleman. Sairauden, kivun ja hylätyksi tulemisen kokemuksissa et jää yksin. Jo nyt voit aavistaa rakkauden valtakunnan – kauneuden, ilon ja kuolemattomuuden sisälläsi.”
Virsi: Virsi 395: 1-6 (Jo ennen syntymääni)

Olemme sairauskertomuksia kaikki, mutta onnellisia loppuja juhlitaan lauantaina 8 -kymppisten merkeissä. Hän sai minutkin vakuuttuneeksi, että leikkauksista on apua. Liian monesta epäonnistuneesta tapauksesta kuulin työaikana. Lääketiede on kehittynyt, mutta uusia mutkia matkaan on tullut eteen. Ratsastusterapiaa pitäisi kokeilla, tunsinhan jäykän nikamavälin selässä ja kusen maun suussa hengitysharjoituksissa. Jos polvessa on kusta, sitä ei ole päässä. Se on muistuma jostakin kauan sitten tapahtuneesta filminauhalla.

Monia lääkitään turhaan
Olen siitä elävä esimerkki. En uskonut verenpaineenhoidon olevan niiiin vaikeaa sen jälkeen kun Pekka Puska todisti tutkimuksillaan sen ennenaikaisen kuoleman syyksi. Nyt marevanhoito on yksinkertaisempaa, verikoe, INR arvon mukaan määrätään lääkeannokset. Luin käyttämäni kipulääkkeen jatkuvan käytön tehostavan marevanin vaikutusta. Kaikkea ei ole tutkittu, jokainen pilaa maksansa ja munuaisensa kaikella turhalla kuormituksella.

3264. aamun ajatus

Jos haluat tuntea menneen, /  katso nykyisiä olosuhteitasi.
Jos haluat tuntea tulevaisuuden, /  katso nykyisiä tekojasi.
-Kiinalainen sanonta

Kyllä kiinalainen lääketiede osaa hoitaa terveyttä, uskon niin. Kehoituksesta nojasin kädellä ilmaan ja tuki oli vahva kuin seinään olisin nojannut. Kiinalaiseen aamuvoimisteluun osallistuin puistossa omia aikojani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti