maanantai 4. elokuuta 2014

Tänään tahdon niin: 32. kirje

vko 32
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 8. kysymys 
8. Pelkäättekö, että jotain pahaa tulee tapahtumaan Teille? 
o Kyllä
o Ei 

En osaa pelätä enää mitään pahempaa kuin mitä minulle on jo tapahtunut kaikilla elämän alueilla kaikissa elämäni vaiheissa tyttönä, naisena ja varhennettuna vanhuksena.

PHNetin nurkkauutinen kertoo Mannerheimin valinnasta Suomen presidentiksi poikkeuslailla.
70 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1944: Eduskunta valitsi poikkeuslailla Carl Gustaf Emil Mannerheimin Suomen presidentiksi.
Ribbentrop-sopimus mitätöityi lopullisesti, kun Mannerheim ilmoitti 17. elokuuta Suomeen saapuneelle saksalaiselle marsalkalle Wilhelm Keitelille olevansa vapaa sopimuksen velvoitteista.

Mitä muistikuvia on tuosta ajasta 3 -vuotiaalla kotirintamalla? Ainakin muistan ikkunoiden peittämisen tiiviisti, ettei heikot valotuijut paljastaisi meidän kotia viholliselle. Olivathan turvesuolla seisovat kunttaseipäät  saaneet kyytiä kuin tuntemattoman sotilaat kärsiessään kovennettua rangaistusta.

- Minun isä ei ole mikään kunttaukko, sanoin ja kohensin hänen vaatteitaan sairastumisen jälkeen. Voittajaveteraanit muistivat meidät isoisästä lähtien punaisina ilman mitään muita perusteita. Muistakoot, jos kuka vielä kehtaa suunsa avata avoimessa yhteiskunnassa, jossa kaikki syrjintä on lopetettu juhlapuheissa ja Suomi-areenakeskusteluissa. 
- Jos kerran istun savolaisen pöytään, niin toista kertaa en istu, sanoi mielenterveysongelmainen huumonen. Kahvit oli keitetty Lahden Invakeskus ryn tilassa tarkoituksena puhua yhdistyksen vertaistukitoiminnasta.

Toista kertaa "istua" ei tullut. Kristitty siirsi minut potilasjärjestöön omaishoitajana saamaan apua ja tukea. Löysin Lahden savolaiset, se on savolaiseksi syntyneen vammaisjärjestö kristittyjen mielestä. Tunsin itseni hernepussiksi ja vaihdoin seurakunnan osoitteen pysyvään. Maistraatti viimeisteli siirtämällä " muuhun uskonnolliseen yhteisöön". Siinäpähän siirtelette eikä sopivaa lokeroa löydy palapelissä.

Tuomas näyttää presidenttien valokuvia saatesanoilla. Tarjan kohdalla hän katselee ympärilleen. 
- Oliko tämä tässä? Ahtisaaren otsaan liimaa laastarin muistuttamaan presidentin onnettomasta alkuajasta ja asettumatta uudelleen ehdolle hän sai Nobel-palkinnon. Niin mistä hyvästä, sitä en tiedä.
Mannerheimin hän jättää väliin luettelossa, mutta sanoo katsoessaan Mannerheimin patsasta. 
- Mannerheim ratsasti aikanaan, nyt kaikki ratsastavat Mannerheimillä.

Rauha saatiin aikaan ja sopimukset mitätöityivät. Liittolaisista tuli vihollisia, jotka polttivat Lapin perääntyessään. Vanhempani kävivät Apajalahdessa Mannerheimin radiohautajaisissa helmikuussa 1951. Hautajaistunnelma välittyi heidän kauttansa kotiin asti 10 -vuotiaan kokemuksella.

Wallander: Pilvilinna  
Vanhus nostaa tilitään 20 miljoonaa kruunua. Pian hänet löydetään kuolleena. Alkaa armoton ja vaikea ajojahti sekä syyllisten että rahojen löytämiseksi. Ohjaaja: Anders Engström, Ruotsi 2006, (89'). Pääosissa: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Stina Ekblad.

Pilvilinnoissa  eletään tätä päivää. Ryöstön kohteena ovat vanhukset ja vammaiset, jos heillä on virkaholhoojat. Murhaajaksi paljastuu kaupan työntekijä, joka on joutunut vaikeuksiin järjestäessään äitinsä hoidon. Olihan siinä muitakin tämän päivän ilmiöitä, vieraissa käymisineen ja kauneusklinikan lääkärin konkurssi.

Kriminalisti
Schumannin virhe. Vanhustenhoitaja Florian Mattelt ammutaan kotonaan ja kyse näyttäisi olevan ryöstömurhasta. Mutta missä on ampuja? Schumann ei ehdi hahmottaa rikoksen kokonaiskuvaa tarpeeksi ajoissa. HD

Näiden kahden katsotun dekkarin kohtalo ei toteutunut kohdallani omaishoitajana. Noudatin neljättä käskyä vanhempieni kunnioittamisessa. Sijoittajien ahneutta rahaa tuli enemmän kuin koskaan olin osannut toivoa. Presidentilläkin on ohje toimia neljännen käskyn selitysosan varassa. Kunnan sosiaalijohtajalla ja professori Urpolla on sama näkemys hoitaa isänsä maksamalla hoitajan ja samalla säilyttää virkansa. Kohdallani on siirrytty lopulliseen vaiheeseen perintöni kimppuun. Jos ei muu auta minun rankaisemisessa asioiden hoidosta, julistetaan sotatila Tiekarttana  Länsirannalla. Siihen kuntauudistuskokeilu johtaa vielä pitkäksi aikaa. 

Tänään testaan terveydenhoitoa keuhkoveritulpan jälkeen. Lääkärit kirjoittelevat omiaan sen tarkemmin tutustumatta potilastietoihin. Jos punkinpureman hoitoon ei vielä ole valmiutta, pitää kuitenkin löytää oikea verenpainelääke. Olen osannut tehdä oikeita johtopäätöksiä, kun hoito ei ole tuottanut tulosta. Minut on siirretty vaikeana potilaana Pääterveysasemalle. Jyrätäänkö minut kroonikoksi laitokseen vai psykiatriseen hoitoon. Siitä nämä kyselyt depressiosta toistamiseen, kun minulla on omat käsitykset terveydentilastani.

Kutsu tuli 40 -vuotisterveystarkastukseen. Täytin kyselyn todenmukaisesti. Laihduttaminen koitui kynnyskysymykseksi. Syömiseni koostuivat herkuista. Menin kahvilaan tilasin kahvin ja täytekakkua à 24 mk. Se oli enemmän kuin tuntipalkkani. Painonvartijoiden ohjeilla laihduin 15 kg kolmessa kuukaudessa. Teltaanpukeutunut terveydenhoitaja sanoi kuultuaan kertomuksen. 
- Meilläkin on laihdutusryhmiä, eikä tarvitse maksaa viikkomaksuja. Miksi hänellä sitten oli teltta päällä, ajattelin. Pistin suun suppuun enkä vastannut enää mitään, kun hän tiesi paremmin  laihduttamisesta. Terveydenhoito on samassa jamassa, jos en saa mitään aikaan puolustaessani potilaana oikeuksiani.

"Taide ja taudit" sanataiteen lisäkurssi lääkäreille ei olisi pahasta. Ensi kerran kokeeseen mennessäni laitan T-paidan, jonka selkäpuolella on teksti "Kokolihaa". Tyttären mielikuva sakkolihasta, mutta kiusaukselta vältyn viettäessäni ramadania.  

Kuva
Kuva: Nettipaja
Huh, hei, sen pilvi vei. Vai mistä tässä on kysymys, kun kuulen.
- On hyvä, että olet täällä. 

Jaakko ja maailmanvaltaajat.
Arkkitehti Thomas Modeen opettaa Qatarin huippuyliopistossa ja elää pakahduttavassa kuumuudessa lapsiperhearkea kuwaitilaisen vaimonsa kanssa. Jaakko tutustuu myös toimittaja Rita Tainolan Dohaan. (U) HD
Maassa maan tavalla tai maasta pois. Muuten tilataan palkkamurhaaja. Raha ratkaisee kaiken koto-Suomessakin. Ei se, mitä teet, vaan mitä siitä maksatetaan. Eläkeläisille 10% alennus. Omaishoidontuki palvelumaksuna takaisin kunnalle minun tekemästä työstä. Pelinappuloita ollaan kaikki. Valtiolla on polli hukassa. Jospa Kelan tädit keksivät lisää takaisinperittävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti