maanantai 18. elokuuta 2014

Tänään tahdon niin: 34. kirje

vko 34
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 10. kysymys  
10. Tunnetteko usein itsenne avuttomaksi?
o Kyllä
o Ei 

Sodan aikana syntyneelle ei paljon luvata selviämisen mahdollisuuksia. 
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan, oli tervehdys 5-kymppiselle, kun palasin syntymäkuntaani vanhempieni omaishoitajaksi. Olen Vihtaniemen ensimmäinen ja viimeinen ylioppilas vm 1961.
- Sinä olit pentuna kierosilmäinen rääpäle. Naapurin emäntä katkeroitunut elämän kolhuista, selkä muistutti Z -kirjainta samoin suu syöksi tulta ja tulikiveä.

Jos jotakin jäi sodan jälkeen korjaamatta, siitä lääkäri lohdutti. Oli muuta tekemistä kuin juosta lääkärissä hakemassa apua.
- Sitä kun luulee elävänsä ikuisesti, oli kunnanlääkäri tokaissut äidilleni, kun hän kävi toisella lääkärillä hakemassa lääkettä verenpaineeseen. Lääkäri oli vankilassa rattijuoppoudesta, joka laskettiin hänelle ansioksi. 

- Elementtisi on metalli, aviopuoliso tuli. Niin on ollut, tuliukkoja on riittänyt. Kaikki tekemiseni on ollut myrkkyä tuliukoille. 
Aamun ajatus 18.8.2014
Viisaus on tieto siitä, mitä tehdä.
Taito on tieto siitä, miten tehdä.
Mutta ansiokasta on vasta se,
että todella suorittaa tehtävän.


Tieto, taito ja tunne vievät lopulliseen päämäärään. En ole tuntenut itseäni avuttomaksi kuin psykiatrisen hoitomääräyksen saatuani. Varaan uutta aikaa lääkärille ja samalla kerron vastaanottoapulaiselle.
- Vaikka istuisin kielipuolen psykiatrisen hoitajan kanssa keskustelemassa viikosta viikkoon, se ei muuta rakenteita yhteiskunnassa. Yksinkertaisten ymmärtämättömien  enemmistö on voimissaan. Siitä tämä sotepalvelujen toimimattomuus ja lääkärien ylivalta määrätä lääkkeitä kuuntelematta potilasta lääkkeiden sivuvaikutuksista.

Viime viikolla pyöri päässä ajatus pahasta palvelijasta, joka kätki isännältä saamansa rahat maahan. Minulle lankesi tämä osa omaishoitajana. 
Sijoittajien ahneutta sain rahaa velattomasta työhuoneesta. Kaikki rahat käytin omaishoitoon ja yhteiseksi hyväksi lahjakirjalla saadun lapsuuskodin maksuihin. Jos maksut olisi jääneet maksamatta, omaisuutta on ulosmitattu pienistäkin maksuista.

Isän kuoltua oli vuorossa halkomistoimitus jakaa jokaiselle osakkaalle oma osuutensa. Toimitusinsinööri olisi myynyt halvalla koko maan ystävälleen. Siinä olisi jääneet rakennetut mökit ostajan vuokramaalle ja lapsuuskodin paikalla olisi hulppea huvila. Otin kuitenkin riskin ostamalla yhden osakkaan osuuden kulutusluotolla. Kolme mökkiä sai alleen omat tontit, kantatla jäi jakamatta. 

Vaikka asioin rahalla, siitä ei ole vielä koitunut minulle mitään siunausta. On se kuitenkin tuottanut hyvän mielen ja puhtaan omantunnon. Se onkin paras päänalunen nukkuessani turvatalossa jo 14 vuotta. Perintömaalla sijoittajat ovat saaneet aikaan sotatilan kunnan pienellä ja EU:n suurella rahalla. Nimi on enne; Tiekartta Länsirannalla.

Elokuu
17.08.2014
10. sunnuntai helluntaista


Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa
Tämän sunnuntain tekstit kehottavat hoitamaan Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti ja vastuullisesti. Kristityn velvollisuus on käyttää annettuja mahdollisuuksia älykkäästi ja viisaasti, totuudesta tinkimättä. Hänen toimintaansa ohjaa kaikissa elämänvaiheissa uskollisuus myös vähässä.
Vuosikerta:Toinen vuosikerta
Liturginen väri:
Vihreä
Alttarikynttilät:Kaksi alttarikynttilää
 
Jumalanpalvelus Kalajoen kirkosta
Ohjelma ei ole kuunneltavissa lähetyksen jälkeen 


Evankeliumi
Matt. 25: 14-30
Jeesus sanoi:
    ”Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.
    Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.
    Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. Se, joka oli saanut viisi talenttia, toi toiset viisi niiden lisäksi ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle viisi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset viisi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!
    Myös se, joka oli saanut kaksi talenttia, tuli ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle kaksi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset kaksi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’    Viimeksi tuli se palvelija, joka oli saanut vain yhden talentin, ja sanoi: 
-’Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies. Sinä leikkaat sieltä, minne et ole kylvänyt, ja kokoat sieltä, minne et ole siementä viskannut. Minä pelkäsin ja kaivoin talenttisi maahan. Tässä on omasi.'Isäntä vastasi hänelle:  
-’Sinä kelvoton ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä leikkaan sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut. Silloinhan sinun olisi pitänyt viedä minun rahani pankkiin, niin että olisin palatessani saanut omani takaisin korkoineen.
 - Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Heittäkää tuo kelvoton palvelija ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.’”


Markkinatalouden julma jumala toimii näin. Se ei ollut keneltäkään pois, jos olen päämäärätietoisesti edennyt elämässäni. Lainlaatijat ovat toista mieltä nuoruuttaan ja hulluuttaan. Nobel-palkinto kihahtaa päähän ja vahvistaa lain. Ikä ehdoton 61/64 vuotta ja työhistoriaa ei ole kertynyt yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana eikä omaisahoitajana. En ymmärrä tätä aikaa enkä ihmisiä

Nallekin muutti Ruotsiin säästäkseen kertyneen omaisuuden perinnöksi lapsilleen. 

SelviytyjätNetiketti 17.8.2014 Värtsi
Hyvä kerrata näitäkin asioita selviytyäkseen ubiyhteiskunnassa uusavuttomanakin. 

Tiettömän taipaleen takana
BenteThurmann-Nielsen ja Tormod Skeie löysivät pienen tunturitilan Ryfylkestä. Alussa he työskentelivät kirjastossa ja koulussa, kunnes pääsivät eläkeläisinä toteuttamaan haaveitaan.  
Meillä haaveet leimataan hulluksi ja opintomatka kiinalaiseen helvettiin alkaa.

Kylmä suihku taksimiehille: Kela-muutos voi romahduttaa tulot

Hoitajalomautusten seuraus: vaipat vaihtoon harvemmin, wc-reissut kortilla ja "lähes kaikki" pesulle kerran viikossa (16.8.2014 4:54) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti