keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Lehm ja koiv (2001)

Lehm ja koiv 2001 / Heli Laaksonen

Lehm ja koiv

Mää tahro olla lehm koivu al.

Mää en tahro olla luav.
Mää en tahro oppi uut taitto-ohjelma.
Mää en tahro selvittä äit-tytär suhret.
Mää en tahro viärä sitä kirjet posti.
Mää en tahro soitta Kelan tätil.
Mää en tahro muista yhtäkän pin-koori.

Antakka mu olla lehm koivu al.
Viäkkä mu väsyne nahk
kamarim permanol, kakluni ette.



http://www.vtkl.fi/images/toptile.jpg 
Vanhustyön keskusliitto KÄKÄTE -Hanke

http://www.vtkl.fi/images/fiilis_ala.jpgNäitä yllätyksiä meille yli-ikäisille järjestetään. Jaetaan kuva kahtia, joten silmät ja suu eivät loksahda kohdalleen. Eipä tuo ole yllätys projektin loppusuoralla, pientä piristystä päivään kuin piispakokelaan pahoittelukirje osoitteenmuutoksen johdosta luopumatta lapsenuskosta. Hallinnollisesti kuulun "muuhun uskonnolliseen yhteisöön" maistraatin kirjapidossa. 


Isä tuli rintamalta viedäkseen heinäkuussa syntyneen tyttönsä kastettavaksi. Rippikoulun kävin iltakouluna vieraalla paikkakunnalla 1957. Elämäni 1. kastekynttilän sain uudessa seurakunnassa 65 -vuotiaana. Vieraileva saksalainen piispa konfirmoi uudelleen keväällä. Ristiinnaulitsemisesta pitävät huolen suomalaiset, joita puhutellaan på svenska "medborgare". Näin Suomi taistelee, suurimmat konnat keskellä kärsivät kovennettua. Ihan vähän huvittaa Smedsin tulkinta parhaista paloista. Kun on tosi kysymyksessä, silloin ei naureta eikä naurata. 
(Kuka halusi kirjoittaa tekstin päälle?)
 
KÄKÄTEn kämmen-logo- Selkokielellä 

KÄKÄTE selkokielellä

attention open in a new window Tulosta
KÄKÄTE on lyhenne sanoista ”käyttäjälle kätevä teknologia”. Selvitämme, miten helppokäyttöinen teknologia voi tukea ikäihmisten elämää.
KÄKÄTE-projektin toteuttavat Vanhustyön keskusliitto sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto. Projekti kestää viisi vuotta (2010–2014). Projektia rahoittaa RAY eli Raha-automaattiyhdistys.

Lehm ja koiv -runo kuvaa hyvin aikaa pääsiäisenä 2000, jolloin kuulin radiosta runon "On opittava uudelleen" -Anna-Maija Raittila. Omaishoitoaika oli takana ja kaikki muukin. Olin pudonnut www-sivujen ulkopuolelle. Mukana kulkeneet tavarat samoissa pusseissa Patoniitystä Tuusniemelle ja takaisin Lahteen kaupungin katolle ovat selvittämättä. Kaikkea muuta oli tehtävä lamasta selvinneessä yhteiskunnassa. Siihen kuului keskeytyneenä olleen työn aloittaminen 6 -kymppisenä. Työttömät hierojat olisivat vieneet mukanaan, ettei minun enää kannattaisi aloittaa työntekemistä. Mutta kun tuote on tallella, se on tarkoitettu käytettäväksi

Kaikki oli uudessa järjestyksessä osoitteenmuutoksen jälkeen. Minua kutsuttiin sopeutettavaksi, potilasjärjestöön kristityn lähettämänä ja monta muuta hämmästyksen aihetta jokaiseen rahantarpeeseen maksajan rooliin.
Sanataide-projekti auttoi alkuun ja lääkäreille lisäkurssi "Taide ja Taudit" on tullut minulle tärkeäksi. Lääkärit ovat ryhtyneet rahastamaan sairaudella tai heidän hyväkseen konsultit ehdottelevat uusia rahastuskohteita, joista saatu hyöty matkaa veroparatiiseihin.
 
Tietoyhteiskunta kaikille pakotti opettelemaan verkkokirjoitustaidot ja hankkimaan oman tietokoneen. Olin ajatellut, että pitää olla viimeiset versiot, mutta lobbarit suosittelivat ostamaan firman käytetyn koneen. Se oli virhe, enkä jätä siitä mainitsematta aina ja kaikkialla. Lankapuhelin yhteydet purettiin maalla pois eikä mitään ole kehitelty tilalle.  
Vaikka tunne oli kuin lehmällä koivun alla, en jäänyt odottamaan nahkan viemistä kakluunin eteen, vaan kaikkeen oli tartuttava mukaan vastustuksesta huolimatta.
- Mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä?
- Sitä juuri, en vielä ole varannut vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä.
KÄKÄTE -hanke on auttamattomasti myöhässä. Sehän on jo loppumassa, kun kuulin siitä Vappu Taipaleen esittelemänä keväällä, mitä teknologiaa sovelletaan ikäihmisten avuksi.
 

Nyt höristellään korvia, mikä naapuri-karhua niin risoo, että lähtee asein valtaamaan Krimiä. Idän ja lännen valtataistelusta on kyse. Se on samaa kun taistelu puoluepolitiikan kannatuksesta. Itse yhteisten asioiden hoito on toissijainen kansanedustajille avustajineen. Oman maan asiat ovat viimeisellä sijalla eronneelle päämisterillekin. Kyllä yksi Katainen mahtuu maailmalle, siitä on jo kilauteltu ahkerasti kuin Ahtisaaren valinnassa.
 

Kuka ei vanhaa tunne, ei uuttakaan ymmärrä. Sijoittajat Vihtaniemellä eivät ole edistyneet sijoitustensa kasvattamisessa. He eivät siellä elä eikä lisäänny. Aiheuttavat vain alkuperäisten kanssa kärhämää tyhmyyttään. Se on Tiekartta Länsirannalla. Pettämisrahoilla ei saatu aikaan muuta kuin muukalaisten hautausmaa. 

Lääkäriltä sain kyselylomakkeen Geriatric depression screening scale, GDS täytettäväksi seuraavaa kertaa varten keskustelun pohjaksi, olenko masentunut. Kysely löytyy verkosta. 
25. Itkettääkö Teitä usein?
-  Kyllä
x Ei 
Minua itketti kellaripakastimesta hajun perusteella löytyneet sikiöt. Sunnuntai-iltana tein päätöksen  vielä kerran. Maanantaina vien haisevat jätteet roskikseen vielä tämän kerran ja lähden päivystykseen, kun vielä pystyn kävelemään. Toinen vaihtoehto olisi jäädä kotiin viemättä roskia jätelaatikkoon. Kyllä haju sitten paljaistaisi aikojen perästä, olenko ollut kuolleena kauankin. Asiat hoituvat aikansa pankin kanssa tehdyillä sopimuksilla.

- Jos minulla on polvessa kusta, sitä ei ole päässä eikä minulle tarvitse varata aikaa psykiatriseen hoitoon. Jos kysellään toista ja odotetaan oman mielen mukaisia vastauksia, se minua itkettää. Yritykseni elää elämäni parhaaksi katsomallani on tyrmätty mitättömäksi. Meillä ei ole yhteistä kieltä eikä laki tunne resursseja, joita meillä on. 
Laki määrää yläikärajan 61/64 vuotta ja katsoo sormien läpi olemattoman työhistorian yrittäjänä Suomessa, maatalousyrittäjän Suomessa, perhehoitajana Suomessa, omaishoitajana Suomessa. Olen kysynyt esittelijältä, mitä laki tarkoittaa enkä tullut hullua hurskaammaksi. 

31. Onko elämä ihanaa?
X Kyllä
-  Ei
Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa eikä se voi olla rahasta kiinni. Tieto, Taito, Tunne ovat riittävät resurssit. Päättäjiä vaivaa rahanpuute, kun he aina siitä puhuvat. Kun on syntynyt sodan aikana, ei voi tuntea eriarvoisuutta toisia kohtaan. Hyvinvoinnin lisääminen ottamalla itselle ensiksi kasvattaa eriarvoisuutta. Sitten lapsille, kun loppuu. Pakastimeen heti syntymän jälkeen.   

Sillä on käänteinen merkitys kuin suojeluskuntalaisten voitonparaatilla hävinneiden menettäessä elämänsä. Voittajat sitä juhlivat Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. komealla asearsenaalin esittelyllä. Sisällissotavoitto ja -tappio ovat turhia. Siviilejä kuolee eniten. Sodassa saadaan sankarikuolema, muille kuoltua havuseppele haudalle valkoisen veteraanin ylemmyyden tunnon kohottamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti