maanantai 6. joulukuuta 2010

På Självsdentighetsdag

http://www.youtube.com/watch?v=Htl99zMFtxs

 LAPS' SUOMEN

Laps' Suomen, älä vaihda pois
sä maatas ihanaa!
Siell' leipä vieraan karvast' ois
ja sana karkeaa.
Sen taivas päiv' on loistoton,
sen sydän sulle outo on;
Laps' Suomen, älä vaihda pois
sä maatas ihanaa.

Laps' Suomen, kaunis sull' on maa
ja suuri loistokas,
veet välkKyy, maat se vihoittaa,
sen rant' on maineikas.
Yö kirkas, päivä lämpöinen
ja taivas tuhattähtinen;
laps' Suomen, kaunis sull' on maa
ja suuri loistokas.

Laps' Suomen, armas maasi tää
siis muista ainiaan!
Sull' onnea ja elämää
ei muuall' ollenkaan,
jos minne tiesi olkohon,
niin juures synnyinmaassas on!
Laps' Suomen,
armas maasi tää
siis muista ainiaan.

Laps' Suomen, trevlig självsdändighetsdag! 
Olen aikaisemminkin muistuttanut sinua tästä maan vaihtamisesta. Nyt olen puolestasi iloinen. Olet oppinut vaadittavan toisen kotimaisen kielen ja ammatttaidon työtä varten. Et tarvinnut tulkkia suorittaessasi ajokortin Ruotsissa. Opetusministeri puhuu pakkoruotsista, mutta ei pysty vastaamaan haastattelussa kysymyksiin kuin suomeksi. Muuten meillä vallitsee Baabelin sekoitus. Ihmiset eivät ymmärrä toisiaan puhumalla. Sijoittajien kieli on raha, jota ennen saivat haistella työtätekevät sellutehtaiden ympäristössä.

Meillä on vaatimuksia, joita suurisuiset ja isokenkäiset eivät itse pysty täyttämään. Kouluissa ja työpaikoilla voidaan huonosti. Dementiaoireet tulevat ilmi aikaisemmin, kun kokemusta ei ole karttunut. Terveen järjen käyttö on kielletty, kun professoritkin pimenevät. Aivotutkijasta se alkoi ja jatkuu ruohonjuuritasolle.  Poliitikko puhuu omaan pussiinsa, eikä osaa neuvoa, mitä olen jättänyt tekemättä. Siksi on pitänyt muuntaa projektia toteutusvaiheen aikana. 

Isänmaata en ole vaihtanut. Kone kääntää ohjesäännöt, joita kukaan ei ymmärrä  ja siksi jokainen tulkitsee parhaaksi katsomallaan tavalla.  Katujätkä -projekti opetti minulle, ettei ollut mitään siirrettävää nuoremmalle yrittäjäksi aikovalle. Hänellä ei ollut vastaanottokykyä eikä hän nähnyt muuta tapaa kuin kuntoutustuella rahoittaa elämäänsä. Koulutuskeskus markkinoikin osaamistaan "leipää ja sirkushuveja".
Pikavisiitti Mäntsälään oli vanhan kertausta opettamisesta ja työharjoittelusta. Onneksi tiedän, että on kyse vallankäytöstä. Sitä itse yritän purkaa pois omassa elämässä.
Soitto Ruotsista pelasti päiväni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti