lauantai 23. toukokuuta 2015

vko 21

Mökkipommi:  Mitä tapahtuu puolelle miljoonalle mökille, kun suuret ikäluokat vanhenevat? (23.5.2015 6:03)

Professori varoittaa Ylellä mökkipommista: ”Viisainta hankkiutua eroon ennen kuin tulee perillisille riesa”


108 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1907: Suomen yksikamarinen eduskunta kokoontui ensimmäiseen täysistuntoon.

Eikö professoreilla ole muuta tekemistä kuin varoitella omaishoito- ja mökkipommeista. Liekö Urpo sama Urpo, joka valmisteli pommia omaishoitajille. Lapset maksavat vanhempiensa hoidon. Se ei onnistu kuin palkkatyössä oleville maksajille. Työttömän on lähdettävä itse hoitamaan pyörätuoliin joutunutta äitiä. Mutta sehän ei käy lainlaatijalle. Työttämyyspäivärahalla pitää piirtää päivästä toiseen rasti ruutuun (X) työtön, (X) työtön jne koko ansiosidonnaisen päivärahan ajan. 

Jos työtön nähdään työntämässä pyörätuolia, saa hän huomenna kesätyöpaikan taimitarhalta, ettei vain väärin perustein nosta työttömyyspäivärahaa. Näistä omaishoitajista pitävät huolta sosiaalijohtajat, jotka ovat nähneet tilaisuutensa tulleen saada omakseen hoidettavien kodit maalla kesämökikseen. 

 Radioateljee: Veljensä surmaaja
- sirpaleita sotaraamatusta

Suomalainen kansantaru Velisurmaaja tunnetaan parhaiten Akseli Gallen-Kallelan maalauksesta. Tarussa poika palaa äitinsä luokse savisena ja kuraisena. Lopulta paljastuu, että poika on tappanut veljensä mustasukkaisuuden vuoksi. Velisurmaaja on yhdistetty maailmanlopun kuvaamiseen – taivaan torvet soivat, hanhi mustuu ja korppi valkenee. Poika saa lopulta viimeisen tuomionsa. 

Ville Hytönen varioi featuressaan Velisurmaajan nuoren kansallisvaltion kriittisimpiin vaiheisiin, vuosien 1918 - 1945 välille. Uskonnon, politiikan ja sosiaalisten olojen kärjistymät näyttäytyvät yksilötunteiden ja miljöötunnelmien kautta. Velisurmaajan erottaa Veljensä surmaajasta politiikka. Ensimmäinen tappoi sukulaisensa mustasukkaisuuttaan, jälkimmäinen naapurinsa väärän passin tai puoluekirjan takia.
(Tätä aikaako eletään?)

Veljensä surmaaja on diabolinen runoelma ihmisen kykeneväisyydestä pahoihin tekoihin oikeissa olosuhteissa. Se käy Alma Kartanon pirtissä, Tattarisuon lähteellä, Rovaniemen palaneessa kirkossa ja raapimassa Karjalan karsikkoja. Se on raamatullista sanaa ja pakanallista puhetta.

Käsikirjoitus on Ville Hytösen ja ohjaus Harri Huhtamäen. Kertojina ovat Heidi Krohn, Antti Reini ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja äänimaisemamusiikin ovat toteuttaneet Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki, joka on myös Radioateljeen ohjelmien tuottaja.
Siltala kustantamo julkaisi 13.2.2014 Ville Hytösen runokokoelman Sotaraamattu, joka on lähes identtinen Radioateljeen teokselle.
(Äänite vuodelta 2014 / Äidin syntymävuosi

Euroviisut esitetään helluntain tienoolla. Yritän katsoa karsintoja, mutta ohi meni. Perjantai-illan radioateljee on sentään kuunneltavissa areenassa. 

Näistä levyistä en luovu: Antiikin tuntijan levyhyllyllä

Viikonlopun musiikkivieras professori Teivas Oksala on opettanut yliopistossa antiikin kirjallisuutta ja latinan kieltä monille sukupolville. Hänen intohimojaan ovat suomen kieli ja runojen suomentaminen. Professorin kynästä ovat latinaksi kääntyneet niin suomalaiset tangot kuin Elviksen riimit. Musiikkivalinnat ulottuvat liedistä tangoon.

Professori Teivas Oksala kertoo, miten hän kävi aikoinaan levyistä kauppaa musiikkikriitikko Seppo Heikinheimon kanssa, mutta ei antanut Heikinheimolle periksi.
Oksalan monipuolisiin musiikkivalintoihin liittyy monia muisteloita Seppo Nummesta Ingmar Bergmaniin sekä antiikin suuriin henkiin. 

Sekin ohjelmassa paljastuu, että idea Jyväskylän kesän kaltaisesta festivaalista kyti Oksaloiden saunassa. - Toimittajana Paula Nurmentaus. (Uusinta vuodelta 2011)

Johannes Kappel: Kallavesj
(Matti Lehtinen, baritoni, ja Ulla Katajavuori, kantele) on enemmän mielenmaisema kuin professorin huoli mökkien rapistumisesta, kun vanhat vanhenevat.


Viikon kirja: Kirjailija Lauri Mäkinen ja romaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset

Ambomaalla, Saksan Lounais-Afrikassa, reilut sata vuotta sitten suomalaiset lähetystyöntekijät sitkeästi käännyttivät pakanoita kristityiksi. Kilpailu oli kovaa, ja jokainen käännytetty palkinto.
Viekkaudella ja vääryydellä lähetysveljet uurastivat vuosikymmeniä kaukana köyhästä ja pienestä kotimaastaan.

Kirjailija Lauri Mäkinen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset.
Kuva: Laura Malmivaara 

Afrikassa hankki Ahtisaarikin kokemuksensa ei lähetyssaarnaajana, mutta kuitenkin samoilla periaatteilla ja tuli valituksi presidentiksi meille suomalaisille. Katson hänen ajastaan alkaneen nykyisen elämänmenon. Rukouksen voimalla hän teki meistä rauhan välikappaleita. S-ryhmä sponsoroi hänen rauhantyötänsä CMI kautta keräämällä kalliista ruokakassin hinnasta roposet maailmalle jaettavaksi ilman minkäänlaista palautetta tuloksista.

Helluntaipäivä on ollut pitkä, kun nousin ylös jo klo 03.00 katsomaan, mikä maa järjestää seuraavan vuoden euroviisukilpailun. Hallitusneuvottelut, euroviisut ja seksiviestit ovat pääuutiset. Radioateljeen juhannus 2015 saa uudet esittäjät perinteisiin runoihin. Mitään uutta eikä merkittävää kuulu viikkoon 21.

Huoli mökkien kohtalosta heräsi, kun sain Mäntsälän kunnalta tervetulotoivotuskirjeen ja yritysesittelyn. Mikään ei riittänyt syntymäkunnalle, että olisin voinut palata lopullisesti Vihtaniemelle.
Ainoa aikaansaannos on metsästyksen kieltäminen hirviporukalta meidän maillamme. Kun alkuperäiset ihmiset ovat ei-toivottujen listalla, ei siellä tarvitse pyssymiestenkään seisoa vahtimassa kruunupäitä.

Tiekartta Länsirannalla ei tule loppumaan ja siksi iloitsen uuden asuinkuntani vaakunasta.

Kuvahaun tulos haulle Mäntsälän vaakunaMäntsälän vaakuna – Wikipedia
Mäntsälän vaakuna on Mäntsälän kunnan tunnus, joka on saanut aiheensa seudun perinteisistä elinkeinoista. Hirven pää viittaa seudun jahtimaihin, ja apilat symboloivat maataloutta.
 

 


Kuvahaun tulos haulle Tuusniemen vaakunaTuusniemen vaakuna – Wikipedia
Tuusniemen vaakuna on Tuusniemen kunnan tunnus. Sen aiheen teeri viittaa seudun laajoihin metsäalueisiin ja kolme kruunua kuvastaa Täyssinän rauhan rajamerkkiä, joka rajankäynnin yhteydessä hakattiin kallioon 1595 Ohtaansalmen kohdalla.





Kuvahaun tulos haulle tirkkosen sukuseura
Munkkiklubi: Tirkkosen sukuseura

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo taavettilaatta

Turhuuden turhuus kaikki on ja turhaa touhu tää, jos ei haluta tuntea vanhaa. Silloin ei uuttakaan ymmärrä.

Isoisä vierihoitajana minulle, punaisen heinäkuun päivänä syntyneelle 1941.


Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo sukuviiri 


Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo 






Lapsuuskodin asukkaat 
vuodesta 1900 lähtien.


Isän, isoisän ja isoisoisän paljon puhuva katsekontakti 1994 uuden sukupolven edustajan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti