maanantai 1. joulukuuta 2014

Tänään tahdon niin: 49. kirje ensimmäiselle adventtiviikolle

vko 49
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 25. kysymys
25. Itkettääkö Teitä usein? 
o Kyllä 
o Ei

Kuva: Eduskunta.fi
Uusi avioliittolaki 29.11.2014 Värtsi  Kirkkovuoden viimeisen lauantain verkkolehtiotsikko on kanslaisaloitteesta edennyt eduskuntaan. On aikoihin eletty siitä, kun akka puhemiehenä onnistui tehtävässään ja asetti pirun perämieheksi. Näitä tehtäviä on verrattu muihinkin suunnitelmiin kuin avioliiton solmimiseen.
Keskustan kunta-asiantuntijat: Virkkunen ylimielinen - uutiset "25.1.2013 - akka puhemiehenä piru perämiehenä. 25.1.2013 13:49. näin se on kun nainen on politiikko ja jonkun asian saa päähänsä niin sitähän ei..."google-hakutulos johti lainaukseen, joka ei näy itse uutisessa.


Lapset aikuistuivat ennen isäänsä, kun ilmoittivat lähtevänsä lastenkotiin, jos en lähtisi pois kotoa heidän kanssaan. Kulissien pystyssä pitäminen ei enää ollut tarpeellista, että perheessä olisi isä, äiti ja lapset. Pieni tyttö katsoi valokuvia ja pähkäili, miksi hänen äitinsä isä ei asunut minun kanssani.
- Etkö sinä päästänyt sisälle? Rehellinen vastaus oli.
- Hän ei enää halunnut asua meidän kanssa. 

 
Virkatodistuksessa oli tiedot: (X) rasti ruudussa"elää avioliitossa". Ei avioliittoa voi elää vain virkatodistuksen (x) rastina ruudussa kanssa. On haettava avioeroa liiton purkamiseksi. Tuomitaan avioeroon nuijan kopautuksella tai ilman.

Olin jo 5 -kymppinen, kun tuli aihetta itkuun. Olin käymässä vanhempieni luona, kun kotisairaanhoitaja jakoi halvaantuneelle äidille lääkkeitä lokerikkoon, ettei kannet mahtuneet kiinni. Katsoin vierestä ja ajattelin ääneen.
- Lääkkeet kyllä jaetaan, mutta kukaan ei huolehdi ruuasta.
- Ei äitiäsi voi pakottaa syömään. Norsunkyyneleet valuivat poskilleni.
- Ei pakottamisesta ole kyse. Ruoka tuodaan kotiin annoslaatikoissa ja jätetään pöydän reunalle odottamaan. Äitiä ei auteta sängystä ylös pöydän ääreen. Ei avata laatikoiden kansia eikä kateta pöytää. 
Jättipä ruuantuoja laatikot lattialle kerrostaloasunnon oven taakse, kun kukaan ei avannut ovea. Vasta loppuviikosta paljastui, että asukas oli jo silloin kuollut, kun ei avannut ovea.

Toinen itkukohtaus on potilaskertomuksessani. Polvesta oli löydetty Bakerin kysta, jonka tyhjentämiseen tarvittiin lääkärinlähete. Naislääkäri valisti tunnin ajan havainnollisesti, kuinka polveen vaihdetaan tekonivel. Sain sen käsityksen, että olisi lähdettävä piipaa-autolla päiväkirurgiaan tekonivelleikkaukseen. Kysyin saatuani  suunvuoron.
- Enkö saa lähetettä kystan tyhjennykseen? Hän kirjoitti lähetteen tuohtuneena ja varasi toimenpiteen jälkeen soittoajan. Syy selvisi lääkärin soittaessa.
- Kun et suostu tekonivelleikkaukseen, mene psykiatriseen hoitoon. Hän oli varannut ajan. En ollut kotona perjantaina, kun psykiatrinen hoitaja oli soittanut. Maanantaina tuli kirje kotiin ajanvarauksesta. Peruin ajan kielipuolen psykiatrisen hoitajan kanssa. 

Tämä oli 1. kerta ennen borrelian toteamista. Sen jälkeen on kehoitettu useamman kerran, kun yhteistä kieltä lääkärin kanssa ei ole löytynyt. Ilmoitan ajanvarauksessa.
- Vaikka istuisin kerta toisensa jälkeen keskustelemassa psykiatrisen hoitajan kanssa, eivät rakenteet miksikään muutu.


Poliitikot ovat jättäneet hukkuvan laivan ja lähteneet Brysseliin kansainvälisiin tehtäviin, jonne aina ovat halunneet. Tervemenoa! Takaisintuloedellytyksiä ei enää ole talouden madonlukujen toteutuessa. Partahylje ei löydä enää jäälautta synnytysalustaksi. Alkaa uudisraivaajien aika kehitellä elämän edellytyksiä yhtä niukoilla resursseilla, joilla elettiin tiettömän taipaleen takana vuodesta 1900 lähtien Vihtaniemellä. 
 
Sijoittajille muukalaisina ja uudisraivaajina olen varannut hautausmaan lapsuuskodin uimarannassa. Vastaisiko 10 omaishoitovuoden säästö niitä 30 hopearahaa, joilla ostettiin Veripelto muukalaisten hautausmaaksi. Punainen lanka kulkee mukana alusta loppuun. SUURIA SANOJA  pieniä askelia -julkaisu sisältää kaiken omaishoidosta, särkymisestä ja kukkaronvartijoista.
  • Minä avaan syömmeni selälleen 
  • ja annan päivän paistaa.
  • Minä tahdon kylpeä joka veen
  • ja joka marjan maistaa.
  • Minun mielessäni on juhannus 
  • ja juhla ja mittumaari
  • ja jos mä illoin itkenkin 
  • niin siellä on sateekaari. Radioateljeen juhannus - Eino Leino

Jotkut oppivat lukemalla,
toiset oppivat muiden virheistä,
mutta muutamien täytyy itse päästä
pissamaan sähköpaimenen lankaan.
Tom Lundberg
(sätkyn lisäksi sateenkaarisukat kastuvat, sitäkö tässä haetaan kansalaisaloitteella?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti