maanantai 24. marraskuuta 2014

Tänään tahdon niin: 48. kirje

vko 48
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 24. kysymys 
24. Saavatko pienet asiat Teidät usein pois tolaltanne?
o Kyllä
o Ei


Ei pienet eikä edes suuret asiat paljon hetkauta. Sanoisin tätä henkien taisteluksi samaistuen Sydämeni asukkaihin August Ahlqvist jäi historiaan Kiven teilaajana | Elävä arkisto ...
"Omassa kirjallisessa tuotannossaan Ahlqvist käytti nimeä A. Oksanen. Salon näytelmän otsikko "Yks perkele, yks enkeli" on peräisin hänen runostaan Sydämeni asukkaat, jossa Ahlqvist kuvaa omaa sekä kovaa että tunteellista luontoaan: "Yks perkele, / yks enkeli / asuvat sydämessäni; / ne taistelee / ja kamppailee, / yks toistaan voittaa koettelee."


Juntusen terveystupa -projekti oli jatkoa oppisopimuskoulutukselle Isä Juntusen Yksityisessä Hieromaopistossa, josta sain laillistetun hierojan rekisterimerkinnän Lääkintöhallituksen luetteloon muiden laillistettujen ammatinharjoittajien kanssa.  
Työympäristön Fengshui- - -jaksaminen- - -Mielihyvähoidot 
kuuluvat jokaisen oikeudeksi tehdä työtä. Henkilökohtainen kartta osoitti elementikseni metallin ja aviopuolisoksi tulen. Se on tuhoava elementti metallille. Siitä sai nimen Tuliukot, jotka asettuvat kaikkea vastaan, mitä olen, mitä teen.

Kerroin tästä Matille, joka oli menettänyt unensa onnistuneen, suuren projektin valmistumiseen jälkeen. Kertoi käyneensä lääkärissä, jolta sai unilääkettä, mutta ei saanut unta. Meni toiselle lääkärille, sai unilääkettä, mutta ei saanut unta. Loppuunpalaneena harhaili hierontaan, jäi kesälomalle aikaisemmin ja toipui unettomuudesta.
- Oliko unettomuuteen joku muukin syy? kysyin  monen käyntikerran jälkeen. 
- Nainen jätti. Sekin asia käsiteltiin loppuun ja hän huomasi sen kääntyvän hyväksi. 
Tuliukot on minun kohtaloni, johon hän totesi.
- Kyllä se lumiukko sinullekin löytyy.


Utsjoki 10.40 - 13.14 perjantaina 21.11.2014

Pablo Picasson perintö | Tv | Areena | yle.fi - Yle Areena

Suuri taiteilija jätti suuren perinnön, myös taloudellisesti. Picasson läheiset kertovat taitelijan elämästä ja elämästä hänen kanssaan sekä hänen kuolemansa jälkeisistä katkeristakin kokemuksista. O: H. Nancy.

To 20.11.2014 ja uusinta lauantaina klo 22.05
Mikä maksaa?: Omaishoito on miljardibisnestä
Omaishoito lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Omaishoitajat säästävät julkisia menoja miljardeja, mutta jäävät usein itse pienten tukien varaan. Miltä omaishoidon talous näyttää? Asiasta ovat keskustelemassa tutkija Sari Kehusmaa Kelasta, neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina sosiaali- terveysministeriöstä ja omaishoitajana pitkään toiminut Eja Saarinen.

Omaishoito oli minullekin miljardibisnestä, joten jään katsomaan jännäriä Wallander: Ennen routaa
Aamulla kuulen uutisista Äitiä epäillään kahden lapsen surmasta Kuopiossa 22.11.2014
Tähän on tultu eikä kukaan tee elettäkään, kuinka lasten surmat voitaisiin ehkäistä. Se on poliittisten päättäjien tehtävä, mutta heillä on oma lehmä ojassa poliittisina perheinä. 
Äiti ministeriksi, isä muuttaa Helsinkiin ja jää kotiin hoitamaan yhtä lasta. Missä lie ollut surmattujen tyttöjen isä, kun ei ollut kotona estämässä lasten kuolemaa? Äidit kostavat lapsille isien pahat teot kolmanteen ja neljänteen polveen. Näin kuulin lapsuudessa, kun isä oli palannut rintamalta ja jatkoi sukua aina 8. lapseen asti. 

Julma jumala on antanut käskyn surmata kaikki alle kouluikäiset lapset. He ovat tulleet liian kalliiksi yhteiskunnalle, jolla on omat yksinvaltiaansa. Kun Itämaan tietäjät kyselivät vastasyntynyttä kuningasta  eivätkä palanneet kertomaan kuninkaalle, mistä hänet löysivät, kuningas vihastui ja antoi käskyn surmata kaikki alle 2 -vuotiaat poikalapset 2000 vuotta sitten. Siitä alkoi pakomatka  ja jatkuu tähän päivään.

Sukupuoleen liittyvät oikeudet ovat tämän päivän kuumin puheenaihe. Ihan puistattaa aamun keskustelu politiikan sarjakuvakeskustelusta Ykkösaamu

Joutavilla jotain hilpeätä annettavaa tulevien vaalien varalle.

TESTAA! Mikä siilihahmo oot? | www.kiroilevasiili.fi



Tunteellinen siili

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kenelläpä, kellä
on vastaansanomista?


Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!

Ja se on aivan totta: 
Se yksinänsä eli 
ja piikein piikitteli, 
ja piikkikuoren alla 
sitten itkeskeli. - Kirsi Kunnas   

Utsjoki 11.24 - 12.33 maanantaina 24.11.2014 

Muualla Suomessa tänään
tapahtumat saa lukea tilastoista selvitettynä tai selvittämättöminä.
Aurinko ei unohda meitä enkä minä sinua.
 
Kartalla  päivän pituus Suomessa tänäänAuringon nousu- ja laskuaika sekä päivän pituus tänään viidellä paikkakunnalla.
Pohjois-eteläsuunnassa esitetään Utsjoki, Pudasjärvi ja Helsinki.
Itä-länsisuunnassa esiintyy Ilomantsi ja Närpiö.
Ja kuten huomaamme, päivän pituus muuttuu pohjoiseen mentäessä.
Itä-länsisuunnassa liikuttaessa päivän pituus pysyy samana, mutta Aurinko nousee ja laskee sitä aikaisemmin mitä idemmässä ollaan.



Aamuhartaus ma 24.11.2014
Eero Jokela, Toiminnanjohtaja

Syksyn pimeys on kätkenyt Partaharjun hongat silmiltäni. Salvonen edessäni on saanut ensimmäisen jääpeitteensä. Olen tullut hetkeksi rantasaunan rappusille. Loppusyksyn hiljaisuudessa kannan sisälläni illan kohtaamisia.
Tällä kertaa seuranani Partaharjulla eivät ole seurakuntien tytöt ja pojat. Vaan lasten ja nuorten kanssa pitkän työuran tehneet ihmiset. Nyt jo työn veteraaneja, eläkkeelle siirtyneitä. Jossain vaiheessa elämääni minulle kasvoi – tai kasvatettiin - tämä ymmärrys. Opi lapsista ja nuorista – heissä on ilo, tulevaisuus – ja myös kirkon toivo. Ja toisaalta: älä vähättele vanhoja, kunnioita heitä, opi heistä - sillä heissä asuu pitkän elämänkokemuksen, saamisen ja luopumisen antama viisaus. Nöyryyskin.

Nyt yön pimeydessä, Partaharjun honkien hiljaisessa huminassa kannan erityisesti yhden veteraanin, hiljattain eläkkeelle jääneen kollegani kohtaamista rantasaunan takkatuvan lämmössä. Ja yritän tavoittaa sitä tunnetta ja ajatusta, mitä keskustelu hänen kanssaan minussa herätti.

Näkihän sen jo kropasta ja sairauden laihduttamista kasvoista. Terveys oli kaikonnut hänestä. Kuinka voit? Ja hän jakaa kertomuksensa uusiutuneesta sairaudestaan. Ei hänen pitänyt juhannustakaan enää kokea. Mutta nyt vielä ollaan hengissä. Lääkärin mukaan kuolema korjaa hänet kuitenkin muutaman kuukauden kuluessa. Taivas on lähellä.

Jaksoit kuitenkin tulla tänne? Ja hän kertoo, kuinka aamut ovat erilaisia. Mutta jos on herätessä jaksamista ja voimaa, kyllä hän vielä kulkee. Suunnitteilla on vielä yksi kaupunkiloma Keski-Euroopassa. Ja oli hän mennyt lupaamaan yhden kerrossängyn nikkaroimista kauempana asuvalle jälkikasvulleen.

Olihan tässä keskustelussa tietenkin kaiho ja luopumisen suru läsnä. Mutta jotain paljon muutakin, jota yritin itselleni ajatuksiksi pukea. Sillä seesteisyys ja rauha olivat hänessä niin vahvasti läsnä. Ja huomasin ajattelevani kertomusta ihmisestä, joka on ymmärtänyt sanan evankeliumi oikein. Ja ajattelin, että nyt sain kohdata kuoleman edessä konkreettisesti elävän ihmisen, joka on ymmärtänyt evankeliumin oikein.

Millainen sellainen ihminen on? Sanotaan, että ihmisestä näkee, kun hän on ymmärtänyt evankeliumin oikein. Eikä se näy siinä, että ihmisen ymmärrys hallitsee uskon salaisuudet. Ei, evankeliumin ymmärtäminen ei liity tietoon, oppineisuuteen. Vaan se evankeliumin oikein ymmärtäminen näkyy vain ja ennen kaikkea ihmisen arjessa. Hänen tavassaan elää, hengittää, olla - ja siinä miten hän kohtaa toisen ihmisen.

Kun sanotaan, että ihmisestä näkee, kun hän on ymmärtänyt evankeliumin oikein, tarkoitetaan seuraavaa: hän kevenee. Turhat painot putoavat pois hartioilta ja hän nousee lentoon. Näköpiiri laajenee. Elämä avautuu. Ei sulkeudu.

Sellainen ihminen elää taivaanrannalla. Taivaanranta on kristityn ihmisen koti tässä maailmassa. Se kohta, missä hänen sydämensä, sielunsa elää, löytää kotinsa.

Tänä maanantaisena aamuna, Tuomiosunnuntain jälkeisenä arkipäivänä, kuolevan kohtaamisen opettamana ja muistuttamana, ajattelen, että olen taivaanranta. Maan ja taivaan kohtauspaikka. Muistan, että tämän maailman ja tulevan maailman väillä oleva raja on ohut kuin silmänräpäys. Muistan varhaisen kristillisyyden opetusta:

Jumalan sana otti kourallisen vastaluotua maata, muotoili sen meidän kaltaisiksemme ja antoi sille elämän; sillä henki, jonka hän siihen puhalsi oli näkymättömän Jumalan säde. Siksi olen tukevasti kiinni maallisessa elämässä, sillä olen maasta. Mutta minulla on sisälläni jotain jumalallista. Kaipuu tulevaan maailmaan elää sydämessäni.

Tätä pyydän tänä aamuna. Että oppisin ymmärtämään evankeliumin oikein. Että kevenisin. Turhat painot putoaisivat hartioiltani. Nousisin lentoon. Näköpiirini laajenisi. Elämä avautuisi. Ja näkisin eläväni taivaanrannalla. Tässä maallisessa elämässä. Sitä rakastaen. Ja samalla tulevassa maailmassa, taivaassa. Sitä sisälläni jo nyt kantaen.

Jumala, siunaa meitä. Terveitä ja sairaita. Nuoria ja vanhuksia. Ilon täyttämiä, surun painamia. Auringon lämmössä ja varjon yksinäisyydessä. Auta meitä elämään sinua lähellä, sinussa, vapaudessasi, voimassasi, ilossasi. Siinä uskossa, jossa pimeys ja kuolema väistyy. Siinä Hengessä, jonka sinä puhalsit meihin. Auta meitä ymmärtämään evankeliumi oikein. Niin, että se näkyy meissä. Aamen.

Virsi: 265


Asioita en osaa laittaa pienuus tai suuruus järjestykseen. Ymmärrys on joskus koetuksella hetken, mutta sitten helpottaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti