maanantai 15. joulukuuta 2014

Tänään tahdon niin: 51. kirje kolmannelle adventtiviikolle

vko 51
Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 27. kysymys 
27. Onko mielestänne mukavaa nousta aamuisin?
o Kyllä
o Ei

Joulukalenterin luukkujen avaamisen lisäksi palaan syksyyn 2009. Hirveä kipu pakottaa soittamaan Päijät-Neuvoon lääkäriajan saadakseni. Jonossa 15. kuuntelen pimputuksia, ilmoituksia "teitä palvellaan mahdollisimman pian".

- Kirjeellä ilmoitetaan kahden kuukauden kuluttua lääkäriaika.

Menen päivystykseen hakemaan apua "jonkinlaiseen hermotulehdukseen". Pyynnöstä piikki olkapäähän ja reseptit vahvaan kipu- ja tulehduskipulääkkeesen. Toiveena, etten tulisi toista kertaa. 
Tilaan ajan borreliakokeeseen. Lääkäri kyselee vointia. Ei se hääppönen ole ollut. Olen syönyt ja "maannut" jatkaa lääkäri. Oikaisen lääkärin käsitystä, että olen noussut joka aamu ylös jäämättä sänkyyn.

Ennen sitä kävin käsikirurgilla. Tohtori kutjailee minulle varatun ajan naisen ja Riki Sorsan kanssa "Joella". On jo seuraavan asiakkaan aika, nainen pujahtaa ovesta, lääkäri perässä hymyillen.
- Anteeksi olen myöhässä. Pujahdan ovesta sisälle ja totean.
- Päiväsi on pelastettu, kun osaat pyytää anteeksi. Tohtori tutkii mukavuusalueensa perimmäisestä nurkasta ja määrää hermoratatutkimukseen. Löytyy hermopinne oikeasta kädestä. Leikataan heti.
- Minua ei leikata ennen kuin tiedän, mikä minulle on tullut. Vaiva on ilmaantunut toiseen käteenkin ja jalkoihin.

Nyt olen samassa tilanteessa lääkärin aikaa varatessa. Puhelinvastaajat ovat töykeitä.
- Mitä sinä tänne soitat, lähiklinikat hoitavat....
- Älä huuda minulle vaan kuuntele. Saan neuvon, kuinka päivystykseen hakeudutaan. - Klo 7.30 luuri käteen ja soittamaan. 
Sain polille peruutusajan vuosikontrolliin. Sieltä tarjotaan viipalointia solumuutokseen. En tiennyt olevani seurannassa, joten epäilin, olenko oikea asiakas, jolle aikaa tarjotaan. Selvisihän se vihdoin ja menin seuraavana päivänä polklinikalle. Vanhempi lääkäri oli asiallinen. Jäi hyvä mieli käynnistä.

Ylösnousun mukavuus on kipusidonnainen. Masentunut en ole, joten nousen joka ikinen aamu keittämään aamukahvin. Siitä päivä käynnistyy, ei lähde liikenteeseen. Muutaman kerran viikossa teen kauppareissun Sokoksessa enkä silloinkaan ole liikenteessä. 

http://areena.yle.fi/static/mk/images/previews/2c/2c286ea5d26f40c18dd42907ce5ecca5/2c286ea5d26f40c18dd42907ce5ecca5_1418372932091_720.jpg
Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus (S)
Poistuu 13.1.2015 Jakso 14/24 Kesto: 8 min
Joulukalenterin avatut luukut lisääntyvät. Rekku saa simultaanitulkin Pirpanalta. Jokohan omistaja löytyy?

Dok: Sankarilapset kertoo sotaleskien lapsista ja heidän äideistään. I sorgens och saknadens tid - Våra krigsänkor berättar -Elsa Westerholm

Katson dokumentin kynän kanssa ja löydän yhtäläisyyksiä, vaikka isä palasi sodasta elävänä. Toinen yhteinen tekijä on sotaleskien ja omishoitajien näkymättömyydessä ja arvostuksen puutteessa.Tämä taivas, tämä maa, sukupolvelta toiselle jää.

Vielä viikko aikaa jatkaa kuolinsiivousta. Turhat mapit tyhjiksi ja tärkeät paperit järjestykseen. 

1542: Maria Stuartista tuli Skotlannin hallitsija kuuden päivän ikäisenä hänen isänsä Skotlannin kuningas Jaakko V:n kuoltua. 
Tarja Halonen valittiin presidentiksi 6.2.2000. Tapahtui vallanvaihto, kun isäni kuoli seuraavana aamuna. Kuningas on kuollut! Eläköön uusi kuningatar! 

HS: Niinistö kansan suosiossa (14.12.2014 3:04), josta olen enemmän kuin tyytyväinen tällaisena vaikeana aikana. Mielikuvamyynnillä ei pitkälle potkita. 
Minulle tässä ajassa ei ole mitään uutta. Sijoittajat ahneuttaan realisoivat omistuksiani ja sain rahaa omaishoitoon ja maksoin vielä takasin kunnalta saaman omaishoidontuen korkojen kanssa. Kunta sijoittajineen pitää kiinni perintöosastani saadakseen muukalaisilleen hautausmaan lapsuuskodin uimarannasta.

Lahden kansanopisto: Menossa vasta selvitystyö (13.12.2014 19:03) Haettiin neitiä tyttöjen käsityönopettajan sijaiseksi. Lapset eivät kuitenkaan olleet este ottaa työtä vastaan. Se oli ihana kokemus sairaanhoitajakoulun rehtorin pottuilun jälkeen, että olin myöhäsyntyinen hakiessani koulutusta 29 -vuotiaana. Nämä ovat niitä meidän talibaneja, täytyy surulla tunnustaa luettuani Sankarilapsista. Meitä on syyllistetty milloin mihinkin kestävyysvajeen tuottamiseen.    

Arkimaailman maanantai palaa Korvatunturille.
Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus (S) Jakso 15/24 Kesto: 7 min Poistuu 14.1.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti