tiistai 23. elokuuta 2011

Tieteen kieli

On tuhlausta tehdä tutkimusta, jos se on suunnattu ruohonjuuritason ihmisille tieteen kielellä. Niille, joilla on jalat tukevasti maan pinnalla ja oman elämän hallinta omissa käsissä. Monet sanat jäävät epäselväksi, eivät ole jokapäiväisessä käytössä. Katsoin genre -sanaa, joka on tullut viime päivinä usein vastaan. Olen sen kääntänyt ymmärrykseni mukaan asiaan sopivaksi. Tyylilajina en ole sitä kuitenkaan ymmärtänyt. Samoin on ollut agenda mielikuvissani. Olisiko se legenda.

Näitä pohtiessa selvisi minulle oma työni hierojana. Jokainen ajattelee siitä omalla tavallaan. Olen kuitenkin ollut se, mikä olen Lääkintöhallituksen rekisteriin ammattitutkintoni perusteella merkitty. Koskaan en ole sanonut olevani muuta. En ole antanut ymmärtää enkä myös ymmärtänyt antaa.
Vielä suurempi on omaishoidon kaksois-kolmois-merkitys. Se on tehnyt minut hulluksi ja saanut vaihtamaan maisemaa ja sen myötä koko seurakuntaa niiden joukkoon, jotka ajattelevat samalla tavalla. Poliittisia tukeasaavia omaishoitajia on 10% (n. 30 000) arvioidusta omaishoitajien määrästä (n. 300 000). Aloitin kunnallisella kotihoidontuella. Tuli asetus omaishoidosta. Minulle maksettu omaishoidontuki perittiin isältä palvelumaksuna takaisin sosiaalilautakunnalle. Se takasi minun työn arvon, kun isä maksoi palkan kunnalle. Kuitenkin olen puoleni valinnut niiden  270000 joukossa, en rahasta puhumaan vaan omaishoitajan jaksamisesta. Meistä on tehty hölmöläisen hevosia. 


"Puhdistuksesta" kuultua: "Jänis juoksi henkensä hädässä. Oli kuullut, että kaikki kamelit ammutaan. No, ethän sinä ole kameli. Kyllä sen tiedän, mutta kuinka sen todistan." Tekijänoikeuksien haltija tekstiin on Sofi Oksanen. 
Monessa asiassa sijoittajat ottavat mallia Viron lähihistoriasta. Olen vedonnut maistraattiin saadakseni perintöni rakennusvalvontarekisteriin  oikaistuksi. 
Kunta pelaa sijoittajien eduksi, että meidän yli 100 vuotta suvun hallussa ollut lapsuuskoti olisi lomakiinteistö, myöhemmin vapaa-ajan asunto. Vanhemmat muuttivat kirkonkylään 1979 ja sen jälkeen mummonmökki on ollut kylmillään. Aika on tehnyt tehtävänsä, mökki vaatisi peruskorjausta. Minun piti lähteä tienaamaan yhdelle osakkaalle kauppahintaa, jota maksoin kulutusluottona. Siihen meni minun rahallinen perintöosa. Äidin hoito 1½ vuotta ja isän hoitoaika 10 vuotta kului kirkonkylän osakkeessa. Kuinka jänis todistaa olevansa jänis eikä ammuttavaksi määrätty kameli? Minulla on lainhuuto osaksi omistamaani kiinteistöön. Yläkerran ukot ampuvat kovilla jälleen kerran.

Masentuneen omaishoitajan öiset jorinat olivat käsittämättömiä. Hän puhui koko meidän tuntemisen ajan kestäneen opiskelun olevan sublimaatiota omaishoitotyölle. Tänään se selvisi Wikipedian avulla. Hän puhui siitä psykologisessa mielessä. Minä tutkin uutena www-sivujen käyttäjänä sublimaatiota fysiikassa. - olomuodonmuutos suoraan kiinteästä kaasuksi ilman nestemäistä välitilaa, (päinvastainen reaktio härmistyminen). Ei niin pientä 'pilaa' etteikö totta toinen puoli. Se olisi ihan oman tarinansa punainen lanka.

Tietenkin hän tarkoitti sublimaatiota psykologian käsitteenä. Itse ratkaisin väärinkäsityksen terveellä maalaisjärjellä. Hän paljasti itsensä järjettömästi kysymällä.
- Mikä sinä luulet olevasi?
Minun ratkaisuni suututti hänet silmittömästi. Sen hän sanoi viimeisen kerran kadulla kohdatessamme. Hän sanoi suuttuneensa ja minä pidin sitä tervehtymisen alkuna masennuksesta.

Wikipedia: Sublimatiolla tarkoitetaan viettien purkamista henkisen työn avulla sellaiseksi, että ne pääsevät tyydyttymään sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Käsite liittyy erityisesti Sigmund Freudin varhaiseen ajatteluun: hän piti kulttuuria ja taidetta vietin jalostamana.
Sublimaation 3 vaihetta:
  1. viettienergia siirtyy biologisista kohteista ei -biologisiin.
  2. toimintaan liittyvä emootio menettää seksuaalisen tai aggressiivisen sävynsä.
  3. toiminta vapautuu viettijännityksen pakosta.
Esimerkiksi älyllistä uteliaisuutta voidaan pitää tirskistelyviettymyksen jalostamana.
Sublimaatio on tiedostumatonta, ja Anna Freud liitti sen puolustusmekanismien joukkoon. Sublimaatio edellyttää psyykkistä sumblimaatiotoimintoa ja egon kehitys edellyttää sublimaatiota. Sublimaatio voi kohdistua vain ns. esigenitaalisiin vietteihin.
Nykyään psykoanalyysissä sovelletaan mieluummin sitomisen (saks. Bändigung) käsitettä.

Nykyisin myös esimerkiksi kangastulosteita tehdään sublimaatiotekniikalla. Tulostettu paperi prässätään (sublimoidaan) kankaaseen. Niistähän oli kysymys linnan juhlapukujen helmoihin sublimoiduista valokuvista. Niissä yhdistyy fysiikan menetelmä psykologiaan.


Vita Vitass: Kiina-ilmiö
Vitas: Wo Ai Ni Men

Video lyhyydessään puhuu toista ja näyttää toista. 
Omaishoitoa ei ymmärretä poliittisesti kotona hoitamisena, vaan sen kustannuksella puhutaan vain rahallisesta omaishoidontuesta. Omaishoitaja toimii terveellä maalaisjärjellä eikä ryhdy kokeilemaan projektirahoilla tuotettuja omaishoitomalleja. Omaishoidolla ja "zu Hause Pflegen" on yhtä suuri ero kuin puhua psykologian sublimaatiosta fysiikan käsitteenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti