maanantai 7. heinäkuuta 2014

Tänään tahdon niin: 28. kirje

vko 28

Geriatric depression screening scale, GDS - depressiokyselyn 4. kysymys
4. Tunnetteko olonne usein kyllästyneeksi?
o Kyllä 
o Ei

Jos omasta olosta on kyse, en ole ollut kyllästynyt. JALKAPALLON MM - KISAT 2014 ovat pitäneet mielen virkeänä myöhään yöhön. Toivoisin omaishoitopelinkin olevan yhtä tarkasti vartioitua, että pelataan sääntöjen mukaan. Keltaisen kortin nostaminen tietää pelaajalle huomautusta tahallisesta rikkeestä. Punainen kortti tietää lähtöä pelistä pois.

Neymarin röntgenkuva herätti suomalaislääkärin epäilykset - "Täytyy vain ihmetellä"
Suomalaislääkärin  mielipide herättää epäilykset - "Täytyy vain ihmetellä". Onhan meillä urheilulääketiede korkeatasoista. Ihme kun ei heti tuotu Oravan tutkittavaksi. 

Olin tyttären kanssa lääkärin vastaanotolla kurkkukivusta ja kuumeesta kirjoituskeväänä.
- Tulenko mukaan, kysyin?
- Ei, menen yksin.
Kohta tulee huoneesta tyttö edellä lääkäri perästä.
- Ei ollut mitään, äiti on vain turhan huolestunut, kertoo lääkäri ohi mennen.
Käytiin kotona keskustelu lääkärikäynnistä. Katsottuaan kurkun ja todettuaan, ettei siellä mitään näy, lääkäri pyytää tyttöä riisumaan puseron.
- Kun et mitään näe kurkusta, et mitään näe puseron altakaan, sanoo tyttö napakasti.
 Kurkkukipu jatkui ja ehdottelin  lääkäriin lähtöä.
- Sinne lääkäriin en lähde. Otettu nieluviljely ei koskaan valmistunut.

Punkit kiipeävät Lappiinkin - uusia riskialueita myös etelässä (6.7.2014 6:59)

Punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua vain rokotuksella. Borreliaa taas voidaan hoitaa jälkikäteen antibiooteilla. Voidaan jos hoidetaan! 
Kukaan ei näe, miksi kävely on käynyt vaikeaksi. Nähdään vaappuminen kysymällä.
- Minnekä sinä vaaput? Johon vastaan.
- Kotiinhan minä, kysyjän porhaltaessa ohi kehuen kiirettään. Pitkällinen hermotulehdus on jättänyt lähes halvausoireet. On noustava seisomaan vaiheittain hitaasti, takaraivossa käy humaus, jalat eivät kanna. 

Vaikka vaivani ei ole puutiaisaivotulehdus, on se kuitenkin jättänyt jälkensä keskushermostoon. Se on pienestä kiinni ja lääkärille olin vain kulunut, vanha akka 5-kymppisenä, kun niveltuhdukset tulivat. Neymarin pelättiin halvaantuneen
Katsoessani jalkapalloa olen mukana kuin rampa poika pallokentän laidalla. Juoksisin, pomppisin, hyppisin, mutta en toisia päin. Yhteiskunta ottaa minusta mittaa lainvoimalla. Ja minkä lain? Kysyn vain. Kuka on laatinut lain, ettei sukupolvenvaihdosta tule 2000 -luvulla?
Syksyllä 2009 sain rajun kohtauksen yöllä. Kerroin apteekissa tapauksesta.
- Mene lääkäriin, sanoi farmaseutti.
- Nyt en vain tiedä, miten sinne lääkäriin hakeudutaan.
Soitin Päijät-Neuvoon. Olin jonossa 15. ja kuuntelin rallatusta kauan. Lääkäriajasta ilmoitettaisi kirjeellä kahden kuukauden kuluttua 2009. Menin päivystykseen, sain särky- ja tulehduskipulääkkeitä ja pyynnöstä pistoksen olkapäähän. Jonkinlainen hermotulehdus syynä. Sain Ruotsista ohjeen hakeutua borreliakokeeseen. Tulos oli positiivinen, mutta sillä käynnillä en päässyt jatkohoitoon.

Tilasin kaksi lääkäriaikaa oireenmukaisesti.
- Olen lähettänyt paperit keskussairaalaan eikä muuta sillä käynnillä. Keväällä vapun aikaan istuin kotisairaalassa antibioottitiputuksessa kolme viikkoa. Käden oireet hävisivät kokonaan. Siihen oli jo Terveystalon käsikirurgi löytänyt leikkaustarpeen.
- Minua ei leikata ennen kuin tiedän, mikä minulle on tullut. Samanlaisia oireita oli toisessa kädessä ja jaloissa.

Vuosi sitten keväällä sain samanlaisen kohtauksen. 
- Se ei voi olla borrelioosia, kun ei ole uutta punkin puremaa, kuulin kahdelta lääkäriltä. Odotin koko kesän pääsyä yksityislääkärille, sain CPAP-laitteen nukkumista helpottamaan. Siinä talvi meni kortisoonipistoksilla, mutta kesän alussa kysyin lääkäriaikaa. Siitä ilmoitetaan kahden kuukauden kuluttua kirjeellä 2014. Mitään parannusta ei ole tapahtunut viiteen vuoteen. Olen käynyt päivystyksessä kaksi kertaa. Viimeisellä kerralla ajattelin noutajan tulevan, mutta taas pistoksella polveen olen jotenkin pärjännyt.

Tytär soitti lauantaina kysellen vointia.
- Näytit niin sairaalta, kun käytiin torstaina. 
- Ihanko sitä varten soitit? Kyllä minä vielä itse käyn kaupassa ruokaa hakemassa. Jos apua tarvitsen, soitan 112:een.

Kuinka voisin kyllästyä itseeni, olenhan ollut sovinnossa lähes 73 vuotta. Maailma on minuun kyllästynyt, kun näen mitä maailma minusta tahtoo. Lehden puhelinmyyjät ilmoittelevat tulevistä päävoitoista ja lahjoista. Kiitti, mulle riitti. Sama on tietokoneen kanssa. En käy arveluttavilla sivuilla, mutta haittaohjelmat ja muut virukset tulevat pyytämättä. Minullahan ei ole valtakunnan salaisuuksia takanani, siitä saavat kantaa huolta korkeimmalta taholta. Tietokone on yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä, varsinkin pahassa. Aina joku huijari pääsee käsiksi salaisiin tietoihin.

Ruotsi on edellä monissa asioissa. Meillä jahdataan ihmisten omistuksia, työhuonetta tehdä työtä. Työ ei ole ollut valtiovallan suojeluksessa miesmuistiin. Pekkarinenkin sen totesi StoraEnson johtajavalinnassa. Pätkätyöt koituivat kohtaloksi hoitoalalla. Ruotsi tarjosi koulutusta vastaavaa työtä ja työstä elämiseen riittävää palkkaa. Viimeisin hyvä uutinen minulle. Ruotsissa voi saada nopeasti hoitokotipaikan, kun siellä oleva tytär halusi äitinsä luokseen eikä sitten voinutkaan asua äitinsä kanssa.

Tulihan se Virkkusen suusta päästyään mepiksi kansainvälisiin tehtäviin, että meidän lainsäädäntö perustuu pitkälti EU -direktiiveihin.
Mielenkiintoista, kun puusta katsoo. Ei ehdi kyllästymään tähän maailmanmenoon. Se yllättää hulluudellaan aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti