torstai 26. toukokuuta 2016

Kauheus on katsojan silmässä

Aamun ajatus
Ethän koskaan ajattele, ettet olisi kyllin hyvä,
sillä muut ihmiset näkevät sinut
juuri sellaisena kuin sinä itse näet itsesi. 


Jättäessäni kommentin verkkolehteen sain vastauksen. Se on itsestä kiinni, kun olet mikä olet. Etsin vähän huumoria tilanteeseen, mutta minulla ei ollut kykyä löytää sitä. Sen jälkeen varovaisuus kommentoida on lisääntynyt. Se on kyllä vastaajan päivästä kiinni, onko hän samoilla aalloilla vai jossakin sopassa kiehumassa tietäessään suuret luuloni itsestäni. Vuoropuhelulla on tervehdyttävä vaikutus toisen yrityksellä aivopestä samoin ajattelevaksi.

Stubb taipui: Kokoomuksesta syntynyt ylimielinen kuva - Kotimaa ...


Katse eteenpäin
 
Aamun ajatus
On parempi katsoa eteenpäin ja valmistautua
kuin katsoa taaksepäin ja katua. -Jackie Joyner-Kersee


- Menikö kuppi nurin?
- Katkesiko korva käsinmaalatusta kupista?
  
Elli vietti 90-vuotispäiviään kotona lähes 30 vuotta nuorempien naisten kanssa. Ihmettelin mikä oli puheenaiheena. Naisten läheisten kuolema, sairastuminen tai yksin jääminen. Elli ei saisi mennä enää saunaan. Hänen pitäisi ottaa kotiapua. Niin muuttui Ellin päivärytmi, pois jäi leipomispäivä perjantai. Kaupasta hän pyysi tuomaan pullapitkon ja hiivaleivä. Kylpi ammeessa ja sitä toimitusta varten tuli kotiapu vahtimaan, että Elli pääsee ammeesta ylös.

Ei hyvä. Kaiken huippu oli kutsu tulla Kelan toimistoon. Siellä hän sai uuden sairausvakuutuskortin. Elli meni yksin ja tuli takaisin vihaisena, kun mitään muuta ei siitä käynnistä seurannut.
Hän sai hääkutsun pojanpoikansa häihin. Elli poikkesi Vuorelmalle hakemaan pellavakangasta omin käsin ommeltavia ruokalautasliinoja varten. Katsoi vihkimisen ja palasi kotiin osallistumatta muihin juhlallisuuksiin. Hän tunsi olevansa liian vanha sen ainoan kerran.

Hän oli huomannut hitauden lisääntyvän retkillä käsityön ystävien kanssa. Viimeinen retkeläinen poistuu bussista ja Elli huomaa olevansa yksin parkkipaikalla.
Sama kokemus on itselläni ryhmän lähtiessä tutustumaan Tartoon. Rahat oli varattu, mutta ilmoittautuessa sain kuulla.
- Me juoksemme paikasta toiseen. Sinä et pysy mukana polvivaivojesi takia.
Yskä on ymmärretty. Samoin lähettäminen etukäteen ruokapaikkaan ennen kokouksen loppua, kun kävelen niin hitaasti. Kuitenkin pysyminen yhdistyksessä jäsenmaksunmaksajana on tärkeä. Jopa pinssin saamisen esteeksi 10 vuoden omaishoitotyöstä tuli erottaminen yhdistyksestä. Ehdinpä kuitenkin viettää omat juhlat Taivipuutarhassa.

Omaishoitajat ja läheiset ry:n 10-vuotisjuhlaan osallistui tasasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen. Paikallinen yhdistys on pyytänyt ottamiani valokuvia kansioonsa, mutta sinne ne eivät kuulu. 
Minulle on käännetty selkä omissa juhlissa ja sekin on valokuvissa mukana adjutantin seuratessa tapahtumia kunniavieraiden turvallisuuden takaajana.

Nämä muistot eivät tee minua hulluksi. Niistä syntyy draamaa, kertoo radiopsykiatrini.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti