sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Rakkaus on ruma sana


Vaalitilaisuuden viihteeksi esittivät huutajat ilman musiikkia "rakkaus on ruma sana".  Kesäloma-aika lähestyy. Olisiko se rakkaus pesäpuuhun, joka määrää suunnan, mitä kohti porhalletaan. Näytetään köyhälle kansalle taivaanriemut. Tyhjilleen jäänyt lapsuuskoti on lomanviettokohde. 

Vanhemmat odottivat monta päivää lomalaisia. Tärkeysjärjestys unohtui, olihan vapaus ja kesä. Kun muhamatti ei tullut vuoren luo, lähti vuori liikkeelle katsomaan lomalaisia. Näky ei ollut mieltäylentävä. Sammuneita lomalaisia siellä ja täällä lapsuuskodin pihamailla. Jos ensiksi olisi tultu tervehtimään vanhemmat kirkonkylässä, olisi tärkein hoidettu pois alta ja loma alkaisi. Aina sama pettymys kesästä toiseen.

Siksi en lähde torille katsomaan kulta-leijonia, ylittäähän saavutus sietokyvyn. Meillä ei ole arvokasta tapaa juhlia voittoja kaiken kansan nähden ainakaan urheilussa. Terve sielu terveessä ruumiissa on antiikinaikaista viisautta. Kehitysmaissa on lapsille suuri etuoikeus käydä koulua. Samaan etuoikeuteen voisi rinnastaa harrastamisen meille jokaiselle. Hallitusta yritetään kasata jytky vaalien jälkeen. Sieltä korkeimmalta tasolta näytetään peukaloa ylös tai alas jatkamisen tai kuolemantuomion merkiksi.

Kansakoulusta alkoi, jatkui oppikoulussa, sitten lakkautusuhan ja purkutuomion saaneissa kouluissa juoppojen miesopettajien näyttäessä mallia. Vuosi Helsingissä ammattiopintoja vanhapiikaopettajien ohjauksessa, taas kaksi vuotta syrjäseudun opettajana eikä miesopettajat siitä miksikään muuttuneet. Raittiuskasvatus kärsii esimerkinpuutteesta. 
- Otithan sinäkin, jos juhlissa on nostettu maljoja ja joukossa on alkoholisti. Tästä myötäesimerkistä olen oppinut kiertämään kaukaa juoppojen juhlat. Eihän sitä tiedä, kenellä viinageeni aktivoituu ja johtaa viikkoja kestävään ryyppyputkeen. Siitä tilastot kertovat synkkiä lukuja.


Meillä on esikuvat, mutta vanhempien antaman mallin yli ei mene opettajat eikä poliittiset hallitusherrat kansanedustajineen. Veivaukset on lopetettava ja palattava päiväjärjestykseen. Kiepautusta harjoitellaan jo hyvää vauhtia. Muistinsamenettänyt kansakoulunopettaja kiertää komukkina maailmaa opettamissaan maissa. Eikä se ollut lukutaidon edistämistä vaan oman vallan pönkittämistä. Häntä pystyyn vaikka hakaneuloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti