perjantai 8. marraskuuta 2013

Emmauksen talossa riemu on suuri

Avaan radion puolihorroksessa ennen kuutta enkä kuule mitään. Ei edes Timon ääni herätä, kaikki on mustan kuoren alla. Olisin voinut olla kuollut kaksi tuntia aamulla. Ei edes Jaakko Löytyn ääni tunkeutunut tajuntaani. Tuliko edes aamuhartautta kuuden jälkeen? Tarkistan netistä, mikä on ollut ohjelma 8.11.2013

Hartaita säveliä. YLE Radio 1 06.05 - 06.15 Penttilä, Kustaa (sov): Sinuhun turvaan, Jumala (Jaakko Löytty, laulu/veisuu, Jyväskylän körttiopiskelijoiden kuoro/Maria Ruotsalainen). Laitinen: Uuden sanoman satama (Heikki Laitinen ja Sataset).

Ylösnousemusballadi  on tämän päivän ilosanoma ja syy herätä, nousta ylös ja vastata Timon hyvän huomenen toivotukseen auringon noustessa Helsingissä juuri sillä minuutilla. Ennen sitä aamuhartaus livenä ja aamupäivällä netissä antaa tietoa, miten siirretään ajatukset kuolemasta elämään.


Hartaita säveliä. YLE Radio 1 07.45 - 07.50 Koraalitoisinto: Mua läsnäolostasi (Cetus Noster). Laitinen: Ylösnousemusballadi (Heikki Laitinen ja Sataset).
Löytyisikö levy CD:nä Kristillisestä Kirjakaupasta, sitä täytyy kysyä ja tilata. Yritän etsiä netistä, mutta löydän vain tilaustietoja ja piispa Irja Askolan  luopumattomista levyistä pääsiäisen aikaan 2012. Olen ollut silloin maalla eikä siellä kuunnella radiota minun kanavalta. Eletään eri aikavyöhykkeellä ja pysyäkseni omalla kanavalla, pitäisi jäädä kotiin.
 

Näistä levyistä en luovu

Miten siirretään ajatukset kuolemasta takaisin elämään? Kappalainen Ilari Kinnunen, Rovaniemi. Hartauden lopuksi Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen kuoro laulaa virren "Nyt kohti taivasta katselen" Ruotsin kirkon suomenkielisestä virsikirjasta. Hartaudet: Aamuhartaus 8.11


















VITAS 2009.11.16 簽名《花木蘭》電影首映禮_北京- YouTube

Pikkukuva

Allekirjoituksesta kiitän omakätisesti. 

12.6.2014 olen pihalla kuin lumiukko. Kesä on etuajassa, mutta itse pysähtyneisyyden tilassa. Asioiden käsittelyn hitaus minua ahdistaa yhtä paljon kuin sodan vankeja vihollisen puolella tietämättä, milloin vankien vaihto tapahtuu. Minulla ei olisi aikaa odottaa, vaan toivon, että saisin nauttia tekemäni työn tuloksista. Mitä perinnön saaja tekee perinnöllään? Siitä on tullut kasvatuksen ja hyväksikäytön välikappale. Meillä on vielä suljetun SF:n pelisäännöt. Jos mitä ei vielä ole lailla vahvistettu, kokoomuksen puheenjohtaja/pätkäpääministeri sen vielä ehtii tekemään. 

Aamuhartaus pe 08.11.2013
Ilari Kinnunen, kappalainen, Rovaniemi
Tähän vuoden aikaan kirkon sanoma käsittelee paljon kuolemaa. Se ei ole oikein mukava aihe puhua. Syksyn kaamos alkaa hiljalleen saartaa. Väsymys vaivaa monia pohjoisen maan asukkaita. Tällaisessa olotilassa ajatus kuolemasta ja surusta tuntuu helposti liian raskaalta. Tuntuisi helpommalta paeta raskasta olotilaa niihin piristyksiin, joita markkinamiehet ovat yhä nokkelammin kehittäneet. Monta kertaa olen kuitenkin saarnaa miettiessäni havahtunut siihen tosiasiaan, että keskellämme on aina ihmisiä, jotka surevat kuolleitaan. Jotenkin tämä asia pitäisi ottaa huomioon. Ei tee mieli keinotekoisesti piristää ihmistä, joka ei pysty tarttumaan pinnalliseen iloon. Eikä toisaalta tee mieli masentaa entisestään puhumalla raskaista aiheista. Olisiko kuitenkin mahdollista, että ensi sunnuntain aihe, kuolemasta elämään, voisi Raamatun teksteineen keventää mieltä, tuoda huojennusta elämän taakkoja kantavalle.

Matteuksen evankeliumi tuo eteemme jälleen Vapahtajan, jolle lähimmäisen suru oli tärkeä. Jokin Jumalan tarkoitus oli siinä, että Jeesus ei jumaluudestaan huolimatta parantanut kerralla koko maailman sairauksia ja vikoja, mutta sen joka hänen luokseen tuli, hän paransi. Tärkeä viesti näille tulijoille oli: ”Ole rohkealla mielellä, uskosi on parantanut sinut.” Synagogan esimiehen tytär oli juuri kuollut. Isä pyytää Jeesusta tulemaan ja herättämään hänet panemalla kädet hänen päälleen. Eri evankeliumikohdat antavat ymmärtää, että Jeesus oli usein väsynyt kaikkeen hälinään ja työhön, joka hänet ympäröi. Nytkin hän kuitenkin nousi ja lähti miehen mukaan. Sen hetkiset keskustelut ihmisten kanssa jäivät, kun sureva isä lähestyi häntä. Onnellinen isä sai tyttärensä takaisin elämään.

Olet saattanut joskus olla avatun arkun äärellä hyvästelemässä sinulle rakasta ihmistä. Hetki, jota olet varmaankin etukäteen vähän pelännyt. Ehkä tuo hetki on kuitenkin rauhoittanut mieltäsi. Moni on kokenut, että siinä kuolema on näyttäytynyt luonnollisena. Kuollut ihminen on kuin kuori vain. Hän on sama tuttu ja rakas ihminen, mutta tärkein osa hänestä on jo poissa. Ei hän enää tunne, ei vastaa, ei kysele, ei mitään. Siinä on ehkä vähän helpompi hyväksyä se, että ihminen on maasta tullut, ja maan poveen hän palaa.

Kun olen ollut omaisten mukana tuollaisissa saattohartaustilanteissa, on tullut mieleeni, että muistuttaako kuollut ihminen jollakin tavalla sitä ihmistä, jonka Jumala muovasi maan tomusta. Ihmistä, johon Hän ei ollut vielä puhaltanut Henkeä, joka teki ihmisestä elävän sielun. Ruumiinsa puolelta ihminen on maan tomua, samoista aineksista koottu kuin kaikki muutkin luodut. Ihminen muuttuu maaksi jälleen, mutta on samalla iankaikkisuusolento.

Kuolleiden ylösnousemusta on vaikea ymmärtää. Voimme saada sille vertauskuvan luonnosta…. Oletkohan koskaan päässyt mukaan perunan istutukseen? Nähnyt, miten siemenperuna kylvetään multaan. Muutaman viikon kuluttua maan sisästä nousee vihreä verso, joka kasvaa ja puhkeaa kukkaan. Kasvi on niin kaunis, ettei sitä perunaksi uskoisi. Kun maa sitten avataan, niin uusien perunoiden joukosta voi vielä löytää siemenperunan, joka on muuttunut mustaksi. Jokin viikko vielä, niin se olisi kokonaan hävinnyt. Näin tapahtuu kuolleiden ylösnousemus Paavalin sanoin: ”Eihän se mitä kylvät tule eläväksi, ellei se ensin kuole. Ja kun kylvät, et kylvä tulevaa kasvia vaan pelkän siemenen, vehnänjyvän tai jonkin muun kasvin siemenen. Mutta Jumala antaa sille sellaisen varren kuin hän on nähnyt hyväksi… Samoin tapahtuu kuolleiden ylösnousemuksessa. Se, mikä kylvetään katoavana, nousee katoamattomana. Mikä kylvetään vähäpätöisenä, nousee kirkkaana. Mikä kylvetään heikkona, nousee täynnä voimaa. Kylvetään ajallinen ruumis, nousee hengellinen ruumis.” Jeesuskin sanoo, että ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.

Iankaikkisuusnäköala tulee lohdutuksena elämän katoavaisuutta pohtivalle. Siinä on sinulle ja minulle hyvä syy jäädä tänäänkin armon alle uskomaan kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Jumalan valtakunta ja sen herra, Jeesus Kristus, tulee evankeliumin kautta lähelle sitä, joka tänä päivänä on surun ja murheiden saartamana.

Jeesus Vapahtajamme, sinä lähestyit ja autoit niitä, jotka tulivat luoksesi. Auta meitäkin uskossa turvautumaan ristintyöhösi. Aamen.








Luontohetki: Erikoisia ekosysteemejä
Okavangon suisto. Okavangojoki ei laske mereen vaan muodostaa keskelle erämaata maailman suurimman sisämaan suistoalueen Botswanassa. Afrikan villieläimet ovatkin valinneet paikan suurin joukoin kodikseen. T: BBC.

Takaisin luontoon ihmisetkin, ettei liiallisilla kasvihuonepäästöillä hoputeta maapollin joutumista kasvihuoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti