torstai 1. marraskuuta 2012

Repojen aamu

Ennen lähtöä ehtii aurinko nousta Utsjoella (klo 8.42), mutta perillä se on jo laskenut (klo 15.07). Ehdin vasta puolitiehen, yövyn ja tulen takaisin. Lähtö on mieluinen lomaviikon jälkeen, ihan superhieno juttu. Sen jälkeen saa kaamos alkaa, olen saanut kirkasvalohoitoa pimeyden varalle.

Viestintäpäälikkö Simo Repo palauttaa mieleen kunnan synnyn. Kunta muodostui kirkon ympärille. Kirkko keskellä kylää on jäljellä. Kirkon hallinto on yhdistetty Järvi-Suomen seurakuntayhtymäksi. Tätä samaa rataa noudattaa kuntauudistus, mutta seurakuntayhtymä ei ole yhtä kuin kuntayhtymä. Onko kumpikin yhtymä menettänyt alkuperäisen merkityksensä.

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 1.11

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 1.11 01.11.2012
Viestintäpäällikkö Simo Repo, Espoo. Virsi 603:1-5. Virsi alkaa sanoin "Isä Jumala, nyt katso maamme puoleen". Vokaaliyhtye Human Organ.

Aamuhartaus to 01.11.2012
Simo Repo, viestintäpäällikkö, Espoo

Viime viikonvaihteessa valittiin tähän maahan noin 10.000 kunnanvaltuutettua. He tulevat seuraavan neljän vuoden ajan kantamaan vastuun yhteisten asioiden hoitamisesta omassa lähiympäristössään.

Suomalainen kunta syntyi aikanaan kirkon ympärille pitämään huolta köyhistä ja sairaista sekä opettamaan tiedon ja sivistyksen ensi askeleita. Samat asiat ovat edelleen kuntien perustehtäviä. Yhä edelleen köyhät, sairaat ja turvattomat kurkottavat anovia käsiään ja kysyvät: kuinka mekin voimme elää ihmisen elämää?

Vallanhimo, itsekkyys ja oman edun tavoittelu käyvät jokaisen ihmisen sisimmässä taistelua laupeuden, lähimmäisenrakkauden ja hyvän tekemisen kanssa. Julkisissa tehtävissä toimivien ja yhteisiä päätöksiä tekevien ihmisten sisäisen taistelun voitot ja tappiot avautuvat kaikkien ihmisten nähtäviksi ja tuomittaviksi.

Vastuullisiin tehtäviin valitut tarvitsevat ehkä enemmän tukea kuin arvostelua. Arvostelu tehdään enimmäkseen jälkikäteen, kun päätökset ja virheet on jo tehty eikä niitä voi enää peruuttaa. Tuki sen sijaan ohjaa etukäteen myös kunnanvaltuutettua tekemään oikeita ja inhimillisiä päätöksiä lähimmäisten hyväksi.

En jaksa uskoa siihen, että on olemassa hyviä ja pahoja ihmisiä. Uskon, että hyvä ja paha, rakkaus ja viha, itsekkyys ja laupeus käyvät kamppailuaan jokaisen ihmisen sisällä. Ajattelen, että tässä kamppailussaan ihmisen on hyvä asettua omantuntonsa ja Jumalan eteen kysymään, mikä lopulta on oikein ja mikä väärin.

Äänestäminen tai äänestämättä jättäminen ei vapauttanut ketään neljäksi vuodeksi kantamasta vastuuta lähellään elävistä ihmisistä. Omaa vastuutaan ei voi ulkoistaa toisille, ei edes niille, jotka on valittu kantamaan yhteistä vastuuta. Hädässä oleva lähimmäinen katsoo jokaista eteensä sattuvaa ihmistä ja ojentaa apua pyytävää kättään erottelematta kaikille. Ellemme me kaikki ole ihmisiä toinen toisillemme, ovat päättäjätkin voimattomia rakentamaan hyvää yhteiskuntaa. Perhe, sukulaiset, naapurit, työtoverit, ystävät ovat sitä turvaverkkoa, joka ehtii apuun jo paljon ennen kuin yhteiskunta tietää avun tarvetta olevankaan.

Ehkä enemmän kuin valtaa käyttämään valtuutettu on kutsuttu palvelemaan. Jeesuksen vertaus laupiaasta samarialaisesta kertoo hyvän lähimmäisyyden ohella myös huonosta maallisesta ja uskonnollisesta hallinnosta. Ne jättävät apua tarvitsevan ryöstetyn miehen virumaan pahoinpideltynä tien varteen.

Laupias samarialainen on vavahduttava vertaus erityisesti kaikille yhteiskunnallista valtaa käyttäville, sillä Jeesus kertoo sen opettajalle, jonka kysymys kuuluu: Mitä minun pitää tehdä, että saisin omakseni iankaikkisen elämän?

Uskoa ei voi erottaa arjen teoista. Yhteisten tehtävien hoitaminen ja päätösten tekeminen kertovat vastuun kantamisesta paitsi ihmisten, myös Jumalan edessä. Ihmisiä voi ehkä harhauttaa, mutta Jumalan kaikkinäkevä katse paljastaa kaiken vilpin, petollisuuden ja oman edun tavoittelun.

Jumala loi maailman paratiisiksi. Meillä ihmisillä on mahdollisuus tehdä siitä toisillemme paratiisi tai helvetti. Mitä enemmän ihmiselle on uskottu valtaa, sitä enemmän hän joutuu myös kantamaan vastuuta.

Apostoli Paavali kirjoittaa: Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Niin rakkaus toteuttaa koko lain. Se on hyvä ohjenuora kaikille yhteiskunnallisen vallan käyttäjille.

Tahtoisin tänä aamuna rukoilla kristityn rohkeutta kaikille tavallisille ihmisille ja Jumalan armoa niille, jotka vuoden vaihteessa astuvat kuntiemme valtuustoihin ja lautakuntiin.

Siunatkoon sinun päiväsi kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Virsi: 603


Olinhan siellä minäkin 12 -vuotiaaksi. Sen jälkeen kävin vain lomilla syksyllä, jouluna, pääsiäisenä ja 3:n kuukauden kesälomalla. Sitten lomat olivat vain kesälomia 50 -vuotiaaksi. Seurakunnat olivat vaihtuneet muuttojen myötä, mutta 10 vuotta olin Tuusniemellä kirjoilla. Sen jälkeen alkoi hernepussinheittovaihe. Srk ei huolinut toimintaan mukaan. Olin vain se pieni kirkollisveronmaksaja. Nyt srk:ni on Deutsche ev.-luth. Gemeinde in Finnland. Maistraatin päätöksellä "muu uskonnollinen yhteisö."

 Sekaisin on seurakunnat, minä vain tanssin taudin kanssa talvitiellä. NL hajosi kauan sitten. Liittolaiset itsenäistyivät ja liittyivät Natoon. Suomi-neito on holhouksen alla, mielii länteen mutta on Isoveljen lujassa otteessa kuin neuvostoaikana, jolloin nootti palautti Kekkosenkin viihteeltä kotiin. Luomisen työ jatkuu, ei Roomaakaan rakennettu yhdessä yössä. Luottavaisesti lähden ja palaan Suomen Chicagoon viettämään kummitusjuhlaa.

Joan Sutherland - Lucia Mad Scene (1962) 

Riverside Medical Clinic: I do! I do! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti