lauantai 15. lokakuuta 2016

Tänka på vai tänka efter

Saksassa heräsi huoli: ”40 prosenttia ei omista mitään” (15.10.2016 8:45)

Tänka på kun suma seisoo, mutta tänka efter saa sen liikkeelle takaperin.
- muistella 
Odotahan kun muistelen ...Muistamme menneitä polvia jouluisella kynttilätervehdyksellä, mutta vain harvoilla on aikaa muistella heitä enemmälti Oli hauska kuunnella kun ukki muisteli menneitä aikoja Siinä kirjassa muistellaan monille arkoja asioita.

Tänka på sanakirjaa hyväksi käyttäen antaa suomennoksen
- tänka på
ajatella Ajatella, että Pekkakin täytti jo 40! Ajattelen, siis olen. Mitäs ajattelit?


Saksan huoli heräsi, kun "40 prosenttia ei omista mitään". Jouduin ristikuulusteluun, kun tulin vanhempieni omaishoitajaksi. Sukulaismies tenttasi talot, autot ja rahat. Minulla ei ollut omistuksessa mitään ja hänen kysymykset peilasin realiaikaan. Tyhjä pää ja tuulen huuhtoma pee. Sen jälkeen oli helpompi hengittää kuin löytäessäni potilasyhdistyksen luettelosta Lahden savolaiset. Se on syntymässä saatu vamma, jota ei voi hoitaa pois. Olen ylpeä syntyperästäni.

Kesälomalla 1989 hoidin halvaantunutta äitiä kotona. Työ keskeytettynä vei tilin miinukselle 20 000 mummonmarkkaa. Kukaan ei maksanut tilille saadusta hoidosta, vain maksettavat laskut kertyivät. Velkarahalla ei olisi mahdollista työikäisen jäädä työstä pois huolehtiakseen apuatarvitsevista, vanhoista ja sairaista vanhemmistaan.

Kunnalle tämä oli suuri uhka jäädä nuolemaan näppejään vanhempien kuoltua. Vastakkain oli tänka på, mitä kunnan pitäisi tehdä ja oma tänka efter ajateltuna, kuinka sen tekisin.
Vuosi kului laitoskierteessä ja vanhemmat oli kotiutettu järjestämättä mitään avopalveluja kotiin. Isä soitti aikaisin aamulla.
- Onko äiti kuollut, kysyin.
- Ei, hän haluaa mennä laitokseen lopullisesti.
- Minä tulen, suljin puhelimen mietteissäni.
Jouluna 1990 olin vanhempieni luona heidän hankkimassaan mukavuuksilla varustetussa osakkeessa kirkonkylässä palvelujen lähellä.

Tänka på oli takana ja tänka efter edessä. Sama huoli kuin Saksalla, että omistuksessa ei ollut säästöjä eikä niitä koskaan tullut. Oli vain rahaa riittävästi jokapäiväiseen leipään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti